JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo konkurranseutsetter fire sykehjem

– Høyrebyrådet kaster de ansatte under bussen

SINT: Konkurranseutsetting er ikke noe annet enn å ta fra de ansatte og gi til investorer, uttaler leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin.

SINT: Konkurranseutsetting er ikke noe annet enn å ta fra de ansatte og gi til investorer, uttaler leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin.

Bjørn A. Grimstad

– Å ta fra de ansatte og gi til investorer, mener Fagforbundet Oslo. – Å ta alle gode krefter i bruk, sier Høyre-byråden.

2024051414304220240515140729

knut.nygaard@fagbladet.no

Under en pressekonferanse tirsdag slapp helsebyråden navnene på de fire sykehjemmene byrådet ønsker å konkurranseutsette: Kantarellenhjemmet, Abildsøhjemmet, Bjølsenhjemmet og Uranienborghjemmet.

Disse sykehjemmene privatiseres i Oslo

Reaksjonene lar ikke vente på seg, og tidlig ute er Fagforbundet Oslo.

– Byrådet leverer i dag forutsigbar høyrepolitikk. Konkurranseutsetting er ikke noe annet enn å ta fra de ansatte og gi til investorer, uttaler leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin i en pressemelding.

– Vi er ikke overraska over at dette skjer, men vi er skuffa. Høyre, Venstre og Frp var tydelige i valgkampen på at dette var noe de ville gjøre om de vant valget. Hundrevis av ansatte blir nå kasta ut i usikkerhet. Av erfaring, vet vi at de ansatte over tid vil tape både lønns- og pensjonsmessig, sier Dehlin videre.

– I valgkampen i fjor var byråd Korkunc tydelig på at de ansatte skulle få velge om de ville fortsette i kommunen. Senest i november var han ute i VG og lovte dette, men det har ikke kommunen vært villig til å følge opp med partene, sier Dehlin.

Han får støtte fra kollega Siri Follerås – leder i Fagforbundet pleie og omsorg Oslo:

LES OGSÅ: Anbudsrunde ble runddans for de ansatte

– Skal tynes

– Det er de som gjør jobben som skal tynes. Jeg er bekymra på vegne av medlemmene mine, sier Siri Follerås.

BEKYMRA: Jeg er bekymra på vegene av medlemmene mine, sier Siri Follerås.

BEKYMRA: Jeg er bekymra på vegene av medlemmene mine, sier Siri Follerås.

Leif Martin Kirknes

– Vi har medlemmer som står på dag og natt for at brukere og beboere på Oslos sykehjem skal få et best mulig tilbud.

– I tiden framover skal vi i foreninga hjelpe og støtte dem så godt vi kan. Vi har folk som har vært med på flere runder med konkurranseutsetting. Alle ganger har det endt med dårligere pensjonsordninger og lavere lønn. Dessverre er det ingen grunn til å tro at det blir bedre denne gangen. Dette er en trist dag, uttaler Follerås.

LES OGSÅ: «Det var mye grining»

– Alle gode krefter

– Dette vil bidra til å sikre bedre tjenester for våre eldre, innovasjon og mer mangfold, sier helsebyråd Saliba Andreas Konkuc i en pressemelding etter kunngjøringen om konkurranseutsettingen.

BEDRE:  – Dette vil bidra til å sikre bedre tjenester for våre eldre, helsebyråd Saliba Andreas Konkuc.

BEDRE: – Dette vil bidra til å sikre bedre tjenester for våre eldre, helsebyråd Saliba Andreas Konkuc.

Ida-Kristin Tvedt

– Byrådets politikk er å ta alle gode krefter i bruk og finne nye og bedre måter å løse omsorgsoppgavene på. Selv om det kommunale tilbudet skal være bærebjelken, er målet et mangfold av kommunale, private kommersielle og private ideelle aktører. Det vil føre til mer innovasjon og bedre tjenester, til det beste for innbyggerne, står det å lese.

En stor økning i antall pleietrengende eldre, kombinert med mangel på helsepersonell, vil sette helse- og omsorgstjenesten på prøve framover, mener Korkunc.

– Det viktigste for byrådet er at kvaliteten i tjenestene blir bedre og at vi løser utfordringene vi står overfor. For å klare det må vi ta alle gode krefter i bruk, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc.

De to sykehjemmene på den prioriterte listen fra Sykehjemsetaten, som ikke blir konkurranseutsatt, er Langerudhjemmet og Madserudhjemmet. Byrådet planlegger ikke å konkurranseutsette flere sykehjem i inneværende valgperiode.

– Dersom det likevel skulle blitt aktuelt å gjøre det, vil Sykehjemsetaten få et nytt oppdrag. Det betyr at etaten sammen med de ansattes organisasjoner, vil bes om å bli enige om kriterier for unntak og utvelgelse, vekting av kriterier, og en anbefaling. Det er ingen automatikk i at de to sykehjemmene som ikke konkurranseutsettes i denne omgang, blir konkurranseutsatt ved en eventuell ny runde, heter det videre fra byrådet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy