JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp for arbeidsbetingelser

Arvid kjempet i flere år. Nå får støttekontakten etterbetalt en halv million

 – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå fram, sier støttekontakt Arvid Blommedal.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå fram, sier støttekontakt Arvid Blommedal.

Eivind Senneset

Arvid Blommedal er sannsynligvis Norges første støttekontakt på heltid. Nå har han fått avtalene på plass, og etterbetaling på over en halv million kroner.

2020042211044920200422112348

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Oppdrag som støttekontakt fikk han nesten på dagen. Skikkelige arbeidsbetingelser derimot – det krevde flere års kamp med rådgiverhjelp og advokatbistand.

Arvid Blommedal var 52 år da han måtte gi opp karrieren som bussjåfør. Ryggen verket etter mange år i førersetet. Men hva skulle en mann i hans alder prøve seg på?

– Jeg gikk rett og slett til helse- og sosialkontoret i kommunen og spurte om de hadde jobb til meg, forteller Arvid Blommedal.

Som tidligere politiker, ordfører og aksjonist var Blommedal et kjent ansikt, hadde et bredt kontaktfelt og fikk umiddelbart tilbud om noen timers jobb som støttekontakt.

Hovedoppgaven var å bidra til at en annen person fikk en aktiv og meningsfylt fritid ved for eksempel å ta dem med på tur, kafé eller kino.

Tore brukte tre år på å få fast stilling

Uforpliktende for kommunen

Deltidsjobben som støttekontakt forpliktet ikke Bergen kommune til mer enn å betale for de timene Blommedal jobbet. Ingen rett til sykepenger eller pensjon, ikke noe oppsigelsesvern.

I begynnelsen tenkte ikke Arvid Blommedal over rammebetingelsene. Støttekontaktoppdraget hadde han på det tidspunktet ved siden av jobben som bussjåfør, og han trivdes godt:

– Dette var en innertier for meg. Jeg liker å prate, være på farten, møte folk som ikke er helt A4, sier han til Fagbladet.

{f1}

Ti kontrakter, tre kommuner

Da ryggproblemene ble verre, måtte Blommedal kutte sjåførjobben helt ut, men heldigvis hadde både Bergen og omlandskommunene Meland og Lindås behov for flere som ham.

Snart hadde den tidligere bussjåføren ti ulike kontrakter som støttekontakt i de tre kommunene. En kontrakt for hver person han var støttekontakt for.

Sannsynligvis var han Norges første heltids støttekontakt.

Men selv om jobben for brukerne var den samme, var kontraktene ulike. Både timelønn og andre godtgjørelser varierte. Ikke bare mellom kommunene, men også innad i den enkelte kommune.

{s2}

Søkte hjelp

Siden støttekontaktjobben nå var levebrødet, ble det også viktigere å sikre seg normale arbeidstakerrettigheter.

Fagforbundet-medlem får etterbetalt 150.000 kroner i lønn etter dom i Høyesterett

I 2017 tok Blommedal kontakt med Fagforbundet for å sjekke om det var mulig å få ordinære arbeidskontrakter for jobben han gjorde.

– Det var jo håpløst å jobbe med slike betingelser som jeg hadde. Men helt ærlig: Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå fram.

Takket være Fagforbundets støtteapparat, i dette tilfellet rådgiver Gro Wedeld Irgens på kompetansesenteret Vestland og Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen, begynte ballen å rulle. Men den rullet langsomt.

– Dette har vært nybrottsarbeid, og vi har møtt mye motbør på veien. Det er noe av grunnen til at det har tatt så lang tid, sier Gro Wedeld Irgens.

– Arvid Blommedal er den første som har fremmet en slik sak, og kommunene skjønte at den kunne skape presedens for andre støttekontakter. Det er jo flere hundre av dem bare i Bergen, sier hun.

Enda en kommune tapte rettssaken etter å ha sagt opp en ansatt på grunn av redusert helse

Høyesterett har talt

Advokat Kjetil Edvardsen sier at han hadde tro på at de kunne nå fram i Blommedals sak fra første stund.

– Fagforbundet har vunnet fram i flere saker for oppdragstakere i Høyesterett, sier Edvardsen.

{s1}

Disse sakene har handlet om avlastere, men de juridiske prinsippene har mye til felles, påpeker advokaten:

– Høyesterettsdommene står for en oppstramming av misbruk av oppdragstakere i offentlig sektor, sier han.

I april 2019 tok Edvardsen, på vegne av Fagforbundet og Blommedal, ut stevning mot Bergen kommune med krav om at han skulle hatt en ordinær ansettelse med tarifflønn fra starten av i de tre kommunene. Det vil si helt tilbake til 2014 da han skrev sin første kontrakt som oppdragstaker.

Dette var første gang Fagforbundet tok ut stevning for en støttekontakt, og saken var berammet i Bergen tingrett i desember.

Den blir beskrevet som «sprikende», «nedslående» og «urovekkende»: Slik er Aleris-dommen

Forlik med kommunene

Tre uker før rettssaken skulle opp, inngikk kommunen og Blommedal et forlik der Blommedal vant fram på alle punkter: Fast ansettelse, tarifflønn, feriepenger, sykelønn, pensjon og alle andre rettigheter som er standard for kommunalt ansatte.

– Det har vært som et eventyr, sier Arvid Blommedal.

Etter forliket har han nå to ordinære ansettelseskontrakter: 68 prosent stilling i Bergen kommune og 41,9 prosent i Alver kommune (tidligere Lindås og Meland), og han er støttekontakt for ni brukere.

Underveis i prosessen har han ofte vært utålmodig, men i dag kan han ikke få fullrost hjelpen han har fått gjennom Fagforbundet:

– Jeg hadde vært sjanseløs om jeg skulle gjort det selv. Det hadde rett og slett vært umulig, både praktisk og økonomisk.

En halv million på konto

Etterbetaling av lønn og feriepenger utgjorde 350.000 kroner fra Bergen kommune og 205.000 fra Alver kommune.

Én hake er det likevel ved saken: Et forlik skaper ikke presedens på samme måte som en rettskraftig dom ville gjort.

– Et forlik hjelper bare meg. Andre støttekontakter står på stedet hvil. Det er galskap at folk skal gå med slike kontrakter som de har i dag. Det jeg har fått til bør gjelde alle, sier Arvid Blommedal.

Advokat Kjetil Edvardsen tror likevel at forliket kan få stor betydning for mange av de anslagsvis 15.000-20.000 støttekontaktene som i dag har oppdragskontrakter med norske kommuner.

Advokat Kjetil Edvardsen tror likevel at forliket kan få stor betydning for mange av de anslagsvis 15.000-20.000 støttekontaktene som i dag har oppdragskontrakter med norske kommuner.

Advokat Kjetil Edvardsen tror likevel at forliket kan få stor betydning for mange av de anslagsvis 15.000-20.000 støttekontaktene som i dag har oppdragskontrakter med norske kommuner.

Kathrine Geard

Mange av dem har dette som en bijobb noen timer i uka, men prinsippene er de samme, påpeker advokaten:

– Oppgavene som støttekontakt bør løses med vanlig arbeidskraft og ordinære ansettelsesavtaler.

Flere saker?

Rådgiver Gro Wedeld Irgens på kompetansesenteret tror det er en utbredt oppfatning i mange kommuner at hvis støttekontakter skal ha de samme rettigheter til tarifflønn, sykepenger, feriepenger med mer, vil de ikke ha råd til å opprettholde tjenestene.

Hun mener det er viktig at Blommedal-saken blir kjent blant Fagforbundets tillitsvalgte og medlemmer.

– Oppdragstakere som lurer på om de har en sak å ta videre, bør ta kontakt med hovedtillitsvalgt i kommunen som kan gi råd og bistå dem videre, sier Gro Wedeld Irgens.

Her er advokatens råd til oppdragstakere som vil kreve fast ansettelse

• Du må være medlem av en fagforening. Å kjøre slike saker på egen hånd er komplisert – og altfor dyrt

• Du må ha god dialog med arbeidsgiver, og samtidig tåle å stå i konflikt over tid

• Du må du ha to tanker i hodet samtidig gjennom hele prosessen: Du skal være en lojal og flink medarbeider, men tillate deg å være uenig med arbeidsgiver

• Du må være tro mot de rådene du får fra fagforening og advokater

Oppgavene som støttekontakt bør løses med vanlig arbeidskraft og ordinære ansettelsesavtaler

Advokat Kjetil Edvardsen, Fagforbundet

Jeg hadde vært sjanseløs om jeg skulle gjort det selv. Det hadde rett og slett vært umulig, både praktisk og økonomisk

Støttekontakt Arvid Blommedal

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy