JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbudsvinner: Nå styrer Janne Sonerud 11 private sykehjem

ØNSKER STABILITET: – Vårt mål er å skape stabilitet og ro på eiersiden, sier Janne Sonerud.

ØNSKER STABILITET: – Vårt mål er å skape stabilitet og ro på eiersiden, sier Janne Sonerud.

Presse

På få år er Lovisenberg Omsorg AS blitt den største private, ideelle driveren av sykehjem i Oslo. Med oppkjøpet av LHL i år er 11 sykehjem under selskapets paraply. 

2022101309102120221013110307

marte.bjerke@fagbladet.no

Administrerende direktør Janne Sonerud synes ekspansjonen er spennende. Hun er blitt med på flyttelasset fra sin tidligere arbeidsgiver, det kommersielle selskapet Unicare Omsorg, som ble kjøpt opp av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg i 2020. 

– Noe av det som er spennende, er at vi har overtatt fire ulike miljøer, sier Sonerud.

Miljøene hun sikter til er selskapene Attendo, Unicare og LHL, i tillegg til Cathinka Guldberg-senteret som stiftelsen drev før oppkjøpene (se mer i faktaboks). 

– Litt av jobben nå er å hente ut det beste av de ulike miljøene og lære av hverandre, sier Sonerud til Fagbladet.

Sykehjemmene er organisert i to datterselskaper – Lovisenberg Omsorg AS og Lovisenberg Omsorg 2 AS.

{f1}

Tapte konkurransen, kjøpte vinneren

I 2019 la Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg inn anbud på å drive St. Hanshaugen omsorgssenter på oppdrag for Oslo kommune. Selskapet måtte se seg slått av organisasjonen LHL, som vant konkurransen.

Drøye to år seinere overtar datterselskapet Lovisenberg Omsorg aksjene i LHL Omsorg AS. Selskapet drifter nå to sykehjem på LHLs kontrakt med Oslo kommune.

– Hvordan er det?

– Det er ganske uproblematisk. Vi overtar virksomheten med alle de avtaler som ligger der. Vi driver andre sykehjem på kontrakt med kommunen og vet veldig mye om hva de legger vekt på. Sykehjemmene i Oslo lærer av hverandre, både de ideelle og de kommunale, sier Sonerud.

Noe lærdom har Lovisenberg Omsorg allerede plukket opp etter å ha fått innsyn i hva andre vektlegger i et anbud. 

– Vi tar med oss erfaringene vi får gjennom sykehjemmene vi drifter nå og bruker selvsagt dem i nye anbudskonkurranser, forteller Sonerud. 

– Vårt mål er å skape stabilitet

Oppkjøpet av LHL har skapt mye usikkerhet og frustrasjon blant de ansatte på sykehjemmene som LHL drev – St. Hanshaugen omsorgssenter og Sofienberghjemmet. Overtakelsen gikk raskt, bekrefter både LHLs generalsekretær og Janne Sonerud.

ENDRINGER PÅ TOPPEN: – Vi er som en pakke som blir flytta rundt, sier aktivitør Beth Nordahl (t.h.) på St. Hanshaugen omsorgssenter. I likhet med tillitsvalgt og helsefagarbeider Claudia Stanciu er hun frustrert over de mange skiftene av arbeidsgiver de siste åra.

ENDRINGER PÅ TOPPEN: – Vi er som en pakke som blir flytta rundt, sier aktivitør Beth Nordahl (t.h.) på St. Hanshaugen omsorgssenter. I likhet med tillitsvalgt og helsefagarbeider Claudia Stanciu er hun frustrert over de mange skiftene av arbeidsgiver de siste åra.

Werner Juvik

– Så fort ting var avklart hadde vi allmøter med ansatte, beboere og pårørende. Det som var viktig å si til de ansatte var at her er det ingen som mister jobben. Det vil være de samme kollegene og de samme operative lederne. Endringen ligger i hvem som drifter, understreker Sonerud som har forståelse for at overgangene har vært krevende.

Hun trekker særlig fram Sofienberghjemmet som ikke rakk å ha LHL som drifter i mer enn et par måneder. 

– Nå må vi ha stabilitet. Vi har åtteårskontrakter med kommunen, med opsjon eller mulighet for forlengelse i inntil to år. Vårt mål er å skape stabilitet og ro på eiersiden, sier Sonerud.

Det er opprettet et eget selskap for å drifte de to sykehjemmene som er overtatt fra LHL.

– Hvorfor har dere opprettet Lovisenberg Omsorg 2 AS for å drifte kun St. Hanshaugen omsorgssenter og Sofienberghjemmet?

– Vi planlegger for en samling av alle sykehjemmene i selskapet Lovisenberg Omsorg. Det krever en formell juridisk prosess. Trinn én var å endre navnet fra LHL Omsorg til Lovisenberg Omsorg 2 som nå er et datterselskap av Lovisenberg Omsorg, forklarer Sonerud.

– Ikke sannsynlig at vi blir kommersielle

Byrådet i Oslo har utestengt kommersielle selskaper fra å drive sykehjem på oppdrag for kommunen, men byråd Robert Steen (Ap) ønsker ideelle virksomheter velkommen.

Tillitsvalgt ved Sofienberghjemmet, Eva Bye, uttrykker i dette intervjuet bekymring for at Lovisenberg Omsorg kan endre sin ideelle formålsparagraf hvis byrådet skifter farge ved neste valg, og det igjen åpnes for kommersielle aktører i sykehjemssektoren.

BEKYMRA: – Folk er redde for arbeidsplassene sine. Det er mange eldre som jobber her, og det er vanskelig for oss å finne jobb et annet sted, sier tillitsvalgt og helsefagarbeider Eva Bye om reaksjonene blant de ansatte på skiftene av drivere og arbeidsgivere det siste året.

BEKYMRA: – Folk er redde for arbeidsplassene sine. Det er mange eldre som jobber her, og det er vanskelig for oss å finne jobb et annet sted, sier tillitsvalgt og helsefagarbeider Eva Bye om reaksjonene blant de ansatte på skiftene av drivere og arbeidsgivere det siste året.

Marte Bjerke

Hun frykter at Lovisenberg Omsorg kan bli kommersielt og at Sofienberghjemmet dermed ender opp som en kommersielt drevet virksomhet.

– Er det sannsynlig, Sonerud?

– Nei, det er ikke sannsynlig. Lovisenberg Omsorg er hundre prosent eid av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Vår visjon er å bidra til å løfte eldreomsorgen i Norge, og dette er en diakonal virksomhet som er ideell. Salg av den tilbake til kommersielle er ikke sannsynlig i det hele tatt, sier Sonerud.

Dette er Lovisenberg Omsorg AS

• Lovisenberg Omsorg AS er et datterselskap av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Ifølge nettsiden er stiftelsen en ideell diakonal stiftelse med omfattende virksomhet innen sykehusdrift, helseutdanning, eldreomsorg og barnehagedrift.  

• Stiftelsen har utvidet sin sykehjemsvirksomhet de siste åra. Opprinnelig drev den bare Cathinka Guldberg-senteret i Oslo.

• I 2020 overtok Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg aksjene i Unicare Omsorg AS og endret navn på selskapet til Lovisenberg Omsorg AS. Selskapet fikk samtidig et ideelt formål. Samme år overtok selskapet aksjene i svenske Attendo AB.

• Lovisenberg Omsorg AS overtok i 2022 LHL Omsorg AS som drev St. Hanshaugen omsorgssenter og Sofienberghjemmet. Et nytt selskap ble opprettet for å drifte disse to sykehjemmene: Lovisenberg Omsorg 2 AS.

• I dag driver Lovisenberg Omsorg AS 11 sykehjem; ni i Oslo og to i Tønsberg.

Kilder: Årsberetninger og årsregnskaper, lovisenberg.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy