JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– For pasientens skyld må vi samarbeide

BYTTES UT: Det blir stadig færre helsefagarbeidere i norske sykehus. Enkelte mener dette er en ønsket utvikling.

BYTTES UT: Det blir stadig færre helsefagarbeidere i norske sykehus. Enkelte mener dette er en ønsket utvikling.

Vidar Ruud, ANB

Det blir stadig færre helsefagarbeidere i sykehusene. Enkelte frykter at sykepleierne vil overta jobbene deres.

2018062914060620230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Ifølge Geir Tollefsen, Fagforbundets tillitsvalgte ved Sykehuset Vestfold, prioriterer sykepleierne sin egen yrkesgruppe. Derfor er det som regel en sykepleier, og ikke en helsefagarbeider, som overtar stillingen når en hjelpepleier går av med pensjon. (Helsefagarbeider-utdanninga har siden 2008 erstatta utdanninga til hjelpepleiere og omsorgsarbeidere.)

1300 årsverk forsvunnet

I et intervju med NRK Vestfold legger Tollefsen skylda for denne utviklinga på Norsk Sykepleierforbund. Siden de fleste avdelings- og seksjonsledere ved sykehusene er sykepleiere, har de stor innflytelse ved ansettelser.

Han misliker sterkt at helsefagarbeiderne sakte, men sikkert forsvinner fra norske sykehus. Siden 2008 har 1300 årsverk for helsefagarbeidere forsvunnet fra helseforetakene ifølge SSB.

– Vi trenger gode team

Fagbladet har spurt Fagforbundets helsetopp Iren Luther om hun er enig med Tollefsen i at dette er en utvikling som er ønsket og styrt av NSF. Luther sitter i Fagforbundets øverste politiske ledelse.

– Helsevesenet mangler allerede folk, og det vil sannsynligvis merkes mer og mer. Pasientene trenger både sykepleiere, helsefagarbeidere, sosionomer, ergoterapeuter og fysioterapeuter. For at vi skal klare å få pasientene gjennom et vellykket behandlingsforløp, må vi alle jobbe i team, svarer hun og fortsetter:

– Derfor ønsker jeg først og fremst å bidra til at Sykepleierforbundets medlemmer får økt kunnskap om andre yrkesgrupper og økt forståelse for hvor nødvendig godt teamarbeid er for pasienten.

Store forventninger til helsefagarbeiderne

– Er det ikke riktig som mange sykepleiere sier at deres kompetanse er nødvendig på avanserte sjukehus?

– Jo, men også helsefagarbeideren har en kompetanse som er nødvendig på sykehusene. Jeg har inntrykk av at det ligger en forventning til helsefagarbeiderne om at de skal kunne alt de trenger når de begynner å arbeide. Men ingen, heller ikke leger eller sykepleiere, kan levere godt nok uten opplæring på arbeidsplassen.

Les om en rågod helsefagarbeider

Vil unngå helsefaglige poteter

– Hvilken kompetanse er det helsefagarbeideren har som ikke andre yrkesgrupper også har?

– Spørsmålet er vel egentlig ikke hva helsefagarbeiderne kan, som høyere utdannede yrkesgrupper ikke kan. Poenget er heller motsatt. Det er en del oppgaver bare sykepleiere og leger kan. Da må vi bruke dem mest fornuftig til disse oppgavene. Problemet nå er at man ansetter som om alle skal kunne alt, og derfor ansetter sykepleiere som helsefaglige poteter. Flere helsefagarbeidere frigjør sykepleiere til mer avanserte oppgaver, og det frigjør ressurser.

Helsefagarbeidere har mye av den samme kompetansen, men trener nok mer på de helt nære tingene. I utdanninga har de større fokus på pasientnære forhold som ernæring og komplikasjoner ved sengeleie – som for eksempel liggesår og urinveisinfeksjoner. Dermed er de også mer oppmerksom på dette når de arbeider på avdelingene.

Snart kan du ta fagbrev på jobb

– Som avdelingsleder i sykehus har jeg også sett at det først og fremst er helsefagarbeidere som tar seg av det rent estetiske på pasientrommet. De rydder, rer opp senger og lufter. Dessuten har de tid til å snakke med pasientene og dermed ta vare på hele mennesket.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy