JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet ber Høie stille krav om flere heltidsstillinger i Helse-Norge

Bent Høie.

Bent Høie.

Terje Pedersen, ANB

Ingen av oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene har forventninger om mindre deltid eller økt andel heltid.

2018092409280020230821171436

helge@lomedia.no

Ap-nestleder Hadia Tajik ber nå helseminister Bent Høie om å endre dette og gjør det med en klar utfordring:

– Bent Høie bør legge inn like sterke krav om heltidskultur i helseforetakene som det rødgrønne byrådet gjør for sykehjemmene i Oslo, sier Hadia Tajik til frifagbevegelse.no.

– Kvinner bør bli delvis uføre framfor å jobbe frivillig deltid

Viktige dokument

– Oppdragsdokumentene er de viktigste styringsdokumentene for helseforetakene. Dokumentene inneholder krav fra Helse- og omsorgsdepartementet om hvilke oppgaver som skal utføres i det påfølgende år, og hvilke krav som settes til de regionale helseforetakene. Den rødgrønne regjeringen la i sin tid inn slike føringer, sier Tajik.

Hun viser til følgende formulering: «Det skal iverksettes tiltak for å begrense bruk av ufrivillig deltid og midlertidige ansettelser i helseforetakene».

En gjennomgang av oppdragsdokumentene fra Helse- og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene fra 2014 til og med 2018, som helseministeren selv har skrevet under på, bekrefter påstanden til Ap-nestlederen.

Det ligger altså ikke inne forventninger eller krav om å redusere andelen som arbeider deltid og øke andelen som arbeider heltid.

Oppdragsdokumentet for 2014 viser at helseministeren ber foretakene redusere omfanget av midlertidige stillinger. Det er oppført som et mål for 2014, men ikke langsiktig mål og ikke nevnt siden.

Oppdragsdokumentene er ingen kortfattet kravliste til helseforetakene. Det siste dokumentet har 14 tettpakkede sider med krav.

– Ufrivillig deltid er skjult arbeidsledighet. Deltidsjobb gir lavere inntekt og fører til mindre økonomisk uavhengighet. Yrkeskarrieren kan stagnere. En rekke trygdeytelser er inntektsbasert, og da får man også lavere uttelling der, for eksempel når det gjelder pensjon, sier Hadia Tajik.

– Fortsatt er halvparten av stillingene som lyses ut deltid, med så små brøker som 4,47 prosent

Klar kontrast

Ap-politikeren mener de manglende styringssignalene står i en klar kontrast til føringene som det rødgrønne byrådet i Oslo har lagt inn til sine sykehjem.

Det inneholder blant annet to egne avsnitt om heltidskultur hvor det heter:

«Bydeler og etater skal fortsette arbeidet med å tilby flest mulig hele og faste stillinger, samt jobbe for å fjerne ufrivillig deltid».

«Kvalifiserte medarbeidere skal få høyere stillingsbrøker så snart det er praktisk mulig».

Og virksomhetene skal aktivt bidra til å utvikle en organisasjon som vektlegger arbeid med nærvær, heltidskultur, åpenhet, etiske regler og et godt og forsvarlig arbeidsmiljø.

– Helseministeren bør lære av helsebyråd Tone Tellevik Dahl, som lyser ut hundrevis av nye heltidsstillinger i eldreomsorgen og stiller klare politiske forventninger til sykehjem og hjemmetjenester om å utvikle en heltidskultur, sier Tajik.

Er du helsefagarbeider? Kommunene lyser ut nesten bare deltidsstillinger

Landsstyret til Arbeiderpartiet har vært samlet i Oslo denne uken. Blant annet har et arbeidslivsutvalg lagt fram del en av sin innstilling til nytt programutkast for partiet. Partiets kommunepolitikere blir her utfordret til å stå for en heltidskultur i sine kommuner. Ap slår også i bordet med en rapport fra kunnskapssenteret De Facto, som har beregnet million-besparelser på å organisere heltidskultur gjennom samarbeid mellom kommunepolitikere, administrasjon og arbeidstagere.

– Det er en ufattelig arroganse overfor mange enkeltmennesker å tvinge dem inn i små stillingsbrøker. Folk som er i etableringsfasen fratas muligheten til å skaffe seg en forutsigbar og god inntekt. Denne ukulturen har fått leve for lenge, mener Hadia Tajik, og poengterer at det er dyrere å la være å gjøre noe.

Slik svarer helseministeren

Helseminister Bent Høie svarer via statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) at dette er noe de allerede jobber med.

– Her kommer Tajik med en utfordring vi allerede har løst. Denne regjeringen har gjennom flere år stilt krav i foretaksmøtene med helseregionene om at sykehusene skal jobbe med å videreutvikle en heltidskultur, og at flest mulig skal ansettes i hele, faste stillinger. Det har gitt resultater. Bruken av deltid for fast ansatte i sykehusene har fra januar 2013 til mars 2018 blitt redusert i alle helseregionene, sier Anne Grethe Erlandsen til FriFagbevegelse.no.

– Heltidskultur er en forutsetning for bedre kvalitet på helsehjelpen, økt pasientsikkerhet, og bedre kontinuitet i pasientoppfølgingen. Dette har vært et prioritert innsatsområde fra denne regjeringen helt siden 2013, og det er hyggelig at vi kan være til inspirasjon for det rødgrønne byrådet.

Bratten og Nord er uenige om shopping eller helse er årsak til at mange jobber deltid

11 norske kvinner og menn: Derfor jobber vi deltid

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy