JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Særavtalen for brann og redningsarbeidere i havn

– Dette er en stor seier for deltidsbrannmannskap

FÅR BEREDSKAPSKOMPENSASJON: Opplæring har deltidsbrannpersonell fått betalt for, men inntil nå har de ikke fått kompensert å være i beredskap. Her fra kurs ved Norges brannskole i Tjeldsund.

FÅR BEREDSKAPSKOMPENSASJON: Opplæring har deltidsbrannpersonell fått betalt for, men inntil nå har de ikke fått kompensert å være i beredskap. Her fra kurs ved Norges brannskole i Tjeldsund.

Ola Tømmerås

Seier på viktige punkter som gjelder deltidspersonell, men fortsatt får ikke fulltidsmannskap økt tillegg for arbeid på helg.

2021042213053920210422130538

ola.tommeras@fagbladet.no

Det er i grove trekk resultatet etter at særavtalen for brann- og redningstjenesten ble ferdigstilt onsdag, da etter utsettelser på grunn av korona.

– Jeg synes resultatet er en stor og viktig seier for deltidspersonell, sier Terje Strømmen, brannkonstabel fra Namsos brann og redning og styremedlem i Norsk brannmannsforum, som også satt i forhandlingsutvalget.

Krav om styrket helgetillegg for mannskap i vaktturnus nådde derimot ikke fram.

Etter bussulykken i 2016: Når brannalarmen går, rykker gartneren ut

Får ikke økt helgetillegg

Brann- og redningsarbeidere har lenge vært opprørt over at de ikke får styrket helgetillegg, slik yrkesgrupper i helsesektoren har fått.

– Brann- og redningsansatte har like mye belastning ved helgearbeid som andre yrkesgrupper. På vegne av fulltidspersonell, er jeg skuffet over at vi ikke fikk bevegelse på dette, sier Strømmen.

Samtidig er han fornøyd med gjennomslag for deltidsmannskap.

Og du trodde at brannfolk bare slokket brann?

Dette kom på plass for deltidsmannskap:

Utrykning utenom tiden personell står til arbeidsgivers disposisjon skal godtgjøres med faktisk medgått tid, men aldri mindre enn to timer. (Tidligere en time)

Lokale parter skal inngå særavtale for bruk av varslingssystemer på fritiden.

Deltidspersonell som ikke går i vaktordning, skal få en årlig godtgjørelse for som fastsettes i lokal særavtale.

Det siste punktet er Strømmen veldig opptatt av.

Slik blir du framtidas brannkonstabel: Nå kommer endelig skolen for brannfolk

Ikke lenger ubetalt beredskap

– Deltidspersonell har hittil ikke fått godtgjørelse for å sikre beredskap døgnet rundt. De har kun fått betalt for å bære varslingssystem, som kan dreie seg om 6.000 til 8.000 kroner i året, og timebetalt under opplæring og under utrykning, forklarer Strømmen, og beskriver hvordan dette har virket:

– Er det fest i bygda, så er det bestandig en eller to i deltidsbrannkorpset som ikke kan ta seg en øl, eller som ikke kan reise vekk i helga hvis bygda dermed blir uten beredskap. De sørger for beredskap med alt det innebærer av tilpasning, men uten å få noe for det. Nå må lokale parter sette seg ned og lage avtaler som kompenserer for beredskapen. Det er jeg glad for, sier Strømmen.

Gjennomslag for viktige krav

– Vi er glade for kravene vi har fått igjennom. Lokale avtaler ved bruk av varslingssystemer på fritiden og årlig godtgjørelse var viktige krav for oss. Kravet om økt tillegg for arbeid i helg ble ikke imøtekommet av KS, og Fagforbundet er skuffet over dette. Det var et viktig krav for forbundets medlemmer, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy