LØNNSOMME BARN: En gjennomgang gjort for regjeringen viser at de kommersielle store konsernene som driver norske barnehager, tjener svært godt. Selskapene har så store overskudd at Høyre og kunnskapsminister Jan Tore Sanner varsler at de vil se på mulige nye begrensninger for overskudd og profitt.
colourbox.com
oystein.windstad@fagbladet.no
Påstander i denne artikkelen er sjekket av faktisk.no, som kom fram til at påstanden i tittelen er delvis feil.
De som investerer pengene sine på Oslo, Børs får en avkastning på rundt 8 prosent i året. De som plasserer pengene sine i kommersielle barnehager, får en årlig avkastning som er tre ganger høyere enn børsen, på 28 prosent i året. Det viser en gjennomgang gjort av analyseselskapet BDO, gjort på vegne av Kunnskapsdepartementet og regjeringen.
Tok ut en milliard fra barnehager
Big business
Videre viser gjennomgangen av de kommersielle barnehagene at de seks største kjedene vokser seg stadig større. Rundt halvparten av norske barn går i en privat barnehage. I 2007 gikk 11 prosent i en barnehage eid av de seks store selskapene. I 2016 har tallet økt til 30 prosent. I tillegg viser tallene at pengene de private barnehagene har spart opp, har økt kraftig. I 2007 var den oppsparte egenkapitalen på 250 millioner kroner. I 2016 har egenkapitalen økt til nesten 4 milliarder kroner. Dette er penger som eierne ofte sitter igjen med når de selger en barnehage. Både Aftenposten og VG har omtalt tallene og saken.
(Saken fortsetter under bildet)
DE STORE TJENER STØRST: Tall fra Kunnskapsdepartementet viser at de seks store konsernene som driver barnehage, har store andeler av overskuddet. De seks store konsernene driver 30 prosent av barnehagene. Samtidig har de 60 prosent av det totale overskuddet, før skatt.
www.colourbox.com
Mener den nye barnehagenormen er uansvarlig
Kommersielle med lavere bemanning
En av forklaringene til at de kommersielle barnehagene går godt, er at de bruker mindre penger enn de offentlige. En rapport fra Telemarksforsking slo fast at de offentlige barnehagene i snitt brukte 180.000 kr i året per barn. Til sammenligning var driftskostnadene per unge i de private barnehagene på mellom 140.000 og 160.000. De største utgiftene til drift av barnehage går til å lønne de ansatte. Rapporten fra Telemarksforsking viser at de store barnehagekjedene har færre ansatte og lavere bemanning.
Fagforbundet vil sørge for at penger til barnehager ikke ender i skatteparadis
Regjeringen lover tiltak
Kommunal- og integreringsminister Jan Tore Sanner sier nå at de vil komme med tiltak som skal sikre at de kommersielle barnehagene ikke får for store overskudd og at det største blir for store. I en pressemelding skriver Sanner:
– Nå strammer vi inn kravene for hvor mange barn det skal være per ansatt, gjennom en bemanningsnorm, og vi styrker kravene til andel barnehagelærere. Det vil sikre at offentlige penger i større grad kommer barna til gode. Barnehagene skal ikke gå med store overskudd fordi de har for lav bemanning.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal