Oppsigelsene i Elvebakken barnehage

– Vi ser på dette som en form for hevn fra eier sin side

OPPSAGT: Camilla Anshus, t.h., er en av de tre medlemmene som har mottatt oppsigelse etter streiken i Elvebakken barnehage.

OPPSAGT: Camilla Anshus, t.h., er en av de tre medlemmene som har mottatt oppsigelse etter streiken i Elvebakken barnehage.

Lena Knutli

Camilla Anshus er en av de tre medlemmene i Fagforbundet som ble oppsagt etter seks uker med streik

2018060512000020180605120412

hanna.skotheim@fagbladet.no

Etter seks uker i streik ble det signert en ny tariffavtale for de fire ansatte i Elvebakken barnehage på Inderøy. Samme dag ble det sendt ut et brev til foreldre med varsel om at barnehagen skal trappe ned på antall barn og dermed også antall ansatte.

Streiket i seks uker – nå har tre ansatte fått oppsigelse

– Dette brevet ble aldri sendt til oss ansatte. Vi hadde ikke hørt noe om at eier skulle redusere antall barn og ansatte på grunn av egen helse.

Det forteller barne- og ungdomsarbeider Camilla Anshus. Hun ble ferdig med fagbrevet dagen hun mottok oppsigelsen.

– Vi som er blitt oppsagt, ser på dette som en form for hevn fra eier sin side.

Frustret, sint og oppgitt

Hadde noen sagt til Anshus at hun kom til å bli oppsagt for to måneder siden, hadde hun ikke forstått noen ting. Hun vet ikke helt hva hun skal tenke nå heller.

– Det er mye som skal fordøyes. Jeg kan føle meg frustrert, sint og oppgitt. Litt som bruk og kast, sier Anshus som til gjengjeld føler at Fagforbundet støtter henne 100 prosent.

Anshus har vært ansatt i barnehagen i seks år til sammen og i fire av de årene har hun vært fast ansatt. Hun har vært ansatt lenger enn de to andre som har mottatt oppsigelse.

SV vil ha klarhet

SV-politiker Lars Haltbrekken mener det er viktig å få klarhet i hva som har skjedd og hvorfor de ansatte er sagt opp.

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken

Leif Martin Kirknes

– Dette var en svært konfliktfylt streik hvor det ble leid inn streikebrytere for å drive barnehagen mens streiken pågikk. Nå må vi vite om oppsigelsene som har skjedd i etterkant av streiken, har vært i tråd med arbeidsmiljøloven. Vi kan ikke ha et arbeidsliv hvor de ansattes streikerett står i fare, sier Haltbrekken.

I egen lomme

– Er det snakk om lovbrudd, må det få følger, mener Haltbrekken.

– Gang på gang ser vi kommersielle aktører som nekter å signere en tariffavtale mens de tar overskuddet i egen lomme. SV ønsker ikke å la disse aktørene passe på barna våre. Hver krone som det offentlige gir til barnehager skal brukes på barna. Hvis ikke vi kan stole på de kommersielle, kan kommunen drive barnehage selv eller gi anbudet til ideelle aktører, sier Haltbrekken.

Barnehager tre ganger mer lønnsomt enn børsen

Videre viser han til Elvebakken som han sier hadde 4,5 millioner i driftsinntekter med god lønnsomhet i 2016.

– I stedet for å signere tariffavtale vil de heller legge ned selskapet. Når tre av de fire streikende får sparken, virker det litt suspekt, legger Haltbrekken til.

Komme seg rundt avtalen

I etterkant av streiken fikk Inderøy SV og Inderøy Ap med seg et enstemmig kommunestyre på følgende vedtak:

«Inderøy kommune …forventer at tilskudd til ikke-kommunale barnehager går til å tilby lønns- og arbeidsforhold, deriblant pensjonsordninger, tilsvarende kommunale barnehager. Dette innebærer også at kommunen forventer at alle de private barnehagene skal tilby tariff»

– Nå ser det ut som om eier prøver å komme seg rundt denne avtalen, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, som har fulgt streiken.

Han mener det nå er opp til Inderøy kommune å vurdere om man er tjent med den type barnehage.

– Det er ingen menneskerett å drive barnehage.

– I en barnehage skal det være ro og det skal være fokus på faglighet. Det kan være vanskelig å opprettholde dette når situasjonen er slik den er. Dette må Inderøy kommune følge opp nå, legger Larsen til og understreker at de skal ivareta dem som har mottatt oppsigelser.

– Dette er en pågående oppsigelsessak som kan havne i retten, heter det i en e-post fra Arbeids- og sosialdepartementet.

– Det er bare domstolene som kan ta stilling til slike spørsmål dersom partene ikke blir enige, heter det videre.

Jeg kan føle meg frustrert, sint og oppgitt

Camilla Anshus, barne- og ungdomsarbeider

Når tre av de fire streikende får sparken, virket det litt suspekt

SV-politiker Lars Haltbrekken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy