JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklingsresultat for LO, YS og Akademikerne. Unio går til streik:

Mellom 10.000 og 22.000 kroner i lønnstillegg for kommuneansatte

Forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune.

Forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune.

Jan-Erik Østlie

Etter mange timers mekling på overtid ble KS enig med LO Kommune, YS og Akademikerne om et resultat i årets lønnsoppgjør. Unios medlemmer går til streik.

2021052706021120210527172943

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Etter å ha meklet siden tirsdag, kom partene til enighet natt til torsdag. Resultatet er et lønnstillegg på mellom 10.000 og 22.000 kroner for ansatte i kommunesektoren.

I tillegg er partene enige om å gjennomføre lokale forhandlinger innen 15. oktober.

Ramma for oppgjøret er på 2,82 prosent.

SISTE: Enighet i Oslo kommune

Sikret kjøpekraften

– Vi har jekket opp ramma, sikret en reallønnsøkning, fått til en god lavlønnsprofil og sikret likelønn gjennom de lokale forhandlingene. Slik oppsummerer leder av LO Kommune, Mette Nord, meklingsresulatet overfor Fagbladet.

– Det har vært viktig for oss i LO Kommune å ivareta hele laget i den situasjonen vi nå er i. KS har svart ut dette, legger hun til.

Nord sier at meklingsresulatet er i tråd med LOs tariffpolitikk.

Ikke tettet gapet

Da LO Kommune brøt forhandlingene med KS i slutten av april var det blant annet fordi de krevde å få kompensert manglende lønnsutvikling for 2020, sammenlignet med privat sektor. LO Kommune viste til at lønnsveksten i privat sektor i fjor ble anslått til 1,7 prosent. I offentlig sektor ble det avtalt 1,7 prosent, mens fasiten i privat sektor ble 2,2 prosent. Denne mindrelønnsveksten ble derfor et sentralt krav i forhandlingene.

Det lyktes imidlertid ikke LO å få gjennomslag for å kompensere hele dette etterslepet i meklingen.
Ifølge Mette Nord er det imidlertid en ørliten økning for hele området.

– Vi har fått gjennomslag for 0,12 av de 0,5 som vi krevde kompensert. I et oppgjør må man alltid gi og ta. Vi i LO Kommune er tilfreds med en løsning som forhindret streik i denne svært krevende situasjonen som kommunesektoren står i, sier hun til Fagbladet.

LES OGSÅ: I år er jeg faktisk fornøyd med lønnsoppgjøret

Unio sa nei – streik fra torsdag

Det er LO kommune, YS kommune og Akademikerne som er blitt enige med KS i meklingen. Unio takket nei til resultatet, og 7.390 lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner og bibliotek er dermed i streik fra og med i dag, torsdag 27. mai. Streiken berører i første omgang 13 kommuner og ni fylkeskommuner.

– Lønnstilbudet som lå i skissen fra mekler var altfor dårlig, og avstanden mellom oss og KS var for stor. Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune i en pressemelding.

KS: Ikke mulig i bli enige

Forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS sier i en kommentar at det ikke var umulig å innfri Unios krav.

– Jeg kan forsikre om at KS har gjort absolutt alt som har vært mulig for finne en løsning alle parter kunne akseptere, sier han.

Gangsø sier forøvrig at han er glad for at det ble en løsning med LO, YS og Akademikerne og at resultatet sikrer kjøpekraften for kommunalt ansatte.

Løsning for Oslo i ettermiddag

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at det kun forhandles om lønnstillegg.

Oslo kommune er et eget tariffområde og omfattes ikke av denne tariffavtalen. Partene i Oslo kom til enighet torsdag ettermiddag, etter mekling mer enn 14 timer på overtid. Her kan du se resultatet.

Enighet i statsoppgjøret

Også meklingen for de statsansatte endte med enighet torsdag ettermiddag, 17 timer på overtid.

Rammen for lønnsoppgjøret er på i overkant av 2,7 prosent. LO Stat er fornøyd med at de lavtlønte kommer spesielt godt ut.

LO Kommune representerer 190.000 arbeidstakere i kommunal sektor og består av disse forbundene: Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy