Frp sier blankt nei til færre private barnehager:

– Det viktigste for SV og Rødt er at folk ikke skal tjene penger

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Carina Johansen / NTB Scanpix

– Foreldre må ha frihet til å velge det som er best for barnet, mener Frp-politiker.

2018053111520520180531123047

– Når de private barnehagene leverer samme tjeneste bedre og billigere, er ikke svaret å sørge for færre privateide, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Barnehager tre ganger mer lønnsomt enn børsen

Det beste tilbudet

Steffensen, som også er leder av utdanningskomiteen på Stortinget, imøtegår dermed forslaget fra SV og Rødt om å få opp andelen barnehager eid av kommuner og ideelle. Han stiller seg heller ikke bak de to partienes ønske om å gi kommunene forkjøpsrett ved salg av barnehager.

– Jeg ser ikke noe poeng i å gi kommunene forkjøpsrett, med mindre man ønsker å redusere andelen private barnehager, men det er jeg imot, understreker Frp-politikeren.

– Det viktigste for SV og Rødt er at folk ikke skal tjene penger, de vil være imot private barnehager enten de går med overskudd eller underskudd. For meg er det viktigste at foreldrene har frihet til å velge det tilbudet som passer best for barnet, føyer Steffensen til.

Tok ut en milliard fra barnehager

– Regjeringen tok feil

Nylig ble det kjent at den oppsamlede fortjenesten i private barnehager har økt fra 250 millioner kroner i 2007 til fire milliarder kroner i 2016. Kravet fra SV og Rødt, som for første gang går sammen om et forslag, er å stoppe profitt på pengene fra barnehageforeldre og skattebetalerne.

SV-leder Audun Lysbakken hevder at «regjeringspartiene i alle år har kritisert venstresiden for å ha slått alarm om barnehageprofitt».

– Hver gang vi har spurt om hvor mye profitt som tas ut, har de sagt at de ikke vet. Hver gang vi har bedt dem skaffe mer kunnskap, har de sagt nei. Hver gang vi har fremmet forslag om dette, har de sagt at profitt ikke er et problem. Nå viser fasiten at regjeringen tok feil. Det er lett å ta feil når man ikke en gang vil skaffe seg kunnskap. Pengene skal gå til ungene, ikke til eierne, sier han til ANB.

Kjøperne står i kø, men Heidi vil ikke selge barnehagen til et stort selskap

Kan tjene penger

Steffensen minner om at private barnehager sikrer valgfrihet for foreldrene, bidrar til mangfold i tilbudet, drifter billigere og oppnår bedre resultater på foreldreundersøkelser.

– Private barnehager har vært avgjørende for å nå full barnehagedekning, påpeker han.

– Så lenge privateide barnehager får samme tilskudd og har samme krav, har jeg ingen problemer med at de tjener penger så lenge foreldrene er fornøyde, sier Frp-politikeren.

De ansatte i barnehage vant fram: Beholder tariffavtalen etter seks uker streik

Ønsker mer kunnskap

Regjeringen vedgår at regelverket må endres.

– Ny kunnskap må føre til ny politikk, selv for faktaresistente politikere i regjeringspartiene, mener Lysbakken.

– Vi er åpne for å gjøre endringer i regelverket basert på rapportene vi har bestilt. Men å gå til det skrittet bare å tillate offentlige barnehager, er ikke aktuelt, sier Steffensen.

Under den store barnehageutbyggingen på begynnelsen av 2000-tallet ga staten investeringstilskudd, kommunene ble oppmuntret til å gi billige tomter og barnehageutbyggerne fikk gunstige betingelser i Husbanken.

– Den tiden er forbi, og det samme er de enorme utbyttene ved salg, men vi ønsker likevel mer kunnskap om pengestrømmen i barnehagene, forteller Steffensen. (ANB)

Bildetekst: Frp og Roy Steffensen stiller seg ikke bak SV og Rødts ønske om å gi kommunene forkjøpsrett ved salg av barnehager.

Feriehus og gigantlønninger: Slik kan eiere av private barnehager ha brukt offentlig støtte

«Hver krone en kommersiell barnehage sparer på pensjon, er en krone i lomma på eierne»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy