Ferske vedtak i to Fagforbundet-foreninger: – Medlemmenes penger skal ikke brukes på øl, vin eller brennevin
Fagforbundets største forening slutter å servere alkohol på sine arrangementer
GJENNOMGANG: Fagforbundets alkoholpoltikk skal gjennomgås på nytt.
Håvard Sæbø
Nå sier to nye fagforeninger nei til gratis alkohol. I noen foreninger har de sluttet med alkolservering for lenge siden, mens andre vil vente på hva som kommer fra sentralt hold.
kathrine.geard@fagbladet.no
Alkoholpolitikk har vært tema på flere fagforeningsårsmøter de siste ukene, og det kommer også opp på neste møte i Fagforbundets forbundsstyre.
Landets største fagforening, Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo vedtok sist uke at fagforeningen ikke skal bekoste alkohol på noen av sine arrangementer for medlemmer og tillitsvalgte.
Samtidig vil de jobbe for å innføre samme regler på regionalt og nasjonalt nivå. Begrunnelsen er at alkohol både kan virke ekskluderende, føre til at noen opptrer på uheldige måter og skape avhengighet. De store kontingentinntektene skal heller brukes på positive tiltak som alle medlemmer kan nyte godt av, for eksempel kurs og sosiale aktiviteter.
Foreningsleder Marianne Nesse-Aarrestad forteller at vedtaket ble banket rett gjennom.
– Vi hadde litt diskusjon internt i styret i forkant, men etter at forslaget ble lagt fram på årsmøtet, ble det ingen debatt. Det var full oppslutning i salen.
Nei i Hedmark
Også Fagforbundet Trysil sa på sitt årsmøte sist uke nei til å spandere gratis alkohol framover. Nå har ikke tryslingene hatt for vane å ødsle med gratis bonger. Det handler om prinsipper.
– Vi har egentlig ikke brukt mye penger på alkohol, men det var et godt forslag som vi ønsket å støtte, sier leder i Fagforbundet Trysil, Grete Irene Meyer.
Hun tror folk opplever det som et realt vedtak.
– Alkohol er dyrt og heller ikke bra å tilby dem som sliter med alkohol. Det er bedre å bruke medlemmenes penger på andre måter.
Det pekte også ungdomsutvalget i Fagforbundet Elverum på i sitt forslag til innstramming. Tillitsvalgte som står på for medlemmene, bør takkes på andre måter enn med gratis alkohol, mente de unge.
Men på årsmøtet gikk styret mot forslaget, som falt med solid margin. I stedet vedtok fagforeningen å forholde seg til det forbundsstyret måtte vedta om retningslinjer på sitt kommende møte.
– Jeg er veldig skuffa over vedtaket, og at ikke flere ser viktigheten av det, sier Christina Beck Jørgensen fra ungdomsutvalget, som er spent på om forbundsstyret vil komme med konkrete tiltak eller bare tomme ord.
(Artikkelen forsetter under bildet)
SKUFFET: Christina Beck Jørgensen fra ungdomsutvalget i Fagforbundet Elverum fremmet forslag om at de ikke skulle bruke medlemmenes penger på alkohol. Men fikk ikke flertallet med seg.
Sissel M. Rasmussen
Ja i Akershus
Også i Fagforbundet Akershus fylkeskommune var det flertall for å beholde muligheten til å servere tillitsvalgte én gratis enhet alkohol på overnattingsarrangementer. Argumentet om at tillitsvalgte som gjør en stor innsats fortjener en liten påskjønnelse, vant fram. Trine Halvorsen, som ble valgt til ny leder på møtet, sto bak forslaget om å droppe gratis alkohol. Men hun lever godt med vedtaket.
– Ja da, det var fint at vi fikk en god og engasjert debatt for og imot. Og nå har medlemmene bestemt sjøl, sier hun.
Andre konkrete vedtak om å skru igjen gratiskrana kjenner vi foreløpig ikke til. Men Fagbladets raske rundspørring tyder på at måteholdet råder, selv om ikke gratis alkohol er helt borte. Flere fylkeskretser har regler som begrenser gratis alkohol til en eller to enheter ved særskilte anledninger.
Unge i bresjen
Enkelte fagforeninger sluttet å spandere alkohol for lenge siden. Avd 743 Sørlandet sykehus Arendal har praktisert dette i flere år. Fagforbundet Ung innførte en regel mot gratis alkohol på de fleste tilstelninger i 2013. Unntaket er festmiddagen under landskonferansen annet hvert år.
Leder Mats Monsen i Fagforbundet Ung mener det foregår en viktig holdningsendring på området, spesielt blant unge, som ønsker en generell innskjerping i Fagforbundet.
– Vi ungdommen synes man skal begrense alkoholbruken ganske mye i forhold til hva som har vært praksis i forbundet, uttalte han nylig til Fagbladet.
Sentral gjennomgang
Det gjenstår å se om ungdommen og andre pådrivere får det som de vil. Fagforbundets rutiner for servering av alkohol på møter og arrangementer skal altså gjennomgås på nytt, og et innstramningsforslag vil legges på bordet når forbundsstyret møtes i midten av februar. I forbundets nåværende retningslinjer, som ble innført i 2016, står det blant annet at tillitsvalgte og ansatte skal være måteholdne med alkohol og ikke opptre synlig beruset.
Endret holdning til alkohol
Engasjementet for strengere alkoholpolitikk i Fagforbundet var i gang lenge før "#metoo" og søkelyset på seksuell trakassering, som har fått partier og ungdomsorganisasjoner til å innføre skjerpede alkoholregler. Derimot bidro avsløringen av at det svenske søsterforbundet Kommunal hadde brukt enorme summer på alkohol til at debatten fikk fornyet kraft. Skandalen førte til bråstopp i skjenkingen i store deler av den svenske fagbevegelsen.