JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehjem på anbud

Anbudsvinner ga seg like etter overtakelsen av sykehjemmene. Uheldig og overraskende, mener kommunen

OVERRASKET OVER EIERSKIFTET: Anne Berger Sørli mener at sykehjemsetaten i Oslo ikke kunne forutse at LHL skulle selge sykehjemsdriften til Lovisenberg Omsorg.

OVERRASKET OVER EIERSKIFTET: Anne Berger Sørli mener at sykehjemsetaten i Oslo ikke kunne forutse at LHL skulle selge sykehjemsdriften til Lovisenberg Omsorg.

Tone Spieler

Organisasjonen LHL vant anbudene på to sykehjem i Oslo, men solgte driften til Lovisenberg Omsorg AS etter kort tid. Anne Berger Sørli i sykehjemsetaten i Oslo kommune mener det raske eierskiftet er uheldig. 

2022101207501220221013105923

marte.bjerke@fagbladet.no

– Dette er ikke en ønsket situasjon for kommunen, selv om kontrakten og prisen er den samme, sier Anne Berger Sørli til Fagbladet.

Hun er direktør for private langtidshjem i Oslo kommune.

– Det er ikke ønskelig å ha en virksomhetsoverdragelse hvor det kommer inn en ny drifter så tidlig i en kontrakt. Kommunen ønsker ikke å inngå samarbeidsavtaler hvor samarbeidspartnere bytter såpass fort, understreker hun.

Anbudsvinner: Nå styrer Janne Sonerud 11 private sykehjem

– Ikke forventet

Organisasjonen LHL vant i 2019 anbudet på St. Hanshaugen omsorgssenter og tok over driften i 2020. Året etter la de inn anbud på Sofienberghjemmet og vant. Men det skulle ikke gå mer enn rundt to måneder før hele sykehjemsdriften ble solgt til Lovisenberg Omsorg AS. 

Tillitsvalgte ved de to sykehjemmene er kritiske til Oslo kommune og anbudsprosessene. De hyppige skiftene av arbeidsgivere har skapt mye uro og usikkerhet blant de ansatte.

Vi er som en pakke som blir flytta rundt, sier aktivitør Beth Nordahl på St. Hanshaugen.

LEI: Tre ulike selskaper har drevet St. Hanshaugen omsorgssenter siden desember 2019. Aktivitør Beth Nordahl (t.v.) og helsefagarbeider og tillitsvalgt Claudia Stanciu har skiftet arbeidsgiver fire ganger i løpet av to år. De er lei av at arbeidsplassen blir satt ut på anbud.

LEI: Tre ulike selskaper har drevet St. Hanshaugen omsorgssenter siden desember 2019. Aktivitør Beth Nordahl (t.v.) og helsefagarbeider og tillitsvalgt Claudia Stanciu har skiftet arbeidsgiver fire ganger i løpet av to år. De er lei av at arbeidsplassen blir satt ut på anbud.

Werner Juvik

Salget kom like overraskende på Berger Sørli og sykehjemsetaten som det kom på de ansatte ved sykehjemmene:

– Nei, dette var ikke forventet og i etterkant er det ikke noe jeg kan si at vi burde ha sett, sier Berger Sørli.

{s1}

LHL innfridde de økonomiske kravene 

LHL gikk i 2019 med et underskudd på over 186 millioner kroner. Likevel mente Oslo kommune at selskapet var økonomisk skikket til å drive et sykehjem. Hvordan kan det ha seg?

– Når vi har en anbudskonkurranse, stiller vi noen kvalifikasjonskrav knyttet blant annet til økonomisk kapasitet, forteller Berger Sørli.

Hvis virksomheten ikke oppfyller disse kravene, går de ikke videre i konkurransen. Årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning for de siste tre åra må leveres inn. I tillegg foretas det en kredittvurdering basert på siste års regnskap, og virksomhetene har ellers plikt til å levere dokumentasjon på opplysninger som kan ha betydning for økonomien.

– Alt dette ble innlevert på begge anbudene til LHL. I anbudet på Sofienberghjemmet ble det i tillegg levert en egenerklæring om forventet økonomisk utvikling, forteller Berger Sørli.

Selv om et selskap går med underskudd, kan det være andre sider av driften som veier opp for dette. Morselskapsgarantier er ett eksempel.

 • Byråd Robert Steen vil fortsatt ha en kombinasjon av ideelt og kommunalt drevne sykehjem i Oslo. Les intervjuet her.

Kvalitet veier tyngre enn økonomi

Oslo kommune stiller også krav til gjennomføringsevne. 

 – Virksomhetene må dokumentere kompetansen de har og at de har erfaring fra tilsvarende oppdrag – i denne sammenhengen fra helse- og omsorgssektoren, forklarer Berger Sørli.

Hvis de ikke kan dokumentere gjennomføringsevne, siles de ut av konkurransen på dette stadiet. 

– Hva veier tyngst, pris eller kvalitet?

– I denne konkurransen lå vekta på 40 prosent pris og 60 prosent kvalitet, sier Berger Sørli.

Kvalitet vurderes ut fra fire hovedkategorier:

1. Organisering, verdier og kompetanse.

2. Etterlevelse av internkontrollsystemer, samarbeid med ulike deler av organisasjonen, fagforeninger og vernetjenesten.

3. Livskvalitet og trygghet for beboerne gjennom aktivitet og mestring.

4. Samarbeidsrelasjoner med oppdragsgiver og omgivelsene rundt.

{s2}

– Hva skjer hvis det viser seg at en drifter ikke klarer å oppfylle kriteriene?

– Da etterspør vi at de gjør noe med dette og da pleier det å rette seg ganske umiddelbart. Virksomhetene er ganske nøye på å følge disse kontraktspunktene, forteller Berger Sørli.

– Ikke problematisk at Lovisenberg har overtatt

Lovisenberg Omsorg som har overtatt LHL, sendte inn et anbud på St. Hanshaugen omsorgssenter i 2019, men tapte den gang for LHL. 

– Er det på noen måte problematisk at en aktør som opprinnelig ikke hadde et godt nok tilbud, likevel har endt opp med å drive sykehjem for Oslo kommune?

– Nei, de driver jo etter den avtalen som Oslo kommune inngikk med LHL. Dette er et rent aksjekjøp. Innholdet, kvaliteten til beboerne og det som er lovet i kontrakten, er de forpliktet til å innfri på, sier Berger Sørli. 

– Men hva om dette hadde vært et selskap som ikke innfridde de økonomiske kravene i de innledende rundene av anbudsprosessen?

– Hadde dette vært et selskap som kommunen ikke kjente den økonomiske kapasiteten til, hadde vi hatt innsigelser, sier Berger Sørli.

Lønnsnivå ikke del av anbudsprosessen

De ansatte ved St. Hanshaugen omsorgssenter er misfornøyde med at det private sykehjemmet ligger lavere i lønn enn de kommunale sykehjemmene.

På Sofienberghjemmet tapte flere ansatte både pensjon og penger da LHL overtok.

– Oslo kommune sier de vil ha lik lønn for likt arbeid, da må de stå på det, sier tillitsvalgt og helsefagarbeider Eva Bye i denne saken.

RASKE SKIFT: Eva Bye og kollegene fikk LHL som ny arbeidsgiver i januar 2022. I mars kom meldingen om at organisasjonen solgte hele sykehjemsdriften til Lovisenberg Omsorg AS.

RASKE SKIFT: Eva Bye og kollegene fikk LHL som ny arbeidsgiver i januar 2022. I mars kom meldingen om at organisasjonen solgte hele sykehjemsdriften til Lovisenberg Omsorg AS.

Marte Bjerke

Berger Sørli bekrefter at lønns- og arbeidsvilkår ikke er del av anbudsprosessen.

– Hvorfor ikke?

– Vi stiller krav til at de skal ha tariffavtaler og ordnede arbeidsforhold, og passer på at det ikke foregår sosial dumping, men vi ønsker ikke å gripe inn i forhandlingene mellom partene, sier Berger Sørli.

Eierskiftene ved de to sykehjemmene vil foreløpig ikke få konsekvenser for kommunens anbudsprosesser, men Berger Sørli utelukker ikke at de kan få det på sikt.

Dette er en møysommelig prosess. Her skal ting være etterprøvbart, det nytter ikke å skrive en god stil, det må være konkret og forpliktede.

Anne Berger Sørli

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy