JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkoholpolitikk:

Forbundsstyret: Fagforbundet skal fortsette med måtehold

Helene Harsvik Skeibrok foreslo å kutte ut all servering av gratis alkohol da forbundsstyret behandlet sentrale alkoholpolitiske retningslinjer. Men forslaget falt.

Helene Harsvik Skeibrok foreslo å kutte ut all servering av gratis alkohol da forbundsstyret behandlet sentrale alkoholpolitiske retningslinjer. Men forslaget falt.

Julia Jonette Fjellheim

Forbundsstyret ville ikke stramme inn og kutte ut all gratis alkohol på arrangementer.

2018021614491220180216144949

kathrine.geard@fagbladet.no

– Det var ikke overraskende. Jeg visste ut fra tidligere diskusjoner at det ville bli resultatet, sier leder i Fagforbundet Hedmark, Hanne Harsvik Skeibrok, som har vært en pådriver for en sentral restriktiv linje.

Foreslo full stans

Alkoholpolitiske retningslinjer er i vinter oppe til debatt på flere nivåer i Fagforbundets organisasjon. Nylig vedtok to fagforeninger, Fagforbundet Barn og Oppvekst, Oslo og Fagforbundet Trysil, at de ikke lenger skulle spandere alkohol på sine på møter og arrangementer. Mens fagforbundet Elverum gikk inn for å følge det forbundsstyret måtte vedta av nye retningslinjer.

Onsdag var turen kommet til forbundsstyrets behandling av dette spørsmålet. På bordet lå et forslag fra Skeibrok om å slutte helt med servering av gratis alkohol. Men forslaget fikk bare to stemmer. Støtten kom fra leder i Fagforbundet Akershus, Bente Stokker Knutsen.

Nøkterne ungdomstillitsvalgte: – Vi ønsker ikke å bruke medlemmenes penger på alkohol

Landsstyret avgjør

Selv om utfallet var ventet, ville Skeibrok ha en avstemning.

– For egen del var det viktig å fremme forslaget om 0-servering for å ha en avstemning. Det gjør det mulig å stemme for dette i landsstyret også.

Saken skal nemlig legges fram for landsstyret 7. mars og formelt avgjøres der. Innstillingen fra forbundsstyret er at eksisterende retningslinjer skal videreføres.

– Vedtaket i seg selv er ikke så galt. Alle var jo enige om at måtehold er viktig, og at det aktivt skal vurderes om gratis alkohol skal serveres. Men det er nødvendig at dette følges opp og forankres i hele organisasjonen. Retningslinjene må bli godt kjent for alle, understreker Skeibrok.

Fagforbundet Hedmark skal for øvrig behandle et forslag til revidering av sin alkoholpolitikk på representantskapets møte 13. mars. Flertallsinnstillingen der er at det ikke skal serveres alkohol på fylkesforbundets regning.

Professor Willy Pedersen: – Å tone ned alkoholbruken er merkevarebygging på samme linje som grønne eller etiske profiler

Slik lyder innstillingen

De generelle etiske retningslinjene som forbundsstyret onsdag gikk inn for å videreføre lyder slik:

«Der man opptrer som representant for forbundet, skal tillitsvalgte og ansatte kjennetegnes på at man er en verdig representant uansett sosial situasjon eller tid på døgnet. Dette innebærer blant annet at man er måteholden med alkohol uansett om det serveres av arrangør, man blir spandert på av andre eller man kjøper alkoholholdig drikke selv. Tillitsvalgte eller ansatte opptrer ikke synlig beruset.»

Videre er de alkoholpolitiske bestemmelsene formulert slik:

«Alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhode. Ved forbundets arrangementer hvor det serveres alkohol skal alltid serveres gode alkoholfrie alternativer. Ved forbundets arrangementer som er rettet inn mot medlemmer under 18 år skal det ikke serveres alkohol."

Rutine for revidering

I høst sa forbundsleder Mette Nord til LO-Aktuelt at Fagforbundet skal ha en rutine for å revidere retningslinjene i hver landsmøteperiode.

– Det handler dels om at vi skal ha et bevisst forhold til hvordan vi bruker penger til enhver tid. Dels er det er spørsmål om etikk. Vi ønsker å ha muligheten til å servere alkohol i noen sammenhenger, men det skal være innenfor ansvarlige rammer.

AKAN: – Alle arbeidsplasser trenger en bevisst alkoholkultur

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy