JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Før LO-kongressen 8. til 12. mai:

– Hvis det er slik at begrepet 6-timersdag er en rød klut, får vi kalle det noe annet

Fagforbundet vil ha en arbeidstidsreform

REELL DISKUSJON: Vi har snakket mye om redusert arbeidstid. Nå er det på tide å ta en reell diskusjon om hvordan vi kan få til en arbeidslivsreform med kortere arbeidstid, sier Roger Haga Heimli.

REELL DISKUSJON: Vi har snakket mye om redusert arbeidstid. Nå er det på tide å ta en reell diskusjon om hvordan vi kan få til en arbeidslivsreform med kortere arbeidstid, sier Roger Haga Heimli.

Jan Lillehamre

I opptakten til LO-kongressen bruker ikke lenger forbundsledelsen i Fagforbundet ordet «sekstimersdag».

2017050413490020170504152357

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi snakker ikke om å jobbe mindre, men å omorganisere arbeidstiden slik at folk kan stå lenger i jobb og være i arbeid helt til de går av med pensjon ved oppnådd pensjonsalder, sa forbundsleder Mette Nord i NRKs Politisk kvarter før debatten braker løs på LO-kongressen om tre dager.

I debatten med Fellesforbundets leder Jørn Eggum brukte hun ikke begrepet «sekstimersdag».

Hun mener LO-kongressen bør gå inn for en arbeidslivsreform som innebærer kortere arbeidstid, og planlegge hvordan en slik reform kan innføres.

• Fikk bedre tid med sekstimersdagen

LO-ledelsen ønsker i sitt forslag til handlingsprogram å fortsette forsøk med redusert arbeidstid.

– Vi har hatt mange forsøk og har mye erfaring å jobbe ut fra. Nå er det på tide å komme videre, mener Mette Nord.

Saken forsetter under bildet:

FARLIG: Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener kortere arbeidstid vil være farlig for velferdsstaten.

FARLIG: Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener kortere arbeidstid vil være farlig for velferdsstaten.

Erlend Angelo

– Farlig for velferdsstaten

Andre deler av LO, spesielt privat sektor, er skeptiske.

– Dette er helt feil spor i den tiden vi er inne i, mener Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Så lenge mange bedrifter har små marginer å gå på før de velger å flagge ut produksjonen i stedet for å beholde den i Norge, vil det være helt galt å gjøre det 25 prosent dyrere å drive. Dette kan være ødeleggende for den virksomheten som finansierer velferdsstaten vår, og da blir det en farlig vei å gå, sa han i debatt med Mette Nord.

Han ser at det kan være yrker og sektorer hvor redusert arbeidstid kan bidra til at færre blir uføre. Derfor mener han at målrettede forsøk, der det vises om kortere arbeidstid faktisk fungerer, fortsatt er veien å gå.

• Har vi råd til sekstimersdagen?

(

REFORM: Fagforbundets leder, Mette Nord, snakker om en arbeidslivsreform med redusert arbeidstid før LO-kongressen.

REFORM: Fagforbundets leder, Mette Nord, snakker om en arbeidslivsreform med redusert arbeidstid før LO-kongressen.

Ole Palmstrøm

– Gode argumenter for redusert arbeidstid

Roger Haga Heimli sitter i den politiske ledelsen i Fagforbundet og blir etter alle solemerker ny nestleder i LO etter kongressen.

Også han er tydelig på at det nå handler om å få på plass en arbeidstidsreform, ikke nødvendigvis en sekstimersdag.

– Da vi reduserte arbeidstiden fra 48 til 40 timer, ble det sagt at Norge kom til å gå på dunken. Den samme påstanden ble gjentatt da vi reduserte arbeidstiden fra 40 til 37,5 timer. Historien har vist at det ikke gikk slik skeptikerne spådde, sier han.

Selv om Fagforbundet har programfestet sekstimers arbeidsdag, mener han det nå før LO-kongressen er riktigere å snakke om en arbeidslivsreform med redusert arbeidstid.

– Hvis det er slik at begrepet sekstimersdag er en rød klut for mange, så får vi heller kalle det noe annet.

Om vi ikke får kongressen med på å gå inn for en arbeidsdag på seks timer, mener jeg det er så mange gode argumenter for en arbeidslivsreform med redusert arbeidstid at det bør være realistisk å finne en formulering i handlingsprogrammet som samler LO, mener Heimli.

– Slik mange av disse stillingene er i dag, er kanskje full stilling en utopi

Vil ha en reell diskusjon

– Poenget mitt er at arbeidstid er noe vi må ta en reell diskusjon på, fortsetter han.

– Nå har vi snakket om redusert arbeidstid så lenge at det er på tide å diskutere det på alvor. Hvis LO går inn for en arbeidslivsreform med redusert arbeidstid, har vi fått et grunnlag for å starte en realitetsdiskusjon om hvordan dette i praksis kan innføres, hvor lang tid det skal ta, og ikke minst hvordan det skal finansieres.

– Det finnes ulike måter å gjøre dette på, men de diskusjonene kommer vi først i gang med når vi har skapt et grunnlag for dem i LOs handlingsprogram, sier Roger Haga Heimli.

Flere er positive til kortere arbeidstid

– I tillegg til å bidra til at flere står i jobb til de når pensjonsalder, vil også kortere arbeidstid bidra til at folk som i dag står uten arbeid kommer i jobb og kan klare seg selv, samtidig som de gir tilbake til fellesskapet i form at skatt, sier Mette Nord.

– De som er skeptiske til kortere arbeidstid bruker argumentet om at dette har vi ikke råd til. Men samtidig har vi råd til å finansiere 700.000 som står utenfor arbeidslivet.

Arbeidsmandsforbundet, Norsk Tjenestemannslag og FO er ifølge VG positive til redusert arbeidstid. Handel og kontor er betinget positive, men mener timingen ikke er optimal.

– Vi har vedtak på at sekstimersdagen er et mål, men det er viktigere nå at folk faktisk får jobb med stillingsbrøker som de kan leve av, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes til avisen.

Saken fortsetter under bildet:

PÅDRIVER: Gerd Liv Valla var en pådriver for redusert arbeidstid i sin tid som LO-leder.

PÅDRIVER: Gerd Liv Valla var en pådriver for redusert arbeidstid i sin tid som LO-leder.

Per Flakstad

Gammel debatt

Diskusjonen om kortere arbeidstid er en gammel debatt. På 1960- og 70-tallet bølget allerede diskusjonen om 6-timersdagen, blant annet i en hard debatt på LO-kongressen i 1977. Blant annet var det ifølge Morgenbladet organiserte i industrien som var aktive pådrivere for at 37,5 timers arbeidsuke ble tariffestet i 1986.

Etter hvert ble 6-timersdag først og fremst en viktig sak for kvinnebevegelsen og den ytterste venstresiden.

Det var først da Gerd-Liv Valle ble LO-leder i 2001 at organisasjonen igjen ble en pådriver for kortere arbeidstid. Etter at hun trakk seg i 2007 har verken Roar Flåthen eller Gerd Kristiansen har framstått som like sterke pådrivere, og på kongressen i 2013 ble målet om 6-timersdag for første gang siden 80-tallet tatt ut han handlingsprogrammet og erstattet med en formulering om å bygge på kunnskap fra forsøk. Det er denne formuleringen som LO-ledelsen ønsker å videreføre i programmet for perioden 2017 til 2021, mens Fagforbundet i stedet ønsker en formulering om å legge en plan for hvordan en arbeidstidsreform kan gjennomføres.

Valla er glad for at Fagforbundet viser kampvilje, men sier til Morgenbladet at saken er umulig uten at hele LO står bak den.

Også hun mener at begrepet sekstimersdagen er for splittende og mener det er på tide å finne nye ord:

– Bærekraftig arbeidstidsforkorting. Familievennlig arbeidstidsforkorting. Miljø- og familievennlig arbeidstidsforkorting. Der har vi det, uttaler hun til Morgenbladet.

Debatten om arbeidstid

• Debatten om arbeidstid er omtrent like gammel som fagbevegelsen.

• Alt på den internasjonale kongress i Paris i 1899 ble kravet om 8-timersdagen reist, og samtidig ble 1. mai innstiftet som en internasjonal demonstrasjonsdag for dette kravet.

• I Norge ble normal arbeidstid på 54 timer i uken innført i 1915, og 48 timers uke i 1919, samtidig som denne arbeidstid ble innført i over storparten av verdens industri.

• Arbeidstiden ble i tariffrevisjonen 1958 redusert til 45 timer med virkning fra 1959.

• I tariffrevisjonen i 1968 ble arbeidstiden satt ned til 42,5 timer per uke.

• For døgn- og helkontinuerlig skiftarbeid ble arbeidstiden ved tariffrevisjonen i 1970 satt ned til 40 timer per uke.

• I arbeidsmiljøloven 1977 ble det slått fast at arbeidstiden ikke skulle overstige 40 timer i uken.

• Det var lenge et skille mellom funksjonærer og øvrige arbeidstakere i bedriftene, men ved tariffrevisjonen i 1986 ble det regulert at arbeidstiden skal være lik, 37,5 timer per uke.

Kilde: Store norske leksikon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy