JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere storleverandør til omsorgsselskap:

– Om jeg hadde gitt disse gutta her fem millioner kroner hver i brun konvolutt, så hadde det ikke hjulpet noen verdens ting

BARE SOMMEL: Det var ingen bestikkelser. Kun sommel med oppgjør, framholder de tidligere regiondirektørene og direktøren fra leverandøren Skagerak i retten.

BARE SOMMEL: Det var ingen bestikkelser. Kun sommel med oppgjør, framholder de tidligere regiondirektørene og direktøren fra leverandøren Skagerak i retten.

Oslo tingrett

– Det var ikke bestikkelser. Kun sommel med oppgjør, hevder korrupsjonstiltalte direktører. – Jeg har aldri gitt dem noen ting for å få noe tilbake, sier tidligere leverandør.

2022012012290620220120122906

ola.tommeras@fagbladet.no

Økokrim aksjonerte i 2019 mot tre tidligere regiondirektører i Stendi, samt tidligere eier og direktør for selskapet Skagerak. Skagerak-selskapene leverte boliger, biler, personell og sikkerhetsutstyr til Stendi.

Granskningen endte med tiltale for grov korrupsjon mot Skagerak-direktøren og de tre regiondirektørene.

Velferdsdirektørene fikk biler, båt og oppussing. Nå går korrupsjonssaken for retten.

– Ga dem aldri noe

– Jeg har aldri gitt dem noen ting for å få noe tilbake. Om jeg hadde gitt disse gutta her fem millioner kroner hver i brun konvolutt, så hadde det ikke hjulpet noen verdens ting, sa den tidligere Skagerak-direktøren i retten, med henvisning til de tre medtiltalte i rettssalen.

Han hevdet at regionsdirektørene han er tiltalt sammen med, hadde liten innflytelse på avtaler selskapene hans inngikk med Stendi, tidligere Aleris Ungplan & BOI.

Økokrim tiltaler tre tidligere ledere i Stendi.

{f1}

– Kjenner meg ikke igjen

I korrupsjonssaken i Oslo tingrett har alle de fire tiltalte nektet straffskyld. I sine forklaringer, som går over flere dager, blir godene direktørene mottok fra leverandøren, hevdet å være ordinære private avtaler med leverandøren Skagerak.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i tiltalepunktene, sa den første av de tre regiondirektørene som er korrupsjonstiltalt. Han fikk både disponere bil og pusset opp boligen sin for et millionbeløp, ifølge tiltalen.

Påtalemyndighetene mener de tidligere direktørene i Stendi, som den gangen het Aleris Ungplan & BOI, har mottatt goder for flere millioner kroner, mens Skagerak har fått oppdrag. Skagerak bygde seg opp fra ingenting i 2012 til en aktør som solgte for 132 millioner kroner til ett selskap – Stendi.

Han tjente store penger som leverandør til privat barnevern, rus og psykiatri. Nå etterforskes han.

Var frustrert over direktørene

Forrige uke hørte retten en mer enn to dager lang forklaring fra den tidligere Skagerak-direktøren. Denne uka startet med forklaring fra regiondirektøren med oppusset bolig og fri disponering av en Range Rover sport.

Skagerakdirektøren fortalte om frustrasjon over manglende betaling fra direktørene. Han hevdet det aldri var meningen å gi dem noe som helst.

De øvrige to regiondirektørene er tiltalt for å ha mottatt lavere verdier. Ifølge tiltalen skal de ha fått bruke biler, en luksuriøs båt og fått utstyr og sykler for minst hundre tusen kroner.

Skulle leie privat

– Det var klinkende klart – kunne ikke bli klarere – at båten (en day cruiser av type Windy som ble brukt vederlagsfritt. journ. anm.) skulle han leie privat. Det var ikke noe tvil om det, sa den tidligere Skagerak-direktøren.

{s1}

Tilsvarende forklarer han om de øvrige direktørenes biler og utstyr han fikset for dem.

Når det gjelder oppussingen av boligen, forklarte han at han ikke ville gjøre ferdig taket før han fikk oppgjør. To dager senere forklarer regiondirektøren at han oppfattet at han ikke behøvde å betale før taket var lagt ferdig.

– Vi hadde møte med Sandøy (daværende adm. dir. for Aleris Ungplan & BOI. journ. anm) om kontrakter og enkeltpersoner som ikke hadde gjort opp for seg, fortalte Skagerak-direktøren.

Tidligere administrerende direktør Erik Sandøy forlot konsernet omtrent samtidig som regiondirektørene. Han skal vitne i saken fredag.

Betalte kun 400.000

Både regiondirektøren og leverandøren forteller om uenighet om pris for oppussing av regiondirektørens bolig og når det skulle betales. Fagkyndiges vurderinger av det utførte arbeidet spriker fra 1,5 til 2,7 millioner kroner. Den tiltalte regiondirektøren betalte 400.000 kroner i 2019, og det skulle også dekke leie av bil til 5.000 kroner måneden.

– Jeg tenkte i ettertid at det kan ha vært en lav pris, svarte han på spørsmål fra aktor.

Han fortalte videre om hvordan Skagerak-direktøren hadde begynt som konsulent på en av Aleris-boligene, for deretter å starte sitt eget selskap. I første omgang utleie av boliger til Stendi. Etter hvert utvidet virksomheten til utleie av biler, sikkerhetssystemer på boligene og utleie av personell.

Gjorde avtaler i 2012

I 2012 brukte regiondirektøren Skageraks tjenester første gang. Da byttet selskapet et toalett i huset hans. I samme tidsrom begynte kontraktene til det nye selskapet å strømme på. Den tidligere direktøren innrømmet at han verken hadde betalt for toalettet eller montering. Deretter gjorde de en avtale om å pusse opp boligen.

– Skagerak begynte å pusse opp i 2012, de var ferdige i 2016/2017. Det eneste som gjenstod da, var å legge nytt tak. Vi skulle gjøre opp etter at taket var ferdig, hevdet direktøren i retten.

Fra 2012 til 2017 ble hele kjelleretasjen, inkludert et bad, samt bad og gang i hovedetasjen, pusset opp. Regiondirektøren betalte ikke da. Han hevder han oppfattet det slik at avtalen var at de skulle gjøre opp når alt arbeidet var ferdig.

Nye eiere og gransking

På vårparten 2019 fikk Aleris Ungplan & BOI nye eiere, etter at Aleris omsorg ble kjøpt opp av svenske Ambea. Navnet ble endret til Stendi. Samtidig ble revisjonsselskapet Ernst & Young engasjert etter at ledelsen mottok varsel fra ansatte om samrøre mellom Skagerak og direktører. Like etter ble Økokrim koblet inn.

Regiondirektøren fortalte i retten at han ikke husket om beløpet på 400.000 kroner ble fastsatt før eller etter at han var i møte med Ernst & Young denne våren. Beløpet var ment å dekke både oppussing og leie av bil til 5.000 kroner måneden.

Økokrims sakkyndig-rapport har antydet at oppussingen totalt ville kostet 2,7 millioner kroner, men Økokrim har selv innrømmet at det er et høyt anslag. Forsvarerne til regiondirektøren har selv innhentet en sakkyndigrapport, som anslår en samlet kostnad på 1,5 millioner kroner. Timeprisen i disse sakkyndige-rapportene er imidlertid høyere enn den Skagerak opererte med.

Dette er saken:

• Samtidig som Aleris omsorg fikk nye eiere og nytt navn – Stendi – i 2019 mottok ledelsen tips om samrøre mellom direktører og leverandør Skagerak AS. Skagerak omsatte på det tidspunktet for 132 millioner kroner i levering av tjenester og utleie til omsorgsgiganten.

• Økokrim ble raskt koblet på, og i fjor sommer tok påtalemyndighetene ut tiltale om grov korrupsjon mot tre regiondirektører og direktør og eier av Skagerak-selskapene.

• Ifølge påtalemyndighetene skal de tidligere direktørene ha mottatt verdier for minst to millioner kroner fra Skagerak-selskapene.

• Verdiene har vært overført i form av oppussing av en direktørs bolig, fri disponering av biler, sykler med utstyr og disponering av en luksuriøs båt.

• Stendi selger tjenester innen barnevern, rusomsorg og psykisk omsorg til det offentlige, og omsetter for nesten 2,5 milliarder kroner årlig.

Jeg tenkte i ettertid at det kan ha vært en lav pris.

Korrupsjonstiltalt regiondirektør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy