– Jeg er aldri i tvil om at Mette Nord er i Aps sentralstyre for å representere Fagforbundet og fagbevegelsen, sier Odd Haldgeir Larsen.
Jan Lillehamre/Fagforbundet
marte.bjerke@fagbladet.no
Tillitsvalgte i Fagforbundet har i et innlegg i Klassekampen og i intervju med Fagbladet uttrykt misnøye med at Mette Nord ikke har vært mer positivt innstilt til Rødts plan for en profittfri velferd. Forbundslederen ble intervjuet om dette i Klassekampen 1. september. Hun hadde i dag ikke mulighet til å svare på kritikken i Fagbladet.
Nestleder Odd Haldgeir Larsen gir sin fulle støtte til Nord og sier en samla ledelse står bak det standpunktet Nord gir uttrykk for i Klassekampen:
– Hun har ikke gått ut mot Rødt. Hun peker på det som er viktig: Først må venstresida vinne valget og så må vi sette oss ned å prioritere i forhold til Fagforbundets handlingsprogram og se på hvilket mulighetsrom som ligger for å forme politikken de neste fire åra, sier han i et telefonintervju med Fagbladet.
LES OGSÅ: Åtte av ti mener medlemskapet i Fagforbundet er viktig
– Tempoet må drøftes
Nestlederen mener at tempo og framdrift for å fjerne private velferdsaktører må drøftes etter valget.
– Kanskje er det forhandleren i meg som snakker nå, men jeg vet at går du veldig høyt ut på hoppkanten, deiser du ned i overrennet og det blir ingen lengde, sier Larsen metaforisk.
Store omstillinger tar tid, men de er mulige å få til, mener han.
LES OGSÅ: 220 ansatte ved opera, teatre, scener og orkestre streiker fra fredag
– Vi har som mål å påvirke på vegne av medlemmene
Stig Berntsen er en av dem som er kritisk til Nords uttalelser om Rødts plan. Han er fungerende leder i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo og Rødt-medlem. Berntsen stiller spørsmål ved hvilken hatt Nord har på når hun uttaler seg om Rødt. Er det sentralstyremedlemmet i Arbeiderpartiet som snakker, eller er det fagforbundslederen?
– I hvilken grad er Nord tydelig nok på å skille Ap-politikeren fra forbundslederen?
– Det vil nok være sånn at både vår politikk og våre uttalelser ikke alltid treffer alle medlemmer. Med 400.000 medlemmer har vi folk med alle politiske ståsteder, og jeg mener at vi som organisasjon skal ha det veldig høyt under taket og tåle denne type debatter. Det er riktig at Stig stiller spørsmålet, sier Larsen.
Han er riktignok ikke i tvil om at Nord først og fremst taler fagforbundsmedlemmenes sak.
– Vi har som mål å påvirke på vegne av medlemmene våre, og når valgkomiteen i Ap tenker at det er lurt å ha med fagforbundslederen i sentralstyret, gir det oss en unik mulighet til å forme politikk. Jeg er aldri i tvil om at Mette er i det sentralstyret for å representere Fagforbundet og fagbevegelsen, sier Larsen.
Nestlederen understreker at det er nettopp på denne måten forbundet har fått mange av sine gjennomslag – gjennom tett samarbeid med interesseorganisasjoner og politiske partier.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen