JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsstyret avgjør alkoholpolitikk

– Det vil se merkelig ut om ledelsen tviholder på alkoholen

NEI: Anders Fosen og Fagforbundet Askrer betaler ikke for alkoholservering på sine arrangemeneter.

NEI: Anders Fosen og Fagforbundet Askrer betaler ikke for alkoholservering på sine arrangemeneter.

Bjørn A. Grimstad

– Grasrota vil tvinge fram nei til gratis alkohol, mener tillitsvalgt Anders Fosen.

2018022809393620180228094310

kathrine.geard@fagbladet.no

«Gratis alkohol er avleggs», «Skammelig», «Må de drikke alkohol kan de betale det selv».

Slik lyder noen av kommentarene på Facebook etter at et klart flertall i Fagforbundets forbundsstyre gikk mot å kutte ut all gratis alkohol på organisasjonens arrangementer. I stedet innstilte forbundsstyret på at dagens måteholdspolitikk skal videreføres. Saken avgjøres når landsstyret får saken på sitt bord 7. mars.

Bruker sosiale medier

«Vi må prøve å påvirke landsstyret», skriver Kåre Elvik på Fagbladets Facebook-tråd. Han er tidligere mangeårig tillitsvalgt i Fagforbundet Skedsmo og Fagforbundet Akershus.

– Jeg er jo for å kutte ut gratis alkohol. Dessverre nådde ikke Hedmark fram med sitt forslag i forbundsstyret. Nå håper jeg landsstyret tar fornuften i bruk, sier Elvik til Fagbladet.

Han forsøker først og fremst å påvirke gjennom å argumentere for sitt syn på Facebook.

– Jeg er jo tidligere nestleder i Fagforbundet Akershus og har mange venner som møter i Fagforbundets øverste organ som jeg når her.

Har endret syn

Elvik medgir at han tidligere var blant dem som gladelig drakk gratis alkohol på Fagforbundets regning. Men med mer erfaring og økt bevissthet har han kommet til at det meste taler for å droppe praksisen helt og holdent.

– For det første bruker man medlemmenes penger, for det andre er det folk som bare trenger ett glass for å bikke over, og for det tredje har #metoo-kampanjen vist at grenser flyttes når det drikkes alkohol. Det har jeg sett sjøl som tillitsvalgt.

To enheter

– Men det er uansett snakk om veldig lite alkohol, sier tilhengere av måteholdslinja?

– Det er ikke lite. Serveres to enheter til 100 personer til 80 kroner glasset blir det penger av det.

– Men det skjer sjelden?

– Det skjer ikke sjelden. Det er en god del overnattingssamlinger i Fagforbundet. Fagforbundet har 22.000 tillitsvalgte og mange andre medlemmer som deltar på kurs og møter.

Mange har sluttet

Fagbladet har tidligere omtalt at flere fagforeninger har hatt alkoholpolitiske retningslinjer til debatt i vinter. Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo og Fagforbundet Trysil gjorde vedtak om at de ikke lenger skal spandere alkohol på sine på møter og arrangementer.

Det samme skjedde på årsmøtet i Fagforbundet Enebakk. Mens fagforbundet Elverum gikk inn for å følge det forbundsstyret måtte vedta av nye retningslinjer.

Det finnes også en del fagforeninger som sa nei til gratis alkohol for lenge siden. Fagforbundet Trondheim har hatt denne praksisen siden 2002. Fagforbundet avd. 743 Sørlandet Sykehus Arendal kuttet gratisdråper omtrent på samme tid, mens vedtaket i Fagforbundet Helse, sosial og velferd Oslo er fra stiftelsesårsmøtet i 2013. Fagforbundet Asker sa nei i 2012 – for å nevne noen.

Men i landsstyret var det ikke stemning for å stramme ytterligere inn da temaet ble behandlet i midten av februar. Et forslag om dette fra leder i Fagforbundet Hedmark, Hanne Harsvik Skeibrok, fikk bare støtte fra en annen representant.

Leder i Fagforbundet Akershus, Bente Stokker Knutsen.

Leder i Fagforbundet Akershus, Bente Stokker Knutsen.

Jan-Erik Østlie

Spent på avstemningen

Leder i Fagforbundet Asker, Anders Fosen, er blant dem som har engasjert seg i debatten. På Facebook kaller han vedtaket i forbundsstyret en skam og roser regionleder Bente Stokker Knutsen, som var den som stemte for Skeibroks forslaget om å kutte all gratis alkohol.

Til Fagbladet sier Fosen han er spent på hvordan stemmene vil fordele seg i landsstyret. Han peker på at det er praksis i flere og flere foreninger at medlemmene betaler alkoholen selv. Derfor mener han det er viktig at debatten også tas i representantskapene i fagforeningene.

– Det er bevegelse på fagforeningsnivå. Skal vi få til noe må det trolig skje på grasrota først, så får ledelsen komme til sans og samling etter hvert. Det vil jo se merkelig ut om ledelsen vil tviholde på børsten, sier Fosen.

Tror ikke på gjennomslag

Landsstyret består av 74 representanter. Bente Stokker Knutsen regner med at hun og Skeibrok har en del meningsfeller blant dem. Ikke minst stiller regionene deres, Akershus og Hedmark, med flere representanter.

– Jeg regner med at de stemmer for forslaget om å slutte med gratis alkohol og forutsetter at flere vil ha nyanserte meninger.

Forbundsstyrets innstilling til landsstyret var å videreføre de alkoholpolitiske bestemmelsene som formulert slik:

«Alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhodet. Ved forbundets arrangementer hvor det serveres alkohol skal alltid serveres gode alkoholfrie alternativer. Ved forbundets arrangementer som er rettet inn mot medlemmer under 18 år skal det ikke serveres alkohol.»

– Men du regner ikke med at innstillingen fra forbundsstyret faller?

– Nei det tror jeg ikke, da hadde jeg blitt gledelig overrasket. Saken må nok modnes før det skjer, sier Knutsen.

Innlegg på Facebook:

Mary-Ann Bjørnflaten: Skammelig. Kontingenten vår bør brukes til helt andre ting enn alkohol.

Kåre Elvik: Så må vi jo prøve å påvirke landsstyret før 7. mars.

Anders Fosen: Dette er en skam! Fagforbundet Asker vedtok å ikke sponse alkohol på kurs og overnattinger allerede i 2012 og vi har hatt det like fint etter det. Vi som deltar betaler selv. Forøvrig vil jeg si jeg er stolt av vår regionsleder Bente Stokker Knutsen som viser vei Du leverer Bente!!!

Fredrik Frusken Lothe: Som tidligere leder av Fagforbundet Barn og Oppvekst, Oslo - Fagforbundets største fagforening, er jeg stolt av årsmøtevedtaket jeg initierte. Børsten skal betales av egen lomme!

Edvin Helland: Fagforbundet Trondheim har hatt denne praksisen siden 2002. 8250 medlemmer sier nei til sponsing av alkohol for kontingentpengene.

Torill Skaiaa Førsund: Her må det jobbes før Landstyret. Fagforbundet avd 743 Sørlandet Sykehus Arendal har har hatt vedtak om ingen alkohol servering i mange år. Vi har ingen bilag i vårt regnskap med alkohol !!Det skulle bare mangle 👍

Oddbjørg Strømme: Diskusjonen kan skape en inntrykk at det serveres mye alkohol på arrangement i Fagforbundet. Det er vel spørsmål om det skal serveres vin, brus, vann eller øl til middag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy