Lokalleder i Fagforbundet er glad det ikke ble streik:
– Jeg kan ikke huske et mellomoppgjør som har gitt oss så mye
Leder i Fagforbundet Fredrikstad, Lisbeth Kristiansen, er glad de slapp å streike og tror medlemmene er fornøyd med meklingsresultatet.
Karin E. Svensen
– Jeg synes resultatet ser bra ut, og tror det blir godt mottatt av medlemmene, sier leder i Fagforbundet Fredrikstad, Lisbeth Kristiansen.
kathrine.geard@fagbladet.no
Dersom meklingen mellom KS og LO Kommune ikke hadde ført fram, ville 4374 medlemmer i Fagforbundet over hele landet vært i streik fra i dag, torsdag. Flest var tatt ut i Fredrikstad kommune, det vil si 356 medlemmer. Leder i Fagforbundet Fredrikstad, Lisbeth Kristiansen, er glad de unngikk konflikt.
• Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte
– Jeg synes resultatet ser bra ut og tror det vil bli godt mottatt av medlemmene. Jeg kan ikke huske et mellomoppgjør som har gitt oss så mye. Og så er det veldig bra at vi slipper konflikt i disse tider, sier hun.
Var forberedt på streik
De var helt klare for streik om det hadde blitt nødvendig, men Kristiansen legger ikke skjul på at de strenge pandemirestriksjonene i Fredrikstad gjorde alt mer tungvint. Ikke kunne de ha medlemsmøter som vanlig, og de ville blitt mindre synlige i en streikesituasjon. Så langt har fagforeningen bare fått noen få reaksjoner fra medlemmer på resultatet.
– Men de har vært positive, og sagt at dette oppgjøret er mye bedre enn de 1400 kronene vi fikk i fjor.
Stort spenn i lønnsøkning
Avtalen med KS innebærer at ansatte i kommunesektoren får et lønnstillegg på mellom 10.000 kroner og 22.000 kroner. Ramma for oppgjøret er på 2,82 prosent.
– Vi har jekket opp ramma, sikret en reallønnsøkning, fått til en god lavlønnsprofil og sikret likelønn gjennom de lokale forhandlingene, oppsummerte leder av LO Kommune, Mette Nord.
– Det har vært viktig for oss i LO Kommune å ivareta hele laget i den situasjonen vi nå er i. KS har svart ut dette, la hun til da hun snakket med Fagbladet like etter at de i natt hadde blitt enige med arbeidsgiverne om et resultat ved hjelp av Riksmekleren.
Flest fagarbeidere
De som får lavest lønnstillegg er ansatte i stillinger uten krav til særskilt utdanning, typisk assistenter. De høyeste lønnstilleggene går til grupper med høyere utdanning, som lektorer og spesialkonsulenter.
Fagarbeidere, som er den største medlemsgruppa i Fredrikstad, er i mellomsjiktet.
– En fagarbeider med 16 års ansiennitet, som vi har mange av, vil få 14.600 kroner, sier Kristiansen.
Fikk en storm i fjor
I Bergen kommune var det 289 medlemmer som ventet i spenning på om oppgjøret kom i havn.
– Vi var spente på om det ble streik, men er glade for at det ikke ble det, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Bergen kommune, Conny Lamberg.
I fjor opplevde fagforeningen en storm av misfornøyde medlemmer etter oppgjøret.
Men hva mener sykepleierne?
Denne gangen har de så langt knapt fått reaksjoner fra de 5000 medlemmene i kommunen.
– Jeg tenker vi skal være fornøyde med resultatet, og at vi kom så langt vi kunne uten konflikt, sier Lamberg, som er litt spent på hva medlemmer som er sykepleiere mener om at Unio har gått til streik.
– Men jeg regner at Mette Nord har fått med i protokollen at dersom de får mer skal også våre medlemmer få mer, legger hun til.
Fikk kompensert deler av etterslep
Da LO Kommune brøt forhandlingene med KS i slutten av april var det blant annet fordi de krevde å få kompensert manglende lønnsutvikling for 2020, sammenlignet med privat sektor. Forskjellen var 0,5 prosent. Men det lyktes ikke å få kompensert hele dette etterslepet i meklingen.
– Vi har fått gjennomslag for 0,12 av de 0,5 som vi krevde kompensert, uttalte Mette Nord, som pekte på at man må gi og ta i et oppgjør og sa seg tilfreds med en løsning som forhindret streik.
• I år er jeg faktisk fornøyd med lønnsoppgjøret
Mellomfornøyd i Trondheim
I Trondheim kommune var 285 medlemmer tatt ut til en eventuelt streik. Hovedtillitsvalgt Knut Erik Elnæs er mellomfornøyd med resultatet.
– Det er midt på treet. Sett i lys av perioden og det vi står i er det greit. Men vi skulle selvfølgelig ønsket at vi fikk tatt hele etterslepet fra i fjor. Det er litt skuffende, sier han.
Partene ble også enige om å gjennomføre lokale forhandlinger innen 15. oktober.