– Svensk sykelønn vil ramme meg som alenemor ekstra

Kritisk til forslag om svenskekutt i sykelønna

-RAMMER FEIL: Linn Merete Andersen er tillitsvalgt i Fagforbundet og kritisk til forslag om å kutte i sjukelønna: -For meg blir det feil at vi som har jobbet i mange år og ikke vært borte fra jobben, skal bli straffet fordi det finnes noen som misbruker systemet. Tettere oppfølging av sykemeldte kombinert med  bedre utsiling av de som utnytter ordningene er mye bedre enn kutt, sier Andersen.

-RAMMER FEIL: Linn Merete Andersen er tillitsvalgt i Fagforbundet og kritisk til forslag om å kutte i sjukelønna: -For meg blir det feil at vi som har jobbet i mange år og ikke vært borte fra jobben, skal bli straffet fordi det finnes noen som misbruker systemet. Tettere oppfølging av sykemeldte kombinert med bedre utsiling av de som utnytter ordningene er mye bedre enn kutt, sier Andersen.

Øystein Windstad

Om det blir kuttet i sykelønna risikerer hun å miste bilen og må flytte. Det forteller alenemor Linn Merete Andersen som nettopp er tilbake fra sykemelding.

2018091913175220180919131752

oystein.windstad@fagbladet.no

Venstre vil kutte i sykelønna, og regjeringspartnere Frp og Høyre skal diskutere spørsmålet i neste stortingsperiode. Fagforbundet har regnet på hva konsekvensene blir for en person med litt over 400.000 i lønn, om vi kutter sykelønna på samme måte som har blitt gjort i Sverige. Les hvor mye mindre du vil få med kutt som i Sverige lenger ned i artikkelen.

Høyre-topp vil kutte i sykelønna

– Spesielt vanskelig som alenemor

Tillitsvalgte Linn Merete Andersen jobber som miljøterapeut og er nettopp tilbake i full jobb etter en vanskelig periode. Hun ble sykemeldt etter et tungt samlivsbrudd:

– Spesielt som alenemor ville jeg merka de foreslåtte kutta tydelig. Jeg står alene økonomisk. Med kutt i sykelønna som i Sverige, ville jeg tapt mellom fire og fem tusen kroner i måneden. Det tilsvarer et matbudsjett for både meg og sønnen min, sier Andersen som har bakgrunn som hjelpepleier, førskolelærer og spesialpedagog.

I dag jobber hun som miljøterapeut med psykisk utviklingshemmede i Oslo. Debatten om sykelønn startet etter et Dagens Næringsliv-intervju med Høyre-topp Heidi Nordby Lunde.

(Saken fortsetter under bildet)

OPPFØLGING: Linn Merete Andersen forteller den tette oppfølgingen og tilretteleggingen hun har fått fra arbeidsgiveren, har gjort at hun har kommet raskere tilbake i jobb: -Jeg tror mye av løsningen for å få ned sykemeldinger ligg er nettopp her, sier den tillitsvalgte i Fagforbundet Oslo.

OPPFØLGING: Linn Merete Andersen forteller den tette oppfølgingen og tilretteleggingen hun har fått fra arbeidsgiveren, har gjort at hun har kommet raskere tilbake i jobb: -Jeg tror mye av løsningen for å få ned sykemeldinger ligg er nettopp her, sier den tillitsvalgte i Fagforbundet Oslo.

Øystein Windstad

Omsorgssenteret hadde 15 prosent sykefravær og gikk med stort underskudd. Så satte den nye sjefen i gang en tøff kur.

– Måtte ha solgt bilen

Andersen var 100 prosent sykemeldt i en måned. De fem neste månedene jobbet hun 40 prosent. Hun ville fått store problemer om forslaget om å kutte i sykelønna blir en realitet:

For meg ville det blitt vanskelig å ha bilen, og jeg måtte kanskje ha flyttet. Jeg tror ikke de som nå diskuterer kutt i sykelønna har hatt noen samtaler med dem det gjelder. De ser ikke konsekvensene og hvor mye dette har å si for et menneske å tape så mye i måneden. Det er enda verre for dem som går 100 prosent sykemeldt. Du vil få flere som må søke sosialhjelp for å greie seg om det blir kutt i sykelønna, sier den Fagforbundet-tillitsvalgte som jobber i Oslo.

Tror nøkkelen ligger i oppfølging

Andersen jobber nå for fullt etter å ha vært delvis sykemeldt i et halvt år. Miljøterapeuten forteller at den tette oppfølgingen og tilretteleggingen hun fikk av arbeidsgiveren hadde avgjørende betydning:

– Det siste året har oppfølgingen av sykemeldte blitt veldig mye bedre. Det har stor betydning. Jeg tenker at tett oppfølging fra arbeidsplassen og av arbeidsgiveren er veldig viktig for å få ned sykefraværet. De var veldig flinke å tilrettelegge for meg. Det bidro til at jeg kom tilbake igjen i hundre prosent stilling nå, sier Andersen som også mener at misbruk bør bli slått mere ned på:

– Jeg syns det bør være konsekvenser for de som misbruker ordningen. Jeg mener at leger og NAV må være tettere på for å fange opp de som utnytter sykelønna og fange opp disse bedre. Det blir feil at de som i utgangspunktet er flinke på jobb, skal bli straffet. Noen goder må vi få for all den skatten vi betaler, sier Andersen.

Sykefraværet eksploderte etter at kommunen ble tvunget til å avslutte suksessprosjekt.

Sparer bedriftene og det offentlige

Blir du sykemeldt i Norge, får du sykepenger tilsvarende full lønn fra første dag og i inntil ett år. I Sverige ble det kuttet i sykelønnen for ti år siden. Svenskene får ingenting den første dagen de er borte fra jobben. Videre får de 80 prosent av full lønn i inntil ett år.

I Norge er det arbeidsgiverne som betaler for de første 16 dagene når de ansatte er borte. Etter det tar det offentlige over. Ett av poengene til Heidi Nordby Lunde og Høyre, er at det koster samfunnet og bedriftene svært mye når folk er sykemeldte. Høyre anslår at 129.000 flere vil komme i arbeid i året, om vi får et svensk system for sykemelding og uføretrygd.

Vil tape 81.000 kr i året

Fagforbundet har regnet på hva det vil koste en helsefagarbeider med ti års ansiennitet og 402.300 i årslønn, om vi får svensk sykelønn i Norge.

• Er du sykemeldt fem dager i løpet av ett år, betyr det 2300 kroner mindre.

• Er du borte i en måned, får du 7.700 mindre.

• Er du sykmeldt tre måneder sammenhengende, betyr det 21.000 kr mindre.

• Er du sykemeldt i ett år og har i overkant av 400.000 kroner i årslønn, vil du få 81.000 mindre dersom svenskekuttet blir innført i Norge.

Slik er den norske og svenske sykelønna

• I Norge får du full lønn fra første dag du er syk, i inntil ett år.

• De første 16 dagene er det arbeidsgiver som betaler, etter det tar det offentlige over.

• I Sverige får en ikke utbetalt noe den første sykedagen, en såkalt karensdag.

• Videre får svenskene 80 prosent av full lønn de neste dagene de er syk, i inntil ett år.

• I Norge er i snitt 3,4 av arbeidsstyrken sykemeldt.

• I Sverige er i snitt 2,4 prosent av arbeidsstyrken sykemeldt.

• Du får full lønn inntil 6G, rundt 580.000 kroner.

(Kilde: NAV og Faktisk.no)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy