JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstøy

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Renovatørene Svein og Markus får dekket alt arbeidstøy fra innerst til ytterst. Mens barnehageansatte Alexander må bruke av lønna si for å få alt han trenger.

2024032208194720240322081947

cathrine@lomedia.no

Det er forskjell på folk i denne kommunen.

– Vi får alt. Superundertøy, trøyer, T-skjorter, shorts, arbeidssko …, forteller renovatør og sjåfør i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune, Svein Øyvind Syse Johansen.

Han og kollega Markus Michalsen Helmundsen er godt kledd fra innerst til ytterst når de er ute og tømmer søppelkassene i regnværet. Klærne får de altså dekket av arbeidsgiver i Oslo kommune. Er noe slitt, får de nytt med det samme.

Må dekke fra egen lomme

Alexander Filiberto er også ansatt i kommunen, i en barnehage. I likhet med renovatørene jobber han store deler av dagen utendørs. Men utover en klesgodtgjørelse som varierer fra 100 til 250 kroner i måneden, må han og medlemmene selv betale for arbeidstøyet de trenger. Godtgjørelsen varierer etter hvor de jobber, og dekker på langt nær det de bruker på regntøy, støvler, kjeledress, vinterstøvler og alt annet tøy, ifølge Filiberto. Og siden den regnes som inntekt, er beløpet med i beregningsgrunnlaget for skatt.

– Man ender opp med å bruke en del av lønna si på å kjøpe det utstyret man trenger. Da ender noen opp med å komme på jobb uten det utstyret de burde ha for å gjøre en god jobb, sier Filiberto. Han er Fagforbundets hovedtillitsvalgt for barnehageansatte i bydel St. Hanshaugen.

Hovedtillitsvalgt Alexander Filiberto mener det er urettferdig at hans medlemmer ender med å måtte betale selv for arbeidstøy. De får en klesgodtgjørelse, men det er ikke nok til å dekke alt, sier han.

Hovedtillitsvalgt Alexander Filiberto mener det er urettferdig at hans medlemmer ender med å måtte betale selv for arbeidstøy. De får en klesgodtgjørelse, men det er ikke nok til å dekke alt, sier han.

Jan-Erik Østlie

Nylig fortalte LO-Aktuelt om de ansatte i hjemmetjenesten i Arendal, som heller ikke får dekket alt arbeidstøyet de trenger. Også denne yrkesgruppen beveger seg mye utendørs, mellom bilen og hjemmene de skal innom. Og felles for både dem, renovatørene og de barnehageansatte er at de alle er i kontakt med smitte. Enten fra pasienter, søppel eller syke barn.

Meninger: Hvorfor får ikke kvinner like varme arbeidsklær som menn når de jobber i kulda?

Likevel sier ikke arbeidsmiljøloven noe konkret om arbeidstøy. I dag er arbeidstøy for ansatte i kommunene regulert i en særavtale med kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS. Der står det at «behovet avgjøres av partene lokalt». Dermed varierer det fra kommune til kommune hvilke klær de ansatte får dekket.

Vil ha arbeidstøy inn i partiprogrammet

Nå ønsker Arbeiderparti-politiker Truls Vasvik slutt på forskjellsbehandlingen av kommunalt ansatte når det gjelder hva de får dekket av nødvendig arbeidstøy.

– Det er en fundamental urettferdighet som vi har lyst til å rette opp, sier Vasvik.

Han sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og er i tillegg helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Ap-politiker Truls Vasvik vil at rett til riktig og gratis arbeidstøy skal bli en del av Arbeiderpartiets politikk.

Ap-politiker Truls Vasvik vil at rett til riktig og gratis arbeidstøy skal bli en del av Arbeiderpartiets politikk.

Jan-Erik Østlie

Vasvik og de andre helsepolitikerne i Ap kommer til å foreslå at rett til riktig og gratis arbeidstøy blir en del av partiprogrammet til Arbeiderpartiet. Det nye programmet skal vedtas på landsmøtet til neste år.

– Vi kommer til å løfte det inn i partiprogramprosessen. Hvordan det konkret skal løses, må vi se på, sier han.

Én mulighet kan være å legge et krav om riktig arbeidstøy dekket av arbeidsgiver inn i arbeidsmiljøloven, ifølge Vasvik.

– Det er ikke noe mål i seg selv å lovfeste alt. Men ser vi at vi er nødt til å gjøre det for å få det til, så må vi gå den veien, sier Ap-politikeren.

Må velge mellom klær og sko: – Renholdere må stille krav!

Oppfordring til kommunene

Vasvik oppfordrer allerede nå kommunene til å ta tak og dekke nødvendig arbeidstøy til sine ansatte, uansett om det blir et politisk vedtak eller ei.

– Jeg mener at det er en billig investering for kommunene. Det gjør at folk har lyst til å jobbe i kommunene, og de blir mindre syke, sier han.

– Kommunene har presset økonomi. Det kan jo fort bli veldig store utgifter når veldig mange flere skal ha dekket arbeidstøy?

– Med de beregningene jeg har sett foreløpig, er det ikke ekstreme kostnader. Det er en måte å sette pris på de ansatte vi har. Og det er jo en del kommuner som gjør den prioriteringen allerede, sier Vasvik.

– Hvorfor har ikke Arbeiderpartiet tatt tak i denne problemstillingen tidligere?

– Jeg tror nok det er en urettferdighet som mange av oss som ikke har jobbet i disse sektorene, ikke tenker på. Og når sånne ting blir løftet, så har vi to valg. Enten kan vi tenke at det var dumt, eller så kan vi gjøre noe med det. Og vi velger å gjøre noe med det.

– Åpenbart urettferdig

Dette blir godt mottatt av Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er viktig at politikerne nå tar et prinsipielt ansvar for at arbeidstøy skal dekkes av arbeidsgiver, sier hun.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Siden arbeidstøy for kommunalt ansatte er regulert i en særavtale, er det ikke naturlig for Fagforbundet å ta spørsmålet opp i årets tariffoppgjør, ifølge Mette Nord.

– Det må være en politisk avgjørelse på hvordan dette skal ordnes. Men det skulle ikke være nødvendig å krangle på sånne ting. Dette er åpenbart urettferdig, sier hun.

– Har du tro på at Vasviks forslag kommer til å føre fram?

– Ja, politikk virker, det! sier Mette Nord, som selv sitter i sentralstyret til Arbeiderpartiet.

– Jeg vet i hver fall at vår side av politikken er opptatt av at de ansatte også i kommunene skal ha gode og rettferdige forhold. Jeg skal ikke garantere støtte fra andre, men jeg forventer jo at de som er opptatt av arbeidsfolks ve og vel, ser sin besøkelsestid, avslutter Truls Vasvik. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy