LO Kommune vil sprenge rammen i oppgjøret:
Arbeidsgiverne mener det ikke er grunn til å spesialbehandle kommuneansatte
Tor Arne Gangsø representerer arbeidsgiversiden i forhandlingene, og mener det ikke er noen grunn til noe ekstra for ansatte i kommunene.
Leif Martin Kirknes
KS slutter opp om frontfagmodellen og mener at det ikke er trekk ved årets lønnsoppgjør som bør rokke ved det.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
knut.nygaard@fagbladet.no
– Frontfaget har vist sin styrke over mange år, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS.
– I de fem årene før 2020-oppgjøret var samlet lønnsvekst høyere i kommunesektoren enn i industrien. Det er altså ikke slik at det er et etterslep som må tas igjen i år, selv om lønnsveksten i industrien akkurat i året 2020 ble høyere enn i offentlig sektor. Det viser nettopp at det er en dynamikk også innenfor frontfagmodellen. En troverdig ramme skal verken være gulv eller tak for lønnsveksten, men en norm som andre forhandlingsområder forholder seg til, sier Tor Arne Gangsø.
• Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Se hvem som står først i køen
Offentlig sektor holdt seg lojalt til rammen på 1,7 prosent i fjor, mens privat sektor endte opp med en lønnsvekst på 2,2 prosent, ifølge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).
• Varsler opprør hvis det ikke blir lønnsvekst
Dette er bakgrunnen for at forhandlingsdelegasjonen fra LO Kommune onsdag krevde et oppgjør som går ut over rammen på 2,7 prosent – en ramme som ble forhandlet i oppgjøret mellom LO og NHO.
I dag startet kommuneoppgjøret, som omfatter nærmere 400.000 ansatte. Rundt 170.000 av disse er organisert i Fagforbundet.
• Dette må du vite om lønnsoppgjøret
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør der KS forhandler om lønnsreguleringer med LO Kommune, Unio, YS-K og Akademikerne.
Åpningsmøtet er 21. april. Forhandlingene avsluttes 29. og 30. april. Hvis forhandlingene ikke fører frem, går oppgjøret til mekling.