33/10
Werner Juvik
marte.bjerke@fagbladet.no
{O}
33/10
Werner Juvik
I løpet av tre måneder hadde helsefagarbeider Claudia Stanciu (t.v.) og aktivitør Beth Nordahl tre ulike arbeidsgivere uten å bytte jobb.
Selv om de kommersielle selskapene er utestengt fra å drive sykehjem i Oslo, er kollegene lei av å bli satt ut på anbud.
{/o}
– Du går på jobb med Unicare som arbeidsgiver den ene dagen, den neste er du ansatt i Lovisenberg Omsorg og dagen etter er det LHL, sier tillitsvalgt og helsefagarbeider Claudia Stanciu.
– Sånn føles det.
– Vi er som en pakke som blir flytta rundt, kommenterer kollega og aktivitør Beth Nordahl.
Men eierskiftene produserer også noen positive bieffekter. Bokstavelig talt:
– Nå har jeg én kopp med Unicare-logo i skapet, én med LHL, og så skal jeg skaffe meg Lovisenberg, sier Stanciu fornøyd.
Koppesamlinga skulle hun riktignok gjerne ha bytta ut med stabile arbeidsforhold og høyere lønn. Mange av de gode kollegene har slutta i uroen som følger med et skifte av arbeidsgiver, ifølge Stanciu. Og på St. Hanshjemmet som det kalles blant kjentfolk, har det vært mange av dem siden desember 2019.
{f1}
Håpet om å bli kommunalt ansatt
I byrådsplattformen står det at alle sykehjem i Oslo skal driftes av kommunen eller ideelle selskaper innen 2023. Rekommunalisering har vært et yndet begrep og en tydelig uttalt prestisjesak for det rødgrønne styret.
St. Hanshjemmet var sammen med Hovseterhjemmet det første sykehjemmet som ble konkurranseutsatt i Oslo.
Forventningene blant de ansatte var derfor høye da forrige avtaleperiode med det kommersielle selskapet Unicare Omsorg AS gikk ut for tre år siden.
{f2}
ENDELIG VÅR TUR? Beth Nordahl har lenge ønsket at sykehjemmet skal drives i kommunal regi.
Werner Juvik
Nå må det endelig være vår tur, tenkte daværende tillitsvalgt Beth Nordahl, som har ønska seg kommunen som arbeidsgiver siden selskapet Carema kom inn som første kommersielle eier i 2008 (se mer i faktaboks over). Den positive innstillinga til kommunalt eierskap skyldes lønna. Den ligger høyere i kommunen.
Men på St. Hanshjemmet endte håpet om å bli kommunalt ansatt med ny anbudsrunde og bytte av arbeidsgiver fire ganger.
https://datawrapper.dwcdn.net/7OpjV/2/
Om tabellen: Viser lønnsnivået til ulike stillingskategorier på St. Hanshaugen omsorgssenter og i Oslo kommune. Vi har tatt utgangspunkt i det laveste lønnsnivået i Oslo kommune. Det vil altså være noen som ligger høyere enn dette. Kommunen har også en sikringsbestemmelse som garanterer minstelønn i forhold til alder. Det er det ikke tatt høyde for i tabellen.
{o}
Werner Juvik
Det er laber stemning på allmøtet da de ansatte blir informert om at organisasjonen LHL har vunnet anbudet om å drive sykehjemmet, minnes de to.
Bare et par måneder tidligere har de måttet venne seg til en ny arbeidsgiver, da Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg overtok den mangeårige drifteren Unicare Omsorg AS og skiftet navn på selskapet til Lovisenberg Omsorg AS.
{/o}
Nå venter altså en tredje arbeidsgiver.
Det de ansatte ennå ikke vet, er at det ikke skal gå mer enn to år før også LHL kjøpes opp av Lovisenberg Omsorg, som på kort tid er blitt den største private, ideelle drifteren av sykehjem i Oslo.
Nå kan en fjerde arbeidsgiver føres opp på CV-en uten at de ansatte har bytta arbeidsplass en eneste gang.
{f3}
– Det er surt at våre lønninger og pensjoner skal betale for at kommunen sparer penger, sier Beth Nordahl.
Ifølge de to kollegene har eierskiftene skapt mye frustrasjon og ikke minst usikkerhet i staben.
• Les hva sykehjemsetaten sier om anbudsprosessene i Oslo kommune
{o}
20/30
Werner Juvik
Claudia Stanciu og Beth Nordahl trives på arbeidsplassen sin.
På grunn av driftsskiftene de siste åra, har Stanciu søkt annen jobb og fått det, men hun klarer ikke helt å slutte.
– Selv om jeg er frustrert noen ganger, klarer jeg faktisk ikke. Jeg trives HER, sier hun og peker mot gulvet hun står på.
{/o}
{s1}
{u1}
Nye datasystemer, ny logo og et ønske om likelønn
I St. Hans kafé er det oppbruddsstemning. Dagpasientene er kjørt hjem til destinasjoner vestover og østover i byen, og den tidligere NRK-profilen Dan Børge Akerø observeres på vei ut skyvedørene før han forsvinner inn i den varme augustettermiddagen. I dag har han hatt quiz for en stappfull kafé som har anstrengt seg for ikke å ligne for mye på en institusjonskantine – peis, blomster, duker på bordene og et tilårskomment flygel som speiler seg i vindusrekka mot gårdsplassen. Stanciu og Nordahl bruker privat tøy for å bidra til den uformelle atmosfæren. Men i etasjene over oss, der de 85 beboerne befinner seg, går de ansatte i uniform som er blitt bytta ut i takt med selskapsskiftene. Ny driver, ny logo, nye uniformer, nye innkjøpsavtaler, nye datasystemer. Mye skal skrus på plass når nye koster tar over et sykehjem. Ved hver overtakelse er de ansatte blitt lovet at det ikke skal bli så store endringer.
MYE NYTT: Det tar tid før alt er på plass når en sykehjem skifter drifter. LHLs logo pryder fortsatt de ansattes kort, selv om Lovisenberg Omsorg AS nå har overtatt hjemmet.
Werner Juvik
– Men det blir forandringer uansett, sier Nordahl.
Og noen av dem er til det bedre. Etter at Lovisenberg Omsorg overtok LHL, har de ansatte gått opp i lønn, men de ligger fortsatt under nivået til de kommunalt ansatte.
– Dette er kanskje en klisjé, men det vi ønsker oss er at stillingene her skal verdsettes like høyt som i kommunen. Samme jobb bør gi samme lønn, sier Nordahl.
• Robert Steen (Ap), byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune, understreker i dette intervjuet at kvaliteten på sykehjemsdriften er viktigere enn å spare penger.
LHL: Underskudd og salg av driften etter to år
LHLs inntog i sykehjemssektoren endte med økonomisk mageplask og salg av virksomheten etter to år. Generalsekretær Frode Jahren innrømmer langt på vei at arbeidet med anbudene ikke var grundige nok.
marte.bjerke@fagbladet.no
– Dette var det første sykehjemsanbudet vi skrev og vi skulle antakelig tatt høyde for høyere kostnader enn det vi la oss på, sier Frode Jahren til Fagbladet.
Store økonomiske underskudd
I 2019 vant LHL anbudet på St. Hanshaugen omsorgssenter i Oslo. Dette i et år da konsernet hadde et negativt årsresultat før skatt på 27,8 millioner kroner og «som følge av den pressede likviditetssituasjonen (…) har gjennomført flere runder med omstilling, nedbemanning og strategiske endringer.» Sykefraværet var ifølge årsberetningen på 8,4 prosent.
I 2018 var riktignok resultatet enda dårligere; på -313,3 millioner kroner.
Til tross for at årsrapporten forteller om en sykehjemsdrift som «har vært utfordrende i hele perioden fra oppstart» legger LHL Omsorg inn enda et anbud på et sykehjem i hovedstaden – Sofienberghjemmet. De vinner konkurransen og tar over driften i januar 2022. Men selskapet rekker knapt å sette foten innfor døra før de selger seg ut av sykehjemssektoren. Lovisenberg Omsorg AS overtar alle aksjer og avtaler i mars samme år.
– Det ble blant annet veldig krevende å drifte under pandemien. Vi klarte å drive veldig godt, men gikk med store økonomiske underskudd. Vi fikk delvis kompensert noe fra kommunen, men hadde store ekstrakostnader. Vi klarte heller ikke å dra stordriftsfordeler fordi vi i mesteparten av perioden drev bare ett sykehjem. Det ble veldig krevende, fastslår Jahren.
FORNØYD MED NY DRIFTER: Frode Jahren.
Presse
– Hvorfor la dere inn anbud på Sofienberghjemmet når det gikk så dårlig med St. Hanshaugen omsorgssenter økonomisk?
– Vi mente at det ville være stordriftsfordeler ved å drive flere sykehjem. Og, vi lærte noe av den første anbudsrunden vi var med i. Jeg mener at det vanskeligste for LHL ville være å sitte med kun ett sykehjem med en anstrengt økonomi. Alternativet for oss ville vært å vokse med å få inn flere sykehjem, for på den måten å bygge en bærekraftig totaløkonomi, sier Jahren.
– Har fått fantastisk gode eiere
LHLs motivasjon for å gå inn i denne delen av helsevesenet handlet om å bruke erfaringene fra organisasjonens sykehusdrift til å drive sykehjem. Jahren forteller at LHL også syntes det var spennende at Oslo kommune hadde tatt et så tydelig standpunkt om kun å slippe til ideelle driftere. Det fristet å bidra. Når de måtte kaste inn håndkleet, er generalsekretæren svært fornøyd med hvem som har overtatt:
– Diakonissehuset Lovisenberg er blitt veldig store på drift av sykehjem, de er også ideelle og driver en stor, flott sykepleierskole. De kan bruke studentene derfra til praksisplasser, og vi tenkte at dette ville være en langt bedre løsning for de to sykehjemmene enn at vi skulle kutte i det vi kunne kutte av kostnader, tyne driften som vi måtte ha gjort, sier Jahren og legger til:
– Jeg mener at disse to sykehjemmene har fått fantastisk gode eiere gjennom denne løsningen.
Jeg trives med brukerne, jobben, kollegene ikke minst, og vi har et godt samarbeid med ledelsen på huset.
Claudia Stanciu
Dette er St. Hanshaugen omsorgssenter
• 85 langtidsplasser og 15 dagsenterplasser.
• Demensavdeling og ni plasser for døve og døvblinde beboere.
• Dagsenteret er åpent 365 dager i året.
Kilde: lovisenbergomsorg.no
Disse har drevet St. Hanshaugen omsorgssenter
• I 2000 er sykehjemmet det første i Oslo som blir konkurranseutsatt, sammen med Hovseterhjemmet. Da vinner det kommunale foretaket Kommunal Konkurranse anbudet om å drive St. Hanshaugen omsorgssenter, på folkemunne St. Hanshjemmet.
• Selskapet Carema Omsorg AS tar over driften 1. februar 2008, etter å ha vunnet anbudskonkurransen i 2007. Carema eies av det svenske selskapet Ambea AB. I 2011 publiserer svenske Dagens Nyheter flere kritiske saker om Carema. SVT sender også en dokumentar med avsløringer av feil i personallister og et bonus- og aksjeprogram i Luxembourg. Flere svenske kommuner sier opp kontraktene med Carema, og i 2011 selger den norske delen av selskapet seg ut i alle sykehjem. I ettertid har mediedekningen blitt kritisert for å ha inneholdt overdrivelser og feil.
• I 2012 tar Unicare Omsorg AS over driften av St. Hanshjemmet.
• I 2019 kommer meldingen om at Unicare Omsorg trekker seg ut av all sykehjemsdrift i Oslo. Det rødgrønne styret har bestemt at kun private, ideelle selskaper skal få drifte sykehjem i hovedstaden, i tillegg til kommunen.
• Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg kjøper opp Unicare Omsorg i 2020, skifter navn på selskapet til Lovisenberg Omsorg AS og gir det en ideell formålsparagraf. De får så vidt tatt over driften av St. Hanshjemmet før LHL vinner anbudet i 2020.
• I mars 2022 overtar Lovisenberg Omsorg AS alle aksjene i LHL Omsorg AS og dermed driften av to sykehjem i Oslo: St. Hanshaugen omsorgssenter og Sofienberghjemmet. Disse to hjemmene er organisert under selskapet Lovisenberg Omsorg 2 AS.
Kilder: Kommunal Rapport, Fagbladet, NTB, Wikipedia, ambea.se
Dette er Lovisenberg Omsorg AS
• Lovisenberg Omsorg AS er et datterselskap av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Ifølge nettsiden er stiftelsen en ideell diakonal stiftelse med omfattende virksomhet innen sykehusdrift, helseutdanning, eldreomsorg og barnehagedrift.
• Stiftelsen har utvidet sin sykehjemsvirksomhet de siste åra. Opprinnelig drev den bare Cathinka Guldberg-senteret i Oslo.
• I 2020 overtok Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg aksjene i Unicare Omsorg AS og endret navn på selskapet til Lovisenberg Omsorg AS. Selskapet fikk samtidig et ideelt formål. Samme år overtok selskapet aksjene i svenske Attendo AB.
• Lovisenberg Omsorg AS overtok i 2022 LHL Omsorg AS som drev St. Hanshaugen omsorgssenter og Sofienberghjemmet. Et nytt selskap ble opprettet for å drifte disse to sykehjemmene: Lovisenberg Omsorg 2 AS.
• I dag driver Lovisenberg Omsorg AS 11 sykehjem; ni i Oslo og to i Tønsberg.
Kilder: Årsberetninger og årsregnskaper, lovisenberg.no
Werner Juvik
33/10
Werner Juvik