Aleris-konsulent Kim tapte på alle punkter: – Jeg er klar for en ny runde i retten
Ragnhild Heyerdahl
Kim Pilgaard (69) er en av Aleris-konsulentene som saksøkte omsorgsgiganten, både for å bli definert som fast ansatt og å få etterbetalt for overtid og feriepenger. Han tapte på alle punkter.
ola.tommeras@fagbladet.no
24 konsulenter gikk til sak mot Aleris, støttet av Fagforbundet. Aleris er i mellomtiden kjøpt opp av svenske Ambea og har skiftet navn til Stendi.
Konsulentene var på jobb dagevis av gangen, ofte uten søvn. De jobbet uten beskyttelse av arbeidsmiljøloven og var ribbet for rettigheter, hadde ikke overtidsbetaling eller feriepenger, sykepenger eller andre sosiale goder. De ble definert som konsulenter, selv om de utførte det de selv mener var regulært arbeid. Dermed sto de også utenfor all beskyttelse av arbeidsmiljøloven.
Dommen: Kun halvparten fikk delvis medhold
Krevde etterbetaling
Konsulentene krevde å bli omdefinert til ansatte og etterbetalt millionbeløp av omsorgsgiganten. Etter ett år med forberedelser fulgte en tre måneder lang rettssak, fra januar til mars i år. I går falt dommen. 13 av saksøkerne har fått delvis medhold. I 11 saker, blant annet Kim Pilgaards sak, er Aleris/Stendi frifunnet for alle krav. Erstatningsbeløpene som retten har kommet fram til, er langt fra kravene.
Men dommen er også full av dissenser. Få punkter er enstemmige.
Går ny runde
– Jeg er veldig overrasket over denne dommen resultatet, sier saksøker Kim Pilgaard. Fagbladet snakker med ham dagen etter at dommen ble forkynt. Han har hatt en kveld og en natt til å fordøye resultatet.
Selv om det fortsatt er mye å lese, vurdere og diskutere med advokat Kjetil Edvardsen som har ført saken, er Pilgaard veldig klar på en ting:
– Jeg går gjerne en ny runde i retten! Ikke bare for min egen del, men for meg er dette også en politisk kamp som er viktig å føre. Det blir stadig flere løsarbeidere i samfunnet. De står utenfor all beskyttelse av arbeidsmiljøloven, påpeker han.
Rettssaken viser hva som er sluppet løs i norsk arbeidsliv
Valgte det selv?
Han fikk ikke medhold på noen punkter. Tingretten viste til at han ikke skal ha spurt Aleris om fast jobb, slik Aleris ledelse selv hevdet i retten, og at han dermed bevisst og etter eget valg sto i arbeid som konsulent.
– Det stemmer ikke. Jeg har e-poster som viser at Aleris ikke så det som aktuelt å ansette meg på grunn av alder, forteller Pilgaard, men må konstatere at flertallet av dommerne i tingretten trodde på Aleris’ versjon, at han selv ønsket denne formen for tilknytning.
Retten har også lagt til grunn at Pilgaard i ettertid har tatt oppdrag som konsulent for en bydel i Oslo kommune.
– Jeg skulle gjerne vært ansatt i Oslo kommune, men siden jeg nå er 69 år og har passert grensen som alderspensjonist, så ville det gitt meg et alvorlig pensjonstap. Derfor er jeg tilknyttet Oslo kommune som konsulent, forklarer han.
Var en belastning
– Skuffende, veldig skuffende, er Pilgaards reaksjon dagen etter at dommen ble forkynt. Han forteller at året med forberedelser og maratonrettssak, har vært en belastning for familien.
– Men jeg er klar for anke. Dette er for viktig til ikke å gå videre.