Kvinner på topp
Ansatte i helsesektoren, skole og barnehage er mest utslitt etter jobb. Se hvorfor
UTSLITT: Flest kvinner oppgir at de ofte eller alltid er utslitt etter jobb, i årets arbeidslivsbarometer.
Colourbox/illustrasjonsfoto
Helse- og omsorgsarbeidere og ansatte i barnehage og skole topper statistikken over dem som er mest utslitt etter jobb.
marte.bjerke@fagbladet.no
Det kommer fram i årets arbeidslivsbarometer, som næringslivsavisen E24 skriver om i dag.
Flest kvinner blir utslitt
Flest kvinner oppgir at de «ofte» eller «alltid» er utslitt etter jobb – 39 prosent mot 25 prosent av mennene.
– Kvinner rammes oftere enn menn av stress, og de er oftere sykmeldte, sier Liv Selland, psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, til E24.
Grunnen kan ifølge Selland være at totalbelastningen i livet ofte er større for kvinner enn menn. Hun peker blant annet på at kvinner tar mer av arbeidsbelastningen hjemme.
– I tillegg jobber flere kvinner enn menn i omsorgsyrker, som kan være krevende både fysisk og emosjonelt, sier hun til E24.
LES OGSÅ: Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge
Over gjennomsnittet i helsetjenesten, skole og barnehage
Arbeidslivsbarometeret er utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet på oppdrag fra arbeidstakerorganisasjonen YS.
Totalt én av tre arbeidstakere er utslitt etter jobb, viser undersøkelsen. Blant ansatte i helsetjenestene er tallet høyere: 40 prosent oppgir at de ofte eller alltid er utslitt ved arbeidsdagens slutt. 44 prosent av dem som jobber i helse- og omsorgssektoren svarer det samme og hele 48 prosent av dem som jobber i barnehage eller skole.
LES OGSÅ: Fastlege Inger Marie kjende seg igjen i dei utbrende pasientane. Då gjekk ho til legen
Ikke like slitne i bank og finans
Det offentlige er den sektoren som sysselsetter de mest slitne arbeidstakerne: 37 prosent av dem som jobber her, opplever å være utslitt etter jobb, mot 26 prosent i privat sektor. De som oppgir å være minst utslitt, jobber i bank, forsikring og finans.
– Å bli sliten etter jobb er ikke i seg selv noe negativt, poengterer Vilde Hoff Bernstrøm, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Oslo Met til E24.
Men hvis man ikke har ressursene til å takle belastningen over tid, kan det få store konsekvenser:
– Det kan føre til at ansatte blir sykmeldt, at de slutter i yrket på grunn av helseårsaker eller at de velger seg et annet yrke, sier Bernstrøm til E24.