JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrasjon mot strømprisene:

– Vi kan ikke sitte stille og se på at disse strømregningene fyker i været

Politisk kontroll over strømprisene var hovedkravet under aksjonen på Eidsvolls plass.

Politisk kontroll over strømprisene var hovedkravet under aksjonen på Eidsvolls plass.

Håvard Sæbø

Med hele 53 LO-faner fra alle deler av landet og en stor, engasjert forsamling fikk myndighetene en klar melding på Eidsvolls plass: Ta politisk kontroll over kraften.

2022012109155920220121091951

helge@lomedia.no

Engasjementet på dagens demonstrasjon for lavere strømpriser var stort.

Så stort at ordstyrer Boye Ullmann måtte roe ned forsamlingen som skrek og buet om hverandre.

– Slik oppfører vi oss ikke, måtte han si flere ganger.

Men Ullmann kunne også oppsummere det hele med følgende: Du verden, for en fantastisk konsensus vi har i denne forsamlingen. For hva skal man egentlig si når Rødts Bjørnar Moxnes og Frps Sylvi Listhaug står sammen om en felles kampsak: Statlig styring med makspris på strømmen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var på mange måter på hjemmebane da han talte til aksjonistene.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var på mange måter på hjemmebane da han talte til aksjonistene.

Håvard Sæbø

Kravene fra aksjonsgruppa er stans i krafteksport ved lav fyllingsgrad i vannmagasinene, forutsigbare og langsiktige kraftpriser for industri og landbruk, samt et toprissystem på strøm for husholdninger.

Han advarte mot strømsjokk. Nå advarer han om lavere lønninger

– Dessverre bare starten

Leder for Industriaksjonen, Remy Penev, var kjempefornøyd da seansen var avsluttet.

– Jeg er veldig fornøyd, både med seminar, overlevering av krav, og appellanter. Du kjenner det på når det er et så voldsomt trykk og engasjement for saken, både blant appellanter og frammøtte. Her har du et stort folkelig opprør. Da blir det mye engasjement, sier Remy Penev til FriFagbevegelse.

15. februar skjer det igjen. Da blir det et nytt arrangement, blant annet med fakkeltog. For dette er bare starten.

– Jeg tror dessverre det også bare er starten med høye strømpriser. Jeg er bekymret for at vi er i en krise som vil vedvare. Jeg tror heller ikke dette legger seg selv om strømprisen går ned. Jeg tror dette vil sitte i folket lenge, mener Remy Penev.

Leder for Industriaksjonen, Remy Penev, var kjempefornøyd med markeringen.

Leder for Industriaksjonen, Remy Penev, var kjempefornøyd med markeringen.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

– Glade vanvidd

Arild Håvik hadde – i likhet med Penev – tatt turen fra Rogaland. Fagforeningsveteranen fra Fellesforbundet synes denne saken er så viktig at han tok med seg fanen sin på flyet til hovedstaden.

– Industrien er avhengig av billig tilgang på kraft. Det er et konkurransefortrinn. Jeg kan bare ikke fatte og begripe at strømmen skal være dyrere i Sør-Norge enn i Europa ellers, sier Arild Håvik til FriFagbevegelse.

Etter 40 år i fagbevegelsen kan han nesten ikke huske at strømmen har vært så dyr som den har vært nå.

– Da Kjell Magne Bondevik var statsminister, var det en vinter med dyr strøm. Men det var ikke så galt som nå. Dette er det glade og rene vanvidd. Vi må få kontroll over dette. Vi kan ikke ha det slik at markedet skal styre alt. Det må finnes en politisk styring av dette markedet, er hans klare beskjed.

– Det kan heller ikke være slik at staten skal måtte betale deler av strømregningen til folk. Det må være en midlertidig løsning, legger han til.

Arild Håvik hadde tatt turen fra Stavanger.

Arild Håvik hadde tatt turen fra Stavanger.

Helge Rønning Birkelund

– Stor forståelse

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Terje Aasland, forstår frustrasjonen, engasjementet og kampviljen.

– Tilgang på tilstrekkelige mengder med rimelig kraft til industrien og husholdningene er viktig og har vært viktig i Norge. Og er viktig i framtida. Nå har det vært en ekstra prisvekst. Derfor har vi brukt mye tid og energi på å dempe konsekvensene for husholdningene. Så må vi gjøre det vi kan for at denne situasjonen ikke oppstår igjen. Vi skal føre en konkret energipolitikk som skal gi kraftoverskudd i Norge, lover han.

Alle partier – med unntak av MDG og KrF – deltok med appellanter. Fra Bjørnar Moxnes på den ene ytre siden til Sylvi Listhaug på den andre.

Aps Terje Aasland har stor forståelse for frustrasjonen og protestene mot de høye strømprisene.

Aps Terje Aasland har stor forståelse for frustrasjonen og protestene mot de høye strømprisene.

Håvard Sæbø

Analytiker: – Dette er strømprisen du kan forvente

Rebellen Eggum

Strømpris-sjokket har engasjert Fellesforbundets mektige leder, Jørn Eggum.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at disse strømregningene fyker i været. Vi krever handling, var hans klare budskap.

– Regjeringen har tatt noen nødvendige grep. Vanlig folk får nå dekket noe av de økte strømkostnadene. Det er bra, men ikke nok. Det må gjøres mer, er hans klare krav.  

– Vi har en offentlig eid kraftproduksjon i Norge. Det er stat, fylker og kommuner som eier det meste av den kraften vi produserer i Norge. Nå må dette eierskapet brukes til å ta politisk kontroll over strømprisene. Altfor lenge hadde vi en regjering som lot markedet fikse problemet. Nok en gang sviktet markedskreftene og nå roper selv høyresiden på mer stat, sa Jørn Eggum.

 – Vi har politisk kontroll. Vi har eierskap. Kraften er vårt felles eie. Nettet er vårt felles eie, og det er kun vi som bestemmer om vi skal bygge kabler eller ikke. Nå må denne kontrollen brukes, mener Jørn Eggum.

Jørn Eggum har engasjert seg kraftig mot de høye strømprisene.

Jørn Eggum har engasjert seg kraftig mot de høye strømprisene.

Håvard Sæbø

Moxnes fikk applaus

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, torde å tale store deler av forsamlingen imot:

– Problemet er at de fleste land har bygd ned sin regulerbare produksjon, som kjernekraft og kullkraftverk. Dette har endret markedsforholdene dramatisk. Vi må justere kartet. Men det betyr ikke at vi ikke skal ha utveksling med utlandet, eller at vi skal sette EØS-avtalen i spill – Norge trenger et framtidsrettet og fornuftig samarbeid med EU, og norsk industri trenger knirkefri adgang til store markeder med sine grønne produkter, sa Stein Lier-Hansen.

– Markedet er som kjent en god tjener, men en lite pålitelig hersker, var hans konklusjon.

Stein Lier Hansen talte forsamlingen midt imot når han vil tviholde på EØS-avtalen og utvekslingskabler.

Stein Lier Hansen talte forsamlingen midt imot når han vil tviholde på EØS-avtalen og utvekslingskabler.

Håvard Sæbø

Flest politisk venner, i forsamlingen, hadde nok Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som en målbærer for makspris på strøm nede i 35 øre per kilowattime.

– Vi har ingen strømkrise i Norge. Vi har en priskrise, startet han.

– Vi har mer enn nok av ren fornybar kraft. Norge syder og buldrer av vannkraft. Problemet er at arvesølvet er underlagt en børsbasert og EU-regulert frihandler. Det er problemet. Svarene til de såkalte styringspartiene skal vi ikke ha noe av og det vil heller ikke gi billigere strøm, mener Bjørnar Moxnes.

– Om vi bygger ut hver eneste elv vi har, får vi ikke billigere strøm. Svaret er politisk kontroll over arvesølvet, mener Bjørnar Moxnes.

Det ble arrangert liknende demonstrasjoner en rekke andre steder i landet torsdag ettermiddag.

Håvard Sæbø

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy