LO: – Internasjonale investeringsselskaper tar over
Internasjonale investeringsselskaper stikker av med overskuddet, mens lønns- og arbeidsvilkårene blir dårligere. Det konkluderer LO med i en ny rapport om konkurranseutsetting.
simen@lomedia.no
LO la i dag fram et omfattende notat om konkurranseutsetting i skole- og helse- og omsorgssektoren i Norge og de andre nordiske landene. LO konkluderer med at det hverken lønner seg, eller gir en bedre arbeidshverdag for de ansatte. Det er store internasjonale investeringsselskaper som tjener på privatisering av velferdstjenester.
– Dette notatet gir en pekepinn på hva som vil skje dersom de borgerlige vinner valget, sa LO-nestleder Tor Arne Solbakken da han møtte pressen i Folkets Hus mandag.
Overskuddet forsvinner
Seniorrådgiver Knut Thonstad konkluderer i sin rapport med at konkurranseutsetting av helse- og omsorgstjenester gir dårligere lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for lavlønnsgrupper, og at det ikke er dokumentert at det vil føre til besparelser på velferdsområdet.
– I Sverige trodde man at alle gode krefter skulle bidra i helse- og omsorgsektoren, men det er store internasjonale investeringsselskaper som er inne på eiersiden. Slik forsvinner overskuddet i velferdssektoren i Sverige, sa Thonstad.
Videre konkluderer LO med at flere privatskoler ikke gir bedre resultater, men vil føre til segregering og økte forskjeller i resultater. Det viser forskning fra Sverige, hvor en langt større andel av elevene går på privatskole enn i Norge.
– Karakterene har gått opp, mens Sveriges resultater på internasjonale undersøkelser faller. Profittkampen øker karakterinflasjonen, mener Thonstad.
Sjeføkonomen overrasket over funnene
Svenske skattemyndigheter fastslo i fjor at nettopp helse, omsorg og skole er den delen av næringslivet hvor investeringsselskaper er mest utbredt. Av 23 store konsern skattemyndighetene gjennomgikk, viste det seg at 21 var eid av investeringsselskaper, hvorav 18 holdt til i skatteparadis.
– Det mest overraskende med funnene er nok at velferdssektoren blir så dominert av investeringsselskaper, mener LOs sjeføkonom, Stein Reegård.
– Min vurdering er at det er veksten i konkurranseutsetting som gir rom for ekspansjon av lånefinansiering fra skatteparadiser. I Norge har vi holdt konkurranseutsettingen nede, men hvis vi åpner opp, vil lån fra skatteparadiser komme hit også, sa Thonstad.
Han tror Høyre og Fremskrittspartiets ønsker for sykehussektoren, med å la pengene følge pasienten, konkurranseutsette tjenester og fjerne tjenestemomsen, vil få enorme konsekvenser for norsk sykehusvesen.
– Man vil også få et enormt kontrollbehov. Med mange private drivere, trenger man et enormt byråkrati for å se at pengene kommer fram, hevdet Thonstad.
Mangelfull forskning i Norge
I Sverige og Danmark er det forsket mye på konkurranseutsetting de siste årene, mens temaet nærmest har vært dødt i et Norge som har vært styrt av en rødgrønn regjering de siste åtte årene. I motsetning til Norge, har våre naboland gjennomført omfattende konkurranseutsetting i stat og kommune på 2000-tallet. Thonstad fortalte at konklusjonene i internasjonale studier har endret seg de siste årene, når man har fått studert hvordan konkurranseutsetting fungerer over tid.