JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye forhandlinger om pensjon og avgangsalder:

– Uføretrygd kan oppleves som en uverdig og vanskelig avslutning på arbeidslivet

Derfor er Mette Nord kritisk til å la folk jobbe så lenge de vil

Høyres forslag gjør Fagforbundets leder Mette Nord bekymret for dem som jobber i yrker med tunge belastninger eller et operativt ansvar som har betydning for beredskapen og befolkningens sikkerhet.

Høyres forslag gjør Fagforbundets leder Mette Nord bekymret for dem som jobber i yrker med tunge belastninger eller et operativt ansvar som har betydning for beredskapen og befolkningens sikkerhet.

Colourbox.com

Høyre vil la folk jobbe så lenge de selv vil. Ifølge Mette Nord kommer det til å ramme mange mennesker i yrker med store fysiske og psykiske belastninger.

2023082411092020230824130249

per.flakstad@fagbladet.no

I dag gjenopptas forhandlingene om særaldersgrense for ansatte i flere yrker. Blant annet gjelder det brann- og redning, politi, helsepersonell og renholdspersonell.

Enige om særaldersgrenser

Da avtalen om ny offentlig tjenestepensjon ble underskrevet i 2018, var partene i arbeidslivet og den daværende borgerlige regjeringen enige om at det var behov for særaldersgrenser i visse yrker. De var også enige om at det skulle forhandles fram en avtale om dette, men disse forhandlingene brøt sammen. Selv om dette var et tema partene skulle forhandle om, fjernet den borgerlige regjeringen i 2021 plikten til å fratre i alle yrker bortsett fra i forsvaret.

Meninger: Høyre vil kutte lønna og pensjonen din

– Folk bør få jobbe så lenge de vil

På sensommeren i år gikk også Erna Solberg ut i media med et ønske om at folk skal få lov å jobbe så lenge de selv ønsker, gjerne til de er 80 år eller eldre. Aldersgrensen i offentlig sektor er i dag 70 år, mens Høyre klarte å få hevet den til 72 år i privat sektor.

– Vi mener det er sløsing med ressurser at folk ikke får jobbe så lenge de vil når vår største utfordring framover vil være mangel på arbeidskraft, sier hun til VG.

Dette bekymrer Mette Nord, som mener det Høyre framstiller som en frihet for noen, vil bli en tvangstrøye for mange andre. (Les hele hennes kommentar lenger ned i saken).

Leder i organisasjonen HR Norge, Even Bolstad, er også skeptisk: – Høyere pensjonsalder kan føre til at bedriftene blir enda mer skeptiske til eldre arbeidskraft sier han til Dagens Næringsliv. Han mener det er viktigere å hindre frafallet i form av tidligpensjonering eller uførhet.

– Det er der årsverkene ligger, sier Bolstad.

– Noens frihet vil bli manges tvangstrøye

Høyres forslag gjør Fagforbundets leder Mette Nord er bekymret for dem som jobber i yrker med tunge belastninger eller et operativt ansvar som har betydning for beredskapen og befolkningens sikkerhet.

– Det høres forlokkende ut å gi folk mer fleksibilitet til å styre sine egne liv. Hvis du har helse og motivasjon, må du selvsagt stå lenge i jobb. Men samtidig må vi ha et system som ivaretar de som ikke har denne helsa, eller som har jobber der de slites ut tidligere enn andre, sier hun.

– Det Høyre framstiller som en frihet for noen, kan fort bli en tvangstrøye for andre. Friheten til å jobbe lenge, kan bli andres tvang til å stå lenger i jobb enn de har helse til eller bli tvunget over i uføretrygd. Det siste vil mange oppleve som en uverdig og vanskelig avslutning på arbeidslivet. I tillegg er det ikke noe å spare på dette, siden utgiftene bare flyttes fra alderspensjon og over på uførepensjon, sier Mette Nord.

– Beinharde arbeidsvilkår gjør at helsearbeidere vil flykte til private aktører

Mange yrker har tøffe krav

Mette Nord påpeker at det er yrker med høy risiko for uførhet som i dag har særaldersgrense.

– Det er ikke alle som sitter på cellekontor og som har fleksibelt arbeid som de kan gjøre på hjemmekontoret. I helsevesenet må folk være på jobb til alle døgnets tider, ofte med tunge løft og til tider med en ganske stor psykisk belastning. Renhold er også tungt arbeid som ingen kan gjøre hjemmefra, sier hun.

– I tillegg har vi beredskapsyrker, for eksempel brann og redning, der de ansatte har tøffe fysiske og psykiske krav for å få lov til å jobbe operativt.

– Jeg tviler på om kommunene i Norge har økonomi til å opprette «retrettstillinger» til brannpersonell som ikke lenger oppfyller de fysiske kravene til operativ tjeneste, men som må fortsette å jobbe i mange år til for å få en anstendig pensjon, sier hun.

Ble ikke enige – nå utsettes forhandlingene om særalderspensjon til etter sommeren

Ny runde om særaldersgrense i dag

Partene har heller ikke kommet i mål med den sittende rødgrønne regjeringen, men i dag starter en ny runde.

– Vi mener det er viktig å få særaldersgrenser på plass i løpet av denne stortingsperioden. Høyres utspill forsterker betydningen av det. Jeg forventer jo en annen forståelse av dette hos den rødgrønne regjeringen, sier Mette Nord.

Forhandlingene om særaldersgrenser er delt i to: Først må partene bli enige om en modell, og det er dette de skal forhandle om først. Når den er på plass, vil nye forhandlinger dreie seg om hvilke yrker som skal ha særaldersgrense.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy