Nordmenn gjemmer unna minst 76 milliarder
Fagforbundet vil strupe skatteparadis
Fagforbundet krever handling etter at det er avslørt at nordmenn har gjemt unna minst 76 milliarder kroner i skatteparadis.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
De nye lekkasjene i Paradise Papers avslører igjen at rike i Norge og andre land lett og lovlig kan trikse seg unna å betale skatt. Konsekvensene av de enorme summene som blir gjemt vekk i skatteparadis er mindre penger til forsvar av landet eller eldreomsorg:
– Velferden vår er avhengig av at alle bidrar til å løse felles oppgaver gjennom å betale skatt som kan brukes til å bygge god infrastruktur, til gode helsetjenester, skole og utdanning. Når så store summer forsvinner ut av landet er det behov for å gjøre noe, sier leder av Fagforbundet, Mette Nord.
Blant annet flere selskaper som driver med velferd i Norge er, eller har vært, eid av selskaper som holder til i skatteparadis. Det betyr at penger nordmenn har betalt i skatt som skal gå til eldreomsorg, barnehager og barnevern, ender opp som profitt som selskapene igjen kan unngå å betale skatt av og gjemme vekk i skatteparadis. Mens vanlige lønnstakere ikke slipper unna skatten, kan i dag selskaper og konsern lett og helt lovlig sluse penger ut av landet og inn i skatteparadis.
– Et system rigget for å sluse penger ut av Norge
Ni av ti nordmenn brøt loven
Like sikkert som at det kommer avsløringer i lekkasjer fra skatteparadis, vil det også komme argumenter om at konto i skatteparadis er lovlig. Det er ulovlig og ikke si ifra til norske myndigheter at en har en konto i et skatteparadis.
En gjennomgang gjort av professor Anette Alstadsæter ved NMBU, professor Gabriel Zucman ved Berkeley og Niels Johannesen ved Universitetet i København gir et hint om hvor mye nordmenn har i skatteparadis.
Basert på lekkasjer fra Panama Papers og Swiss Leaks, har de regnet seg fram til at i 2007 hadde nordmenn plassert 76 milliarder kroner i skatteparadis. Tallet i dag er trolig høyere, og dette er bare tall fra to av verdens mange skatteparadis.
I den samme gjennomgangen viser det seg at 95 prosent av nordmenn som hadde konto i skatteparadiset Sveits og storbanken HSBC, ikke meldte fra til Skatteetaten om kontoene og brøt dermed loven.
– Selv om det ikke trenger være noe ulovlig, støtter jeg meg på korrupsjonsjeger og advokat Eva Joly som til Aftenposten har sagt at når noen oppretter et selskap i et skatteparadis, så er det fordi man har noe å skjule, kommenterer Nord i Fagforbundet.
Krever innsyn og åpenhet
Aftenposten har varslet at over 1000 nordmenn har blitt funnet i Paradise Papers og at de kommer med avsløringer om dette. Mette Nord er kritisk til at det må avsløringer til for å få fakta på bordet:
– Det viser to viktige ting. For det første at det er lekkasjer som må til for at vi skal få vite hva som skjer i skatteparadis. Og i fortsettelsen av det, at dette viser hvor stort behov det er for å få slutt på hemmeligholdet i skatteparadisene.
– Hva mener du bør gjøres?
– Fagforbundet mener det ikke er gjort nok. Fagforbundet har støttet opprettelsen av et allment tilgjengelig register som viser hvem som er de virkelige eierne av selskaper som opererer i Norge. Regjeringen har lovet å komme med et forslag, men så langt har ingenting skjedd. I tillegg trengs det årlige rapporter fra multinasjonale selskaper som viser hvor mye inntekter, kostnader og skatt selskapet har i hvert enkelt land hvor de driver virksomhet. Slik rapportering har vi ikke i dag, sier lederen av Norges største fagforening.
Profitt fra velferd forsvinner til skatteparadis
Foredrag av stjerneøkonom
Fagforbundet har arrangert tre store seminarer etter de første store lekkasjene fra skatteparadisene kom. I oktober var holdt den franske stjerneøkonomen og Berkeley-professoren Gabriel Zucman foredrag i regi av blant andre Fagforbundet. Både Fagforbundet og professor Zucman mener at det må til en såkallet utvidet land for land rapporterting til skal en få slutt på at store selskaper sniker seg unna skatt. Forskningen til professorene Alstadsæter og Zucman viser at det var hovedsaklig den rikeste o,1 prosenten i Norge som gjemmer bort penger i skatteparadis. Og de sniker unna over 25 prosent av skatten, mens folk med vanlig inntekt sniker unna rundt tre prosent. Under foredraget til Zucman i Oslo kom det fram at en stadig større andel av det selskaper tjener, ender opp godt gjemt i skatteparadis. Økonomen mener det må settes inn helt nye tiltak for å få skatteparadis til å slutte å undergrave andre land sine skatte- og velferdssystemer.