JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettssaken er i gang

Tidligere velferdsdirektører: – Fikk penger, biler og luksusbåt. Nå går korrupsjonssaken for retten

En av de tre tidligere velfersdirektørene skal ha disponert en båt av denne typen, ifølge tiltalen. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. (Illustrasjonsfoto)

En av de tre tidligere velfersdirektørene skal ha disponert en båt av denne typen, ifølge tiltalen. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. (Illustrasjonsfoto)

Pixabay

– Særdeles grov korrupsjon, mener aktor. Men ingen av de tre tidligere velferdsdirektørene innrømmer straffeskyld. Nå er rettssaken i gang.

2022011114465720220113174224

ola.tommeras@fagbladet.no

Sms fra direktør: – Kan ikke bli bedre! skrev den tidligere Aleris-direktøren i en sms til Skagerak-direktøren, vedlagt et solfylt bilde fra dekket på den luksuriøse day-cruiseren - en Windy 28 Ghibli. Nå er han en av tre tidligere regiondirektører i omsorgsgiganten Stendi, tidligere Aleris Ungplan & BOI, som står tiltalt for grov korrupsjon.

Stendi er Norges største private velferdsaktør, og leverer tjenester til det offentlige innen rusomsorg, personlig assistanse og barnevern. Så godt som hele konsernets omsetning i Norge på nær 2,5 milliarder kroner (2020-tall) er inntekter fra offentlig kjøp av tjenester.

– Mottok millionverdier

Ifølge påtalemyndighetene har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt. Sammen med dem på tiltalebenken sitter den tidligere direktøren og eier i selskapet Skagerak group og Skagerak-Enterprise, som på det meste omsatte for 132 millioner kroner i leveranser til omsorgsgiganten Aleris Ungplan & BOI.

Da Aleris ble kjøpt opp av svenske Ambea i 2019, ble navnet omgjort til Stendi. Samtidig med eierskiftet startet interngranskning og like etter Økokrims etterforskning.

I sommer ble det tatt ut tiltale, og tirsdag møtte de tre og Skagerak-direktøren i retten.

– Forholdene er direkte knyttet opp mot direktørenes ansatteforhold, hevdet aktor, statsadvokat Anne Glede Allum.

Det er satt av seks uker til rettssaken i Oslo tingrett.

Han tjente store penger som leverandør til privat barnevern, rus og psykiatri.

Eventyrlig vekst med én kunde

Selskapet Skagerak Group, med sine ni datterselskaper og Skagerak-Enterprise, inngikk lukrative avtaler med daværende Aleris Ungplan & BOI.

Den første avtalen ble til i 2012. Derfra gikk det rett oppover. Omsetningen fra oppdrag for Aleris Ungplan & BOI, som var selskapets eneste store kunde, økte med godt og vel det dobbelte hvert år – fra 2,2 millioner i 2012 til 132 millioner i 2018.

Det begynte med leie av eiendom og fortsatte med biler, sikkerhetssystemer og utleie av personell - gjennom avtaler som de tre direktørene hadde kontroll på.

Aktor Glede Allum varslet at hun også vil ta for seg prisene Skagerak fikk for leveransene.

– Dette er tyveri fra fellesskapet.

Luksusbiler og båtliv

– Korrupsjonen er grov. Regiondirektørene har mottatt betydelige økonomisk fordeler i anledning av å utøve sin stilling, sa aktor Anne Glede Allum. Hun la fram sms-er og eposter som viser direktørenes liv der de fikk disponere luksusbiler og båt.

• Første tiltalte regiondirektør skal ha fått rehabilitert egen bolig for minst en million kroner i tillegg til å fritt få disponere en luksusutgave av Land Rover Sport.

• Den neste tiltalte direktør fikk en avtale om BMW I3, en BMW X3 og fri bruk av en Windy 28 – en luksuriøs day-cruiser. Verdien er av påtalemyndighetene beregnet til minst 657.000 kroner.

• Den siste av de tre tiltalte regiondirektørene skal ha mottatt verdier i sykler med utstyr for minst 100.000 kroner og en støtte på 62.500 kroner til et idrettslag han var styreleder for. Ifølge påtalemyndighetene skal også leverandørselskapet Skagerak ha kjøpt en tomt av ham til langt over markedspris.

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler, eiendommer og båter?

Sa opp etter gransking

De tre regiondirektørene var blant flere i ledelsen som brått sa opp sine stillinger i 2019. Da var Aleris Ungplan & BOI kjøpt opp av svenske Ambea og byttet navn til Stendi. Under oppkjøpet ble ledelsen tipset om forholdene og satt i gang egen gransking.

Ledelsen i Stendi hyret revisorselskapet Ernst & Young til egne undersøkelser. Daværende administrerende direktør Erik Sandøy skal vitne om den interne granskingen senere i rettssaken.

Helsepenger til millionbiler.

Gikk til aksjon

I mai 2019 gikk Økokrim til aksjon mot to av regiondirektørene samt Skagerak-direktøren. Den tredje regiondirektøren oppsøkte selv politiet.

– Flere av tjenestene ble det betalt for senere, men dette var først etter at gransking ble innledet, opplyste aktor Glede Allum.

Denne uka skal Skagerak-direktøren forklare seg. Deretter følger forklaringene fra de tidligere regiondirektørene. Neste uke skal også tidligere administrerende direktør Erik Sandøy, økonomidirektør og HR-direktør i Stendi vitne.

Deretter følger en lang rekke avdelingsledere og ansatte i Stendi.

Avviser enhver korrupsjonsanklage

På rettens andre dag avviser de tiltaltes advokater enhver korrupsjonsbakgrunn for verdiene direktørene mottok, i sine kommentarer til aktors innledning.

Det vises til en sterk uenighet om prisene på oppussingen av den ene direktørens bolig, og at tiden fra tjeneste til oppgjør ikke dokumenterer at det var mottatt som bestikkelse.

At selskapet vokste så kraftig beskrives som et resultat av at Skagerak kunne levere de rimeligste og beste tjenestene i markedet.

Det bestrides også på det sterkeste at noen av avtalene påvirket innkjøp i Aleris.

Onsdag ettermiddag skal den tidligere eier og direktør for Skagerak-selskapene avgi sin åpne forklaring. Etter de tiltaltes forklaringer de kommende dagene, følger nesten fem uker med vitneførsel.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy