Aleris-direktør vil ikke si hvor mye han får i bonus

Aleris-sjefen hadde ikke hatt så høy lønn, hvis selskapet betalte oss det vi har krav på, mener tidligere ansatt

FERDIG MED ALERIS: Roger Berg har lukket døra til Aleris en gang for alle, og tør å stå fram. - Det de holder på med er sosial dumping så det holder, sier han.

FERDIG MED ALERIS: Roger Berg har lukket døra til Aleris en gang for alle, og tør å stå fram. - Det de holder på med er sosial dumping så det holder, sier han.

Lena Knutli

Myndighetene bør kreve at Aleris offentliggjør bonusordningen til ledelsen, mener Roger Berg som jobbet som miljøterapeut i ungdomsbolig.

2018090310030020180903104413

yngvil@lomedia.no

Fagbladet og FriFagbevegelse skrev onsdag om millionlønna til toppsjefen i Aleris Ungplan & BOI, som blant annet driver bofellesskap og familiehjem for barn og ungdom som er blitt utsatt for omsorgssvikt, har rusproblemer og psykiske problemer. Direktør i selskapet Erik Sandøy doblet lønna fra 2016 til 2017 – fra 3 millioner kroner til nesten 6,2 millioner kroner i 2017.

Roger Berg, en tidligere miljøterapeut i Aleris-selskapet, tror ikke lønna til topplederen hadde vært så høy eller overskuddet i konsernet så stort, hvis selskapet hadde betalt folkene sine det de har krav på.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Daglig leder i Aleris Ungplan & BOI, Erik Sandøy, vil ikke opplyse hvor mye av lønna som er en bonus for jobben han gjør for helse- og omsorgskonsernet Aleris, der han også sitter i konsernledelsen.

Hva får sjefen i bonus?

– Det offentlige bør kreve at Aleris Ungplan & BOI offentliggjør hva de betaler i bonus til toppsjefen, mener tidligere ansatt i selskapet Roger Berg. Han jobbet flere år som miljøterapeut for Aleris i en bolig for ungdom med store atferdsproblemer.

Han får støtte fra Ap-nestleder Hadia Tajik som mener også Aleris og andre selskaper i omsorgsbransjen bør opplyse om lønn og bonusordninger for sine ledere.

– Når det er tjenester for fellesskapet som ytes, selv når det er private som står bak, bør det være åpenhet om grunnleggende forhold. Det handler om tillit, sier hun.

Hadia Tajik (Ap) om Aleris-saken: – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Frp: Prisen på gode tjenester er viktigst

– Aleris Ungplan & BOI har kun stat og kommune som oppdragsgivere. I lys av det, hva syns du om at Sandøy har bonusordning?

– Det viktigste er hvilke tjenester som leveres, og til hvilken pris, svarer helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud.

– Det er opp til innkjøper å vurdere hvem som er best til å levere gode tjenester til en pris som er akseptabel, skriver han i en e-post til FriFagbevegelse.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener på sin side det kan svekke folks vilje til å betale skatt når skattepenger går til å betale Sandøy over 6 millioner i lønn.

– Penger som skulle gått til barnevernsbarn, poengterer han.

Dette tjener lederne i Norges 100 største selskaper

– På vakt 24 timer, fikk betalt for 12 timer

Berg forteller at han og andre kolleger ikke fikk betalt for alle timene de faktisk jobbet. De var på vakt 24 timer i døgnet, men fikk bare betalt for 12 timers arbeid.

– De trakk oss for fem timer hvile og sju timer søvn hvert døgn, sier han. Men det ble verken hvile eller søvn, forteller han.

Berg var fast ansatt, men for å få fortsette å jobbe for Aleris, måtte han bli selvstendig næringsdrivende, innleid som «konsulent».

Daglig leder i selskapet Erik Sandøy har ikke ønsket å kommentere eller å gi tilsvar til påstandene fra Berg.

26 miljøterapeuter som har jobbet på slike kontrakter med Aleris-selskapet krever nå erstatning for manglende overtidsbetaling, feriepenger og pensjon. (Berg er ikke blant dem.) De har også saksøkt selskapet for brudd på arbeidsmiljøloven.

Erik Sandøy kaller påstandene «så grovt feilaktige og usaklige at de faller på sin egen urimelighet».

350 på kontrakt som konsulenter i psykisk omsorg

Kommunikasjonsdirektøren i Aleris sier selskapet per mai 2018 hadde 350 konsulenter innen psykisk omsorg. I mai 2017 var tallet på konsulenter 650.

– Før 2017 hadde vi færre brukere og dermed også færre medarbeidere innen psykisk omsorg, skriver Julie Borchgrevink i en e-post til FriFagbevegelse.

Aleris-sjefen mener Fagforbundet-lederen kommer med grove og spekulative påstander

Aleris: Hadde to jobber – derfor lønnshopp

Aleris opplyser at en del av lønnshoppet i 2017 skyldes at Sandøy fra februar 2016 til oktober 2017 også fungerte som administrerende direktør i et Aleris-selskap i Sverige – i tillegg til jobben som daglig leder i det norske selskapet Aleris Ungplan & BOI.

Dette framgår ikke av årsregnskapet i selskapet der han får lønn og bonus. Han hadde altså disse to jobbene i nesten hele 2016 og 2017.

Dette er Aleris Ungplan & BOI:

• Privateid selskap som driver barnevern, psykisk omsorg for voksne, praktisk assistanse for psykisk utviklingshemmede.

• Det offentlige betaler for tjenestene.

• Omsetningen til Aleris Ungplan & BOI var nesten 2 milliarder kroner i 2017. Omsetningen i 2016 var noe høyere.

• Selskapet økte omsetningen med nesten 400 millioner kroner fra 2015 til 2016.

• Overskuddet var nesten 150 millioner kroner i 2016 og nesten 100 millioner kroner i 2017, før skatt.

Kilde: Aleris Ungplan & BOIs årsregnskap for 2016 og 2017 (lastet ned fra Brønnøysundregistrene).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy