KRITISK: Den livsfarlige rasismen og hatet lever fortsatt, sier AUF-leder Astrid W.E. Hoem.
Geir Olsen / NBT
redaksjonen@fagbladet.no
– Ti år senere må vi snakke sant. Vi har ikke stoppet hatet, sa Astrid Hoem.
Den livsfarlige rasismen og høyreekstremismen lever fortsatt, sa hun.
– Sannheten om de siste ti årene er historien om et oppgjør som aldri kom, men som vi må bruke de neste ti årene på å ta. Det er nå vi en gang for alle må si at vi ikke godtar rasisme, ikke godtar hat. Gjør vi det nå, så kan vi kanskje klare å holde løftet om aldri mer 22. juli, sa Hoem.
LES OGSÅ: 22. JULI – ANGREPET VI ALDRI GLEMMER
– Mange har ikke fått riktig hjelp
For Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Røyneland har det vært viktig å gi de vi mistet et ansikt.
– Hva ville de som ikke er her i dag tenkt om oss nå, ti år etter, spurte hun i sin tale i Regjeringskvartalet.
• Etterlatte snakker ut: «Vi har ikke lyst til å glemme, og vi vil ikke at andre skal glemme heller.»
I dagene etter angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya kom hverdagen og med den baksiden av rosetoget. I tiden etter kom en samfunnsdebatt som ble mer polarisert, ting som er uhørt å si har blitt normalisert, mener hun.
– Mange har ikke fått den riktige hjelpen de har hatt krav på. Tiden leger ikke alle sår, selv om samfunnet forventer det. Brutaliteten i angrepene tærer over tid, det vet de som så venner og kollegaer dø foran seg, uttalte Røyneland.
– Terror mot Arbeiderpartiet, AUF og deres ideer
Statsminister Erna Solberg understreket forskjellen på debatt og trusler.
– I et demokrati skal vi leve side om side i et uenighetsfellesskap. Det kommer vi blant annet til å merke i ukene fram til stortingsvalget i september. Men å true de som mener noe annet enn deg selv, å jobbe for at de skal holde kjeft og slutte å engasjere seg – det er ikke demokrati.
Vi skal aldri akseptere at noen tyr til vold for å stoppe de som mener noe annet, understreket Solberg.
• Mats overlevde Utøya. Nå gjør han en innsats for bevegelsen Breivik hatet
– Terroren 22. juli var et angrep på demokratiet vårt. Det var en politisk motivert terrorhandling rettet mot Arbeiderpartiet, AUF og deres ideer.
Hun sa videre at det bekymrer henne at mange fortsatt strever i hverdagen, og at det gjør vondt å høre at overlevende fra Utøya utsettes for hets og trusler.
– Det viser hvor viktig det er at vi tar kampen mot hatytringer, rasisme og ekstremisme på alvor. Vi må ikke la hatet stå uimotsagt.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen