VÆRET SPILTE PÅ LAG: Prest Sigurd Andreas Widwey Haugen holdt gudstjenesten i Bremsnes kirke for omtrent 40 oppmøtte i strålende sol og vindstille vær.
Privat
Ingeborg.rangul@fagbladet.no
De nasjonale føringene sier at det ikke er tillatt med mer enn 10 personer i kirkene, uansett lokal smittesituasjon.
– Ved gravferder kan vi være 50. Så da gjenstår egentlig to muligheter; enten ha digitale gudstjenester eller utendørs gudstjenester, sier prost på Ytre Nordmøre Sindre Stabell Kulø.
Han tok turen til Averøy og utendørs gudstjeneste for å se på og å lære mer om hvordan dette kan løses.
Stabell Kulø forteller at de digitale gudstjenestene blir godt tatt imot, men særlig for de eldre og dem som er mindre komfortable med digitale løsninger kan utendørs gudstjenester være et alternativ.
ORGELSUS: Organist Johannes Gravås Gjerde stilte med klaviatur og ferdiginnspilte orgellyder og skapte den musikalsk e stemningen.
Privat
• Kirkestreiken er over: – Historisk seier sier nestleder i Fagforbundet
Drive-in og streaming
Utendørs er begrensningen opp til 200 stykker, forutsatt at man registrerer seg, og gudstjenesten finner sted innenfor et avgrenset område med god nok plass.
– Forrige helg hadde vi altså en slik gudstjeneste utenfor vakre Bremsnes kirke i Averøy kommune. Vi var rundt 40 stykker til stede. Med en plussgrad eller to og nærmest vindstille, gikk dette veldig bra.
• Stadig færre medlemmer i kirken
Digital offensiv
Da kirkedørene ble stengt på grunn av koronaen, startet kirka en offensiv i sosiale medier. 1,5 million nordmenn har til nå fulgt med på gudstjenester som strømmes på nett. Det er en økning på 2500 prosent, skriver NRK.
Selv om det er vanskelig å gjennomføre alle aktivitetene i Den Norske kirke, har kreativiteten blomstret. I tillegg til utendørs gudstjenester har kirken arrangert drive-in gudstjenester i tillegg til å streame bisettelser, begravelser og andre kirkelige aktiviteter for dem som ikke kan delta fysisk og for dem som er syke.
ROM FOR ALLE: Alter og talerstol var på plass for å kunne hoolde utendørs gudstjeneste.
Privat
Vær og vilje
På Bremsnes kirke var presten, kirketjeneren og organisten tidlig på plass for å rigge til alt. Frivillige ivaretok smittevern, alle holdt meteren, og alle ble registrert.
Organisten satt i våpenhuset, kirkens inngangsparti, og spilte på et klaviatur og hadde innspilte orgellyder som ble spilt gjennom høyttalere. Alter og talerstol var også på plass.
– Selv om gudstjenesten var kortere enn normalt, var alt som er med i en vanlig gudstjeneste på plass. Det er godt jobbet at de får det til, sier Stabell Kulø.
– Vi har planlagt flere utendørsgudstjenester, men vi bor på Nord-Vestlandet. Det er lite logistikk som skal til og akkurat nå er det stabilt og kaldt vær, så det handler litt om vær og vilje.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte