Hovedtillitsvalgt om Norlandia-skandalen

–Ansatte er redde for å kontakte fagforeningen

FRYKT: Frank Bergflødt er en av Fagforbundets tre hovedtillitsvalgte i Moss kommune. Han forteller at ansatte i Skoggata bo- og servicesenter blant annet har hatt frykt for å miste vakter om det ble kjent at de var i kontakt med Fagforbundets hovedtillitsvalgte.

FRYKT: Frank Bergflødt er en av Fagforbundets tre hovedtillitsvalgte i Moss kommune. Han forteller at ansatte i Skoggata bo- og servicesenter blant annet har hatt frykt for å miste vakter om det ble kjent at de var i kontakt med Fagforbundets hovedtillitsvalgte.

Øystein Windstad

Hovedtillitsvalgt i Fagforforbundet er bekymra over forholdene til de fagorganiserte i Norlandia-kjeden: - Medlemmer er redde for å snakke med oss, forteller Frank Bergflødt.

2017090708270720170907082652

oystein.windstad@fagbladet.no

Frank Bergflødt er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Moss og har jobbet tett opp mot de ansatte i Norlandia-omsorgssenteret der det ble funnet levende larver i såret til en beboer.

Fagforbundet har over 30 medlemmer som jobber på Skoggata bo- og servicesenter. Ingen av de ansatte har ønsket å uttale seg åpent om det som skjedde.

Berflødt tror det handler om at de ansatte er redde for konsekvensene av å stå fram.

– Vi har dessverre inntrykk av at medlemmene i Skoggata bo- og servicsenter er redde for å ta kontakt med oss. De er redde for at det skal få konsekvenser. De vil helst ikke engang opplyse om at de har vært i kontakt med oss, og ber om at det ikke blir kjent at de har møtt meg eller kommet med en henvendelse, sier fagforeningslederen.

Her er Norlandias egen beskrivelse av Åge-saken

– Redde for å miste vakter

– Har du noen formening om hvorfor?

– De mener eller føler at dette ikke blir godt mottatt av nærmeste ledere i Norlandia. Altså lederne lokalt i Skoggata. At de kommer i miskreditt. For folk som jobber uønsket deltid, som er avhengig av ekstravakter, er dette en sjanse å ta. Jeg må legge til at jeg ikke kjenner konkrete eksempler om hvor dette har skjedd, men det er en frykt blant de ansatte, sier Bergflødt.

Fagbladet og FriFagbevegelse avdekket at Norlandia ikke hadde varslet kommunen om det alvorlige hendelsen der Åge Villi Kristiansen fikk larver i såret. Landdirektør for Norlandia sin eldreomsorg i Norge, Riikka Aubert, avviser at de ansatte er redde for å møte tillitsvalgte og svarer følgende på epost:

«Vi har løpende og god dialog med lokal tillitsvalgt fra Fagforbundet, verneombudet og arbeidsmiljøutvalget, og vi kjenner oss overhodet ikke igjen i denne påstanden».

-Mor ble liggende i timesvis i smerter hos Norlandia og ringte oss i desperasjon

– Taushetsplikt

Aubert oppfordrer videre Fagbladet om å ta direkte kontakt med lokal tillitsvalgt. Solfrid Rygvik er plasstillitsvalgt for Fagforbundet i Skoggata bo- og servicesenter. Hun ønsker ikke å kommentere situasjonen og sakene som har vært i media, men sier på generelt grunnlag:

– De ansatte står samlet, og vi er veldig lei oss for at vi grunnet taushetsplikt ikke kan si hva som stemmer eller ikke. Vi blir ivaretatt av ledelsen, og de som ønsker det har fått tilbud av ledelsen om å snakke med bedriftshelsetjenesten, sier tillitsvalgt Rygvik. NRK, VG og Aftenposten blant andre har omtalt hendelsene på Norlandia-senteret over flere dager.

• Mener Norlandia skyver ansvaret på de ansatte

DØDE: Åge Villi Kristiansen ble 76 år. Han fortalte selv til pårørende at han mistrivdes på Norlandia sitt omsorgssenter. I oktober 2016, fem dager før han gikk bort, ble det oppdaget larver i sårene hans. Norlandia ble meldt av ambulansepersonell fordi de avsluttet førstehjelp før ambulanseteamet kom fram.

DØDE: Åge Villi Kristiansen ble 76 år. Han fortalte selv til pårørende at han mistrivdes på Norlandia sitt omsorgssenter. I oktober 2016, fem dager før han gikk bort, ble det oppdaget larver i sårene hans. Norlandia ble meldt av ambulansepersonell fordi de avsluttet førstehjelp før ambulanseteamet kom fram.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte ikke frikjøpt

Bergflødt forteller at de som er med i Fagforbundet i Skoggata er organisert under Norlandia-klubben, som holder til i Oslo, 6 mil fra Moss. Den hovedtillitsvalgte i Norlandia-klubben har begrenset med tid til å gjøre fagforeningsarbeid, i motsetning til de tillitsvalgte i kommunen. Det er fordi den hovedtillitsvalgte i Norlandia-klubben ikke blir frikjøpt til å drive fagforeningsarbeid.

– Dette er noe Fagforbundet har jobbet for at den hovedtillitsvalgte skal få. Så langt har vi ikke lykkes med dette de siste par årene. Hun sitter uten frikjøp-ressurser, vi ligger i Moss og hun holder til i Oslo. Hun har begrensende muligheter til å kunne følge opp og svare på henvendelser, i og med at hun selv jobber i turnus på et Norlandia-sykehjem i Oslo. Vi prøver så langt vi kan å følge opp enkeltmedlemmer sammen med lokal tillitsvalgt. Fagforbundet i Moss har ikke forhandlingsrett eller kan delta uten videre i personalmøter eller hva det måtte være.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra dine medlemmer etter at nyheten om at en mann fikk larver i sårene sine på omsorgssenteret?

– Jeg har ikke fått noen henvendelser overhodet, men etter å ha henvendt meg til lokal tillitsvalgt fikk jeg tilbakemelding om at de føler seg godt ivaretatt av ledelsen i Skoggata, svarer Bergflødt.

Se videointervju:

– Mor ringte midt på natta i store smerter

Se videointervju:

– Vi trodde bare han skulle få det bedre

Fakta om Norlandia-saken

• 76 år gamle Åge Villi Kristiansen fikk så dårlig pleie at han fikk larver i sårene sine hos Norlandia sitt omsorgssenter i Moss

• Kristiansen døde i oktober 2016 av et illebefinnende, fem dager etter funnet av larvene

• Et ambulanseteam mener han ble fratatt sjansen til vellykket gjennopplivning da han fikk manglende førstehjelp

• Norlandia-senteret meldte ikke fra til kommunen om den alvorlige hendelsen med larver i sårene til Kristiansen

• Etter avsløringene til Fagbladet og Fri fagbevegelse har Norlandia meldt saken til Helsetilsynet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy