JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innstilling utsatt på grunn av korona:

Arbeidet med pensjon fra første krone er satt på vent. Men noe er avklart

Fagbevegelsen har stått på barrikadene for pensjon fra første krone en god stund. Bildet er fra en demonstrasjon i 2018.

Fagbevegelsen har stått på barrikadene for pensjon fra første krone en god stund. Bildet er fra en demonstrasjon i 2018.

Ole Palmstrøm

En partssammensatt arbeidsgruppe utreder pensjon fra første krone, men arbeidet er satt på vent. Innstillingen vil ikke bli ferdig til fastsatt tid.

2020051808540320200518085359

helge@lomedia.no

Pensjon fra første krone (se faktaboks) har blitt en kasteball mellom partene i arbeidslivet og politikerne.

Uenighet i tariffoppgjør sendte spørsmålet til politikerne, hvor dagens politiske flertall mener saken hører hjemme nettopp hos partene i arbeidslivet.

Så ble saken sendt tilbake til partene, før KrF fikk et lite gjennomslag i regjeringsforhandlingene på Granavolden om et partssammensatt utvalg som skal vurdere pensjon fra første krone.

{f1}

Jobbet i en 16,4 prosent stilling: Nå får også Emelie Johanne (23) pensjon for jobben hun gjør

Utvalget skulle i utgangspunktet levere en innstilling før utgangen av mai. Men det blir altså utsatt. Det er for så vidt heller ingen overraskelse om utvalget ikke kommer fram til noen enighet.

Noe er klart

Noe er imidlertid avklart.

Etter planen skal alle fra 1. januar få en egen pensjonskonto. Da vil du også få pensjon, om du ikke har jobbet 12 måneder hos arbeidsgiveren.

Uenigheten står om tre ting:

* At alle skal få pensjon fra første krone. I dag får mange bare pensjon fra all lønn som overstiger 1G - 99.858 kroner. Det gjelder uansett om du tjener 200.000 eller en million.

* At du skal opptjene pensjon før du fyller 20 år.

* Og om du skal få pensjon hvis du jobber mindre enn 20 prosent.

Hit og dit i Stortinget

Flertallet i finanskomiteen på Stortinget – de tre regjeringspartiene pluss Frp – avviste både forslag fra Ap og SV om å innføre pensjon fra første krone, samt Senterpartiets forslag om å nedsette et partssammensatt utvalg som skal komme med forslag som sikrer mer rettferdig pensjon for lavinntektsgrupper og ivaretar prinsippet om pensjon fra første krone.

Pensjonistene fikk mer å rutte med i fjor

Så kom KrF i regjering, og fikk inn en uforpliktende formulering om å sette ned et partssammensatt utvalg for å vurdere pensjon fra første krone. Identisk med Senterpartiets forslag på Stortinget, som kun fikk partiets egne stemmer.

Hadde KrF valgt en annen vei - og Knut Arild Hareide hadde vunnet fram med sitt regjeringsvalg - ville høyst sannsynlig pensjon fra første krone blitt vedtatt. Slik ble det altså ikke.

LO og NHO er uenige

NHO er opptatt av at alle skal ha en pensjon å leve av, men mener forslag om å innføre pensjonssparing fra første krone må sees i en større sammenheng.

– Et pensjonssystem må stå seg over tid. Enkeltelementer må ikke behandles løsrevet, men gjennom helhetlige og brede forlik. Pensjon fra første krone må vurderes sammen med folketrygd, en mulig ny AFP og tjenestepensjon, slik at arbeidslinjen blir ivaretatt. Forslaget om pensjon fra første krone vil kunne ramme bedrifter som i dag er flinke til å inkludere og integrere – for eksempel reiseliv, varehandel og service. Dette er ofte bedrifter som skaper viktige arbeidsplasser i distriktene, har NHO-sjef Ole Erik Almlid hevdet.

Nå får støttekontakten etterbetalt en halv million

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener det inkonsekvente og selvmotsigende ved hele regjeringsplattformen allerede har begynt å gi seg uttrykk i den praktiske politikken.

– Regjeringen snakker så fint om at mer likhet og mindre forskjeller er bra, men ved hver eneste anledning øker forskjellene mellom folk. Det er forstemmende at regjeringspartiene ikke ønsker å rydde opp i det urettferdige ved at en million norske arbeidstakere ikke har pensjon fra første krone, har LOs første nestleder, Peggy Hessen Følsvik tidligere uttalt til FriFagbevegelse.

Bør bli enige

Fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud, har forståelse for covid-19 har skapt utsettelser i utvalgsarbeidet, men mener det er viktig at utvalget kommer i gang igjen. Og at utvalget kommer fram til en løsning.

– Når regjeringen har valgt å sette ned et utvalg i en god norsk trepartssamarbeid-ånd, forventer jeg at man jobber i dette utvalget med en tanke om å komme fram til en løsning. Når man først har sagt ja til å sitte i utvalget bør man være innstilt på det, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Dette er pensjon fra første krone

Alle bedrifter i privat sektor er pålagt å ha obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sine ansatte, med minst 2 prosent oppsparing i året. Men loven har unntak som gjør at mange ikke får pensjon fra første krone:

• Pensjonsopptjeningen for mange starter etter 1 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som i dag er 99.858 kroner. Dette unntaket utgjør rundt 2 000 kroner i tapt pensjonsopptjening i året.

I tillegg setter loven ingen krav om at arbeidsgiveren skal sette av pensjon til deg dersom:

• du har en stilling som er lavere enn 20 prosent

• du jobber et sted kortere enn 12 måneder (er vedtatt endret, men ikke trådt i kraft ennå)

• du er under 20 år

OTP kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og eventuell avtalefestet pensjon (AFP).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy