JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

975 kroner i generelt tillegg til ansatte i Spekter-virksomheter

BLE ENIGE: Lise Olsen (nestleder i LO Stat) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.h.) fant sammen om en avtale etter to dager med forhandlinger.

BLE ENIGE: Lise Olsen (nestleder i LO Stat) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.h.) fant sammen om en avtale etter to dager med forhandlinger.

Alf Ragnar Olsen

Resultatet er det samme som i industrioppgjøret. Spekter-oppgjøret gjelder ansatte i kultursektoren, private omsorgsbedrifter, sykehusansatte, private barnehager, Posten, Bring og bussansatte.

2020082708510020200827122235

anders@lomedia.no

Det sentrale lønnsoppgjøret (A-delen), og gjelder for samtlige virksomheter i Spekter.

Resten av den økonomiske rammen fordeles i de lokale forhandlingene i de enkelte Spekter-virksomhetene (B-delsforhandlingene).

A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del). I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet.

Sykehusene er et eget landsomfattende område. (A 10).

– LO Stat og Spekter er enige om at partene i den enkelte virksomhet skal legge vekt på lavlønn, likelønn, likestilling samt hensynet til fagarbeidere og langtidsutdannede i de lokale forhandlingene, sier forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat.

Lang forhandling

Olsen kan ikke huske å ha forhandlet om A-delen mer enn én dag de siste ti år, og ikke over så mange timer som nå siden hun begynte å være med.

– Vi fikk ikke igjennom alle krav, men de vi fikk på plass var kanskje de viktigste. Vi fikk i alle fall til det vi kunne, det er jeg overbevist om, sier hun.

Olsen legger til at det er forhandlingene ute i virksomhetene som til slutt avgjør hvor bra resultatet blir til slutt.

Spekter fornøyd

Spekter har også blitt enige med, med Unio, YS og SAN (Sammenslutning av akademikerorganisasjoner i Spekter), og skal forhandle med Akademikerne 28. august.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten er fornøyd med at de har kommet til enighet med LO, Unio, YS og SAN i de innledende sentrale forhandlingene.

– Norsk økonomi og arbeidsliv er i en svært krevende situasjon. Det blir viktig at de lokale partene som skal forhandle i den enkelte virksomhet, følger opp den normen som er lagt fra frontfaget, sier Bratten.

Etter to dager med forhandlinger, mye lenger enn vanlig, kunne LO Stat-nestleder Lise Olsen oppsummere resultatet med at de har fått på plass mye som var viktig for LO Stat.

– Dette var temaer som var viktige for oss, som bærekraft, likelønn, å diskutere teknologisk utvikling lokalt og ikke minst kompetanse, sier Olsen.

Arbeidsgiverne tror ikke økonomien vil by på store uenigheter

Mange temaer oppe

LO Stat og Spekter er enige om at det er viktig og relevant å diskutere bærekraft og miljø i et overordnet perspektiv, i tråd med FNs bærekraftsmål.

– Vi er enige med Spekter viktigheten av å diskutere og leter etter lokale løsninger for hvordan man kan bidra til å redusere miljøavtrykket på virksomhetsnivå, sier Lise Olsen.

De to partene er også enige om å utarbeide en eksempelsamling på hvordan parter lokalt samarbeider om teknologisk utvikling, innføring og bruk av teknologiske systemer og eventuelle kontrolltiltak samt innføring av kunstig intelligens.

I tillegg ble de enige om å samle alle jernbaneselskapene i ett og samme avtaleområde i Spekter.

Dette er LOs mål for ny tillitsreform i offentlig sektor

Ikke vanskelig med økonomi

Den sentrale delen av tariffavtalen mellom LO Stat og Spekter gjelder alle virksomhetene, som sykehus, kultursektoren, Avinor, NRK, Vy, Posten, Vimonopolet, busselskaper, studentsamskipnader, Statnett, Statsskog, Norsk Tipping, Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

Den sentrale delen, A-delen, ble forhandlet om 25. og 26. august. Nå følger lokale forhandlinger i alle virksomheter, med frist 23. september, med unntak for helseforetakene.

Olsen sier det ikke var komplisert å forhandle om lønnstilleggene.

– Økonomisk er det innafor frontfaget. Det gikk nesten på automatikken. Det blir kanskje mer krevende når de skal forhandle ute på de enkelte virksomheter. Det gjør de jo fritt. Men vi forholder oss til frontfagsramma, sier Olsen.

Snart starter lønnsforhandlingene i offentlig sektor

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy