JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anklager om trakassering i Bærum kommune:

Ansatte fikk kjeft, irettesettelser og mistet vakter etter å ha snakket med fagforeningen

– Slike holdninger og meninger skal ikke mine ledere ha, sier kommunalsjefen for helse og omsorg i Bærum.

TATT TIL SIDE: – Det har vært flere tilfeller av at avdelingsleder har tatt dem til side og fortalt at det å gå til fagforeningen er illojalt og forkastelig.

TATT TIL SIDE: – Det har vært flere tilfeller av at avdelingsleder har tatt dem til side og fortalt at det å gå til fagforeningen er illojalt og forkastelig.

Werner Juvik

– Dette har eskalert den siste tiden, og kan oppfattes som fagforeningsknusing, sier hovedtillitsvalgt Bjørn Johnsen.

2018022812171720230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Etter flere år med tilkalling fikk den ufaglærte pleieassistenen i 30-årene endelig fast stilling i Bærum kommune. Denne hadde hun etter arbeidsmiljøloven krav på, men da arbeidsgiveren ikke innfridde, gikk hun til Fagforbundet. Det førte fram.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk denne stillingen, sier hun.

Men det som skulle skje etterpå sjokkerte henne. Stillingsbrøken på 55 prosent gjorde nemlig at hun fortsatt var avhengig av å ta ekstra vakter for å få en anstendig lønn. Men plutselig var telefonen helt stille.

– Det var en ubehagelig følelse. Jeg begynte å tenke om det er meg det er noe galt med, om dette er personlig, sier hun.

Slik krever du større stilling

Kontakter heller ringevikarer

Det var Budstikka som først omtalte saken (abonnement). Kvinnen som jobber ved et kommunalt bo- og behandlingssenter i Bærum, ønsker å være anonym i frykt for at det å gå ut med navn og bilde skal forverre jobbsituasjonen ytterligere.

Til Fagbladet forteller hun hvordan hun flere ganger tok kontakt med avdelingslederen, uten at det har ført til hverken flere vakter eller noen forklaring.

– Jeg kan sitte hjemme i fem-seks dager uten at telefonen ringer. Samtidig får jeg vite at tilkallingsvikarene sliter seg ut på min avdeling og jobber masse overtid. Noen sier at ledelsen er redd jeg skal kreve større stilling. Men jeg vet ikke om det stemmer, sier hun.

Represalier har eskalert

Nå frykter hun at inntekten ikke er stabil nok til at hun kan ta utdanning som helsefagarbeider, slik hun lenge har ønsket.

– Det er stressende å ikke kunne planlegge økonomien. Jeg trenger trygghet for å studere. Nå som jeg ikke vet hvor mye som kommer inn hver måned, venter jeg med det, sier hun.

Historien hun forteller til Fagbladet er ikke unik. I Bærum kommune har meldinger om represalier fra arbeidsgiveren for å ha tatt kontakt med Fagforbundet strømmet inn den siste tiden.

– Dette har foregått over flere år, men den siste tiden har det eskalert. På en del tjenestesteder har medlemmer blitt engstelige for å ta kontakt med oss. De frykter at det skal gå ut over økonomien og arbeidssituasjonen, sier hovedtillitsvalgt i Bærum kommune, Bjørn Johnsen.

Omsorgsarbeider ble nektet større stilling av arbeidsgiver – vant anken

Tar de ansatte til side

Johnsen forklarer at flere medlemmer har opplevd ren trakassering etter å ha vært i kontakt med Fagforbundet.

– Det har vært flere tilfeller av at avdelingsleder har tatt dem til side og fortalt at det å gå til fagforeningen er illojalt og forkastelig. Andre får merke det gjennom at de mister vakter de tidligere hadde, sier han.

Over lengre tid har Fagforbundet i Bærum ført flere titalls saker for ansatte som ifølge Arbeidsmiljøloven har rett på økt stillingsprosent eller fast ansettelse. Bare de siste to månedene har Fagforbundet levert hele 13 slike krav. Johnsen frykter dette er en av årsakene til represaliene.

– Mange medlemmer får direkte spørsmål om hvorfor de har vært hos Fagforbundet. De kommer tilbake til oss og sier at de angrer på at de krevde høyere stilling, fordi det har medført så mye uro, sier han.

Johnsen hevder han i flere tilfeller har tatt opp problemstillingen med kommunens øverste ledelse, uten at det har ført fram.

– Grov trakassering

I slutten av januar sendte Bjørn Johnsen et brev til kommunalsjefen for helse og omsorg. Der beskriver han hvordan ansatte blir irettesatt og refset av tjenestelederne etter at de har tatt kontakt med Fagforbundet.

«Mange av disse medlemmene kommer gråtende tilbake etter samtalene med sine ledere. Fagforbundet oppfatter dette som grov trakassering, noe som er helt uakseptabelt. Mange av disse er også fremmedspråklige som blir skremt og usikker på om det har konsekvenser å bli fagorganisert i Norge», står det i brevet.

– Dette kan oppfattes som fagforeningsknusing. Dette har jeg sagt til ledelsen i kommunen også, så det er ikke første gangen tar det ordet i bruk, sier Johnsen.

I brevet krever Johnsen kommunalsjefen til å ta tak i problemet. Han oppfordrer ledelsen om ta et møte med Fagforbundet om hvordan de skal få stoppet praksisen.

22 prosent sykefravær ved prestisjehjem: Utslitt av full stilling

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAR TAK: Morten Svarverud, kommunalsjef for helse og omsorg i Bærum kommune, mener ansatte trygt skal kunne gå til fagforeningen.

TAR TAK: Morten Svarverud, kommunalsjef for helse og omsorg i Bærum kommune, mener ansatte trygt skal kunne gå til fagforeningen.

Bærum kommune

Kjent med tilfellene

Morten Svarverud, kommunalsjef for helse og omsorg i Bærum kommune, svarer i en epost til Fagbladet at han er kjent med problemet, men ikke har noe godt svar på hvorfor situasjonene har oppstått.

– Det har vært konkrete tilfeller jeg er gjort kjent med, som har væt håndtert særdeles dårlig av både tjenesteleder og avdelingsleder. Det skal ikke være slik, og den enkelte leder er fulgt opp rundt hvordan de skal kommunisere med medarbeiderne våre, sier han.

– Slike holdninger og meninger skal ikke mine ledere ha, konstanterer han.

– En selvfølge

Han slår fast at det er en selvfølge at medarbeidere skal kunne kontakte sin fagorganisasjon akkurat når de vil, uansett tema, og at det ikke er greit at ledere prøver å nekte dem dette. For å få bukt med problemet hevder Svarverud at dette blir tatt opp på ledermøter i Bærum kommune, men også videre nedover i organisasjonen.

– Jeg er opptatt av å ha et tett og godt samarbeid med fagforeningene, og setter pris på konkrete tilbakemeldinger fra fagorganisasjonene om uheldige eller uakseptable hendelser, sier han.

Videre bekrefter han å ha snakket med Bjørn M. Johnsen og har avtalt med de andre seksjonslederne om at de skal ta et møte med ham. Det er ikke avtalt noe tidspunkt, men Svarverud lover at han skal sende en invitasjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy