JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bar ut alteret og talerstolen: Her holder presten gudstjenesten ute

VÆRET SPILTE PÅ LAG: Prest Sigurd Andreas Widwey Haugen holdt gudstjenesten i Bremsnes kirke for omtrent 40 oppmøtte i strålende sol og vindstille vær.

VÆRET SPILTE PÅ LAG: Prest Sigurd Andreas Widwey Haugen holdt gudstjenesten i Bremsnes kirke for omtrent 40 oppmøtte i strålende sol og vindstille vær.

Privat

Utenfor Bremsnes kirke i Averøy kommune ringte det som vanlig fra kirkeklokkene, men alter og talerstol var båret ut sammen med stoler og benker og sitteunderlag.

2021020310540720210203105451

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

De nasjonale føringene sier at det ikke er tillatt med mer enn 10 personer i kirkene, uansett lokal smittesituasjon.

– Ved gravferder kan vi være 50. Så da gjenstår egentlig to muligheter; enten ha digitale gudstjenester eller utendørs gudstjenester, sier prost på Ytre Nordmøre Sindre Stabell Kulø.

Han tok turen til Averøy og utendørs gudstjeneste for å se på og å lære mer om hvordan dette kan løses.

Stabell Kulø forteller at de digitale gudstjenestene blir godt tatt imot, men særlig for de eldre og dem som er mindre komfortable med digitale løsninger kan utendørs gudstjenester være et alternativ.

ORGELSUS: Organist Johannes Gravås Gjerde stilte med klaviatur og ferdiginnspilte orgellyder og skapte den musikalsk e stemningen.

ORGELSUS: Organist Johannes Gravås Gjerde stilte med klaviatur og ferdiginnspilte orgellyder og skapte den musikalsk e stemningen.

Privat

Kirkestreiken er over: – Historisk seier sier nestleder i Fagforbundet

Drive-in og streaming

Utendørs er begrensningen opp til 200 stykker, forutsatt at man registrerer seg, og gudstjenesten finner sted innenfor et avgrenset område med god nok plass.

– Forrige helg hadde vi altså en slik gudstjeneste utenfor vakre Bremsnes kirke i Averøy kommune. Vi var rundt 40 stykker til stede. Med en plussgrad eller to og nærmest vindstille, gikk dette veldig bra.

Stadig færre medlemmer i kirken

Digital offensiv

Da kirkedørene ble stengt på grunn av koronaen, startet kirka en offensiv i sosiale medier. 1,5 million nordmenn har til nå fulgt med på gudstjenester som strømmes på nett. Det er en økning på 2500 prosent, skriver NRK.

Selv om det er vanskelig å gjennomføre alle aktivitetene i Den Norske kirke, har kreativiteten blomstret. I tillegg til utendørs gudstjenester har kirken arrangert drive-in gudstjenester i tillegg til å streame bisettelser, begravelser og andre kirkelige aktiviteter for dem som ikke kan delta fysisk og for dem som er syke.

ROM FOR ALLE: Alter og talerstol var på plass for å kunne hoolde utendørs gudstjeneste.

ROM FOR ALLE: Alter og talerstol var på plass for å kunne hoolde utendørs gudstjeneste.

Privat

Vær og vilje

På Bremsnes kirke var presten, kirketjeneren og organisten tidlig på plass for å rigge til alt. Frivillige ivaretok smittevern, alle holdt meteren, og alle ble registrert.

Organisten satt i våpenhuset, kirkens inngangsparti, og spilte på et klaviatur og hadde innspilte orgellyder som ble spilt gjennom høyttalere. Alter og talerstol var også på plass.

– Selv om gudstjenesten var kortere enn normalt, var alt som er med i en vanlig gudstjeneste på plass. Det er godt jobbet at de får det til, sier Stabell Kulø.

– Vi har planlagt flere utendørsgudstjenester, men vi bor på Nord-Vestlandet. Det er lite logistikk som skal til og akkurat nå er det stabilt og kaldt vær, så det handler litt om vær og vilje.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy