JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Planlegger angrep på sykelønna

SV-Lysbakken mener Høyre taler med to tunger

MOT KUTT: SV og partileder Audun Lysbakken mener at konsekvensen av kutt i sykelønna vil gjøre vondt verre: -Folk som er syke vil gå på jobben, sier Lysbakken. Bildet er fra da han holdt en apell under NJF-streiken i mai.

MOT KUTT: SV og partileder Audun Lysbakken mener at konsekvensen av kutt i sykelønna vil gjøre vondt verre: -Folk som er syke vil gå på jobben, sier Lysbakken. Bildet er fra da han holdt en apell under NJF-streiken i mai.

Ole Palmstrøm

SV og Audun Lysbakken krever avklaring fra statsministeren: – Det er åpenbart at sterke krefter i Høyre planlegger et angrep på sykelønnsordningen.

2018092412270920230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Det har vært en heftig debatt om sykelønna, etter at Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde gikk ut i Dagens Næringsliv. Fagforbundet-leder Mette Nord kalte utspillet en krigserklæring. Nå går SV og partileder Audun Lysbakken hardt ut mot Høyre:

– Det er åpenbart at sterke krefter i Høyre planlegger et angrep på sykelønnsordningen. Det vil være dønn usosialt og er et typisk eksempel på hvordan denne regjeringen ser samfunnet ovenfra, og ikke klarer å se hverdagen til arbeidsfolk og lavtlønte, sier Lysbakken.

Så mye taper du på kutt i sykelønna

Krever avklaring

I 2017 uttalte LO at Høyre er åpne for å kutte i sykelønna. Det førte til at partiet gikk ut på Facebook og anklaget LO for å lyve. Lysbakken og SV mener at statsministeren må avklare hva partiet står for og vil:

– Når Høyre selv setter i gang denne debatten må vi kreve at statsministeren avklarer. Er det aktuelt for Høyre å gå inn for endring i sykelønnen? Hvis det ikke kommer et klart nei fra Erna må vi gå ut fra at dette er noe det jobbes seriøst med, og da må vi sette i gang en bred, politisk kamp for å forsvare sykelønnen.

Alenemor: – Må selge bil og flytte om det blir kutta i sykelønna

Solberg vil ha mere aktivitet under sykdom

Fagbladet kontaktet Statsministerens kontor for tilsvar på Lysbakkens utsagn og ønske om avklaring. Statsministerens kontor viser til det Solberg sa om temaet på en pressekonferanse om arbeidsliv den 12. september. Da sa hun blant annet dette til Fri fagbevegelse:

– Vi har vært veldig klare på å ikke gjøre noe med utbetalingen av sykepenger til folk. Det er heller ikke der problemet ligger. Problemet er at folk er så lenge på sykelønn at de til slutt faller utenfor arbeidslivet. Vi må sørge for at det blir aktivitet tidligere. Det er mange måter å være syk på. Noen kan ikke være på jobb, noen er i kreftbehandling, noen er psykisk syke. Vi må ha en mer aktiviserende sykelønnsordning, mener Erna Solberg.

Slik gikk omsorgssenteret fra 15 til fire prosent sykemeldte

– Folk går på jobben syke

Utregninger gjort av Fagforbundet har sett på hvor mye mindre du får om vi innfører de samme sykelønnskuttene som i Sverige. Har du en årslønn på rundt 400.000 kr og er sykemeldt i en måned, betyr det 8000 kr mindre. Er du sykemeldt i tre måneder får du 21.000 mindre å rutte med. Lysbakken og SV avviser at den norske sykelønna er for høy:

– Det er meningsløst å sammenligne med utlandet og si at våre høyere utgifter til sykelønn, betyr at den norske ordningen er for god. Det betyr at andre lands ordninger er for dårlige, og folk må gå på jobb når de er syke.

– SV avviser kutt som virkemiddel, hva vil SV gjøre for å få ned sykefraværet?

– Vi mener det er viktig å jobbe med de bakenforliggende årsakene til sykefraværet, det vil si at vi blant annet å sikre nok bemanning i velferden og gode arbeidsforhold. På sikt ønsker vi kortere arbeidstiden, og forsøk har vist at dette har positiv effekt på sykefraværet, sier Lysbakken.

Slik er den norske og svenske sykelønna

• I Norge får du full lønn fra første dag du er syk, i inntil ett år.

• De første 16 dagene er det arbeidsgiver som betaler, etter det tar det offentlige over.

• I Sverige får en ikke utbetalt noe den første sykedagen, en såkalt karensdag.

• Videre får svenskene 80 prosent av full lønn de neste dagene de er syk, i inntil ett år.

• I Norge er i snitt 3,4 av arbeidsstyrken sykemeldt.

• I Sverige er i snitt 2,4 prosent av arbeidsstyrken sykemeldt.

• Du får full lønn inntil 6G, rundt 580.000 kroner.

(Kilde: NAV og Faktisk.no)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy