JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om revidert nasjonalbudsjett

– Reduserer forskjellene i stedet for å kutte skattene til de rikeste

Fagforbundet fornøyd med regjeringen og SV

Forbundsleder Mette Nord er fornøyd med det reviderte budsjettet som regjeringen og SV er blitt enige om.

Forbundsleder Mette Nord er fornøyd med det reviderte budsjettet som regjeringen og SV er blitt enige om.

Helge Rønning Birkelund

– Regjeringen og SV har blitt enige om et budsjett som bekjemper forskjeller, styrker velferden og trygger arbeidsplasser, sier en fornøyd forbundsleder i Fagforbundets, Mette Nord.

2023061312284220230613153424

per.flakstad@fagbladet.no

Etter tre uker med forhandlinger la regjeringen og SV tirsdag frem det reviderte nasjonalbudsjettet. 

Utgiftene økes med 2,1 milliarder kroner, mens det samtidig gjøres kutt på 560 millioner kroner.

Totalt øker budsjettunderskuddet med 1,5 milliarder, viser tallene.

SV har fått gjennomslag for å øke barnetrygden med nesten 2 milliarder kroner i året, som er den største økningen i utgiftene. Økningen gjelder barn over 6 år. Økningen utgjør omkring 200 kroner i måneden per barn.

– Styrker velferdstjenestene

– Heldigvis har vi en regjering som sammen med SV prioriterer å redusere forskjellene, framfor å kutte skattene til de rikeste. De styrker velferdstjenestene for alle og gir ekstra hjelp til dem som trenger det mest ved å øke sosialhjelpen med 10 prosent, sier Mette Nord til forbundets egen nettside.

Mette Nord om forslaget til revidert budsjett: Regjeringen styrker velferden og reduserer forskjellene

– Barnetrygd er viktig for omfordelingen og for å styrke økonomien til folk nå. Det blir et viktig bidrag i å styrke fellesskapet, spesielt nå i dyrtiden, sier SV-leder Kirsti Bergstø til NRK.

– Jeg er glad for at vi nå øker barnetrygden for landets barnefamilier, og at skatten reduseres for mange av landets pensjonister, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til samme kanal.

Løfter sosialhjelpssatsene

SV og regjeringspartiene er samtidig enige om å løfte sosialhjelpssatsene med 10 prosent.

– Det blir en varig økning for mange med dårlig råd. Og det blir slutt på at trygdemottakere mister bostøtte når de får etterbetalt for trygdeoppgjøret, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NRK.

Forslaget til revidert statsbudsjett: Regjeringen henter ut mer penger fra oljefondet

Skuffet Davidsen

Regjeringspartiene og SV er enige om å redusere skatten for pensjonister med inntekt under 370.000 kroner. Dette får ingen betydning for minstepensjonister som har så lav inntekt at de ikke betaler skatt. Revidert budsjett inneholder dermed ingen vesentlige endringer for landets pensjonister.

– Vi er skuffet over at regjeringspartiene og SV ikke tilgodeser pensjonistene med de laveste inntektene noe ekstra, i en tid der mange sliter for å få endene til å møtes, sier Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen. 

– For å sikre et løft for pensjonister med de aller laveste inntektene, må minstepensjonen økes, i tillegg til at skatten reduseres, sier Davidsen.

Skogvern

Den andre store hovedsaken for SV har vært gjennomslag som kutter Norges utslipp av klimagasser.

– Vi setter fart på det rettferdige grønne skiftet. I høst skal regjeringen komme med en virkemiddelpakke for grønn omstilling av norsk industri, sier Kaski.

SV har også fått gjennomslag for en stor økning i satsingen på skogvern på til sammen 100 millioner, samt sørget for krav om at alle offentlige bygg skal bygges med solcelletak.

– Det er inne i ordningen med frivillig skogvern. Man inngår avtaler med skogeiere. Senterpartiet er opptatt av at vern av skog må skje frivillig, ikke med tvang. Denne bevilgningen gjør at flere får penger, sier Kaski.

Glade og bekymret

Høyre er glad for at SV har klart å overtale regjeringspartiene til å øke barnetrygden, noe Høyre selv foreslo i høst. Samtidig er Høyre bekymret for oljepengebruken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy