Landsstyret:

Bare 16 av 74 stemte for alkoholstopp i Fagforbundet

Et klart flertall stemte ned et forslag om at Fagforbundets midler ikke skal brukes på alkohol.

Jon-Inge Hagebakken fikk ikke flertall for forslaget om at Fagforbundets midler ikke skal nyttes til alkohol. Men Ivar Romundstad (th) var en av 16 som støttet forslaget.
Jon-Inge Hagebakken fikk ikke flertall for forslaget om at Fagforbundets midler ikke skal nyttes til alkohol. Men Ivar Romundstad (th) var en av 16 som støttet forslaget.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var nestleder Jon-Inge Hagebakken i Fagforbundet Hedmark som målbar forslaget «Forbundets midler skal ikke nyttes til alkohol» da landsstyret i dag debatterte organisasjonens alkoholpolitiske bestemmelser. Mange tok ordet i en lang og engasjert debatt, men tilleggsforslaget falt til slutt mot 16 stemmer.

Etikk og alkohol

Da hadde først forsamlingen sluttet enstemmig opp om innstillingen fra forbundsstyret om å videreføre den nåværende måteholdslinja som er formulert i to bestemmelser:

«Der man opptrer som representant for forbundet, skal tillitsvalgte og ansatte kjennetegnes på at man er en verdig representant uansett sosial situasjon eller tid på døgnet. Dette innebærer blant annet at man er måteholden med alkohol uansett om det serveres av arrangør, man blir spandert på av andre eller man kjøper alkoholholdig drikke selv. Tillitsvalgte eller ansatte opptrer ikke synlig beruset.»

«Alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhodet. Ved forbundets arrangementer hvor det serveres alkohol skal alltid serveres gode alkoholfrie alternativer. Ved forbundets arrangementer som er rettet inn mot medlemmer under 18 år skal det ikke serveres alkohol.»

– Det vil se merkelig ut om ledelsen tviholder på alkoholen

Litt skuffet

I forbundsstyret var det bare leder i Fagforbundet Hedmark, Helene Harsvik Skeibrok, og leder i Fagforbundet Akershus, Bente Stokker Knutsen, som stemte for å stramme inn alkoholbestemmelsene. I kjølvannet av vedtaket har det pågått en debatt i sosiale medier, og det var ventet at de fikk flere med seg i landsstyret. Det var likevel et klart flertall mot å stramme inn.

– Jeg er litt skuffet over at bare 16 stemte mot fortsatt gratis alkohol, men debatten i dag var kjempeviktig og bidrar til bevisstgjøring, tror Jon-Inge Hagebakken.

Han mener likevel et nei til gratis alkohol på Fagforbundets arrangementer ville gitt et utrolig viktig signal.

– Forsamlingen var ikke helt moden for et slik vedtak i dag, men det kommer, tror han.

Lite alkohol i dag

Forbundsleder Mette Nord poengterte i sin innledning at forbruket av alkohol i Fagforbundet allerede er på et lavt nivå, og at alle arrangører har et ansvar for å ta aktive valg når det gjelder alkohol og at tillitsvalgte i størst mulig grad bør kjøpe alkoholen sin selv.

– Men samtidig skal det i visse situasjoner være anledning til å servere et begrenset antall enheter alkohol.

Hun fikk støtte av flere talere som mente det var en avsporing å blande argumenter om bruk av medlemmenes penger inn i debatten. Det avgjørende er en bevisst kultur og holdning til alkoholbruk uansett hvem som betaler, ble det argumentert.

Snart utenkelig

Hagebakken fikk på sin side støtte fra blant annet regionleder for Fagforbundet Oppland, Else Randi Kolby, som påpekte at røykeloven møtte mye motstand da den ble innført.

– Nå er den loven helt naturlig. Det blir snart utenkelig at vi blir påspandert alkohol, trodde hun.

Også Ivar Romundstad i Fagforbundet Akershus holdt et langt og kraftfullt innlegg for at Fagforbundet må slutte med all alkoholservering.

– Vi ser at flere og flere fylkesregioner skjønner det, at fagforeninger skjønner det og de unge skjønner dette. Snart vil også Fagforbundets øverste organ skjønne det.

Flyter ikke fritt

Men fylkesleder i Østfold, Oddbjørg Strømme, var ikke enig i behovet. Hun hevdet medieomtale og debatten som har pågått i sosiale medier har skapt ett helt feilaktig inntrykk av at alkoholen flyter i forbundet.

– Det blir jeg provosert av. Nå må vi ikke bli mer katolsk enn paven, advarte hun.

Også Nord trakk fram medieomtalen og mente uttrykk som «å skru igjen krana» gir inntrykk av at forbundet svømmer i alkohol.

Samtidig oppsummerte hun debatten som veldig verdifull.

– Det at vi tar debatten, gjør oss mer bevisste på alkoholbruk, men det handler ikke om vi blir påspandert eller ikke. Vi har retningslinjene for etisk atferd i bånn som skal gjennomsyre hele organisasjonen vår.

Mange har sagt nei

Fagbladet har tidligere omtalt at flere fagforeninger har hatt alkoholpolitiske retningslinjer til debatt i vinter. Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo og Fagforbundet Trysil gjorde vedtak om at de ikke lenger skal spandere alkohol på sine på møter og arrangementer.

Regionstyret til Fagforbundet Oppland innstilt på nye retningslinjer for alkoholservering som sier at regionlaget «ikke under noen omstendigheter skal benytte midler til kjøp av alkohol». Innstillingen fra regionstyret skal avgjøres av representantskapet. Også representantskapet i Hedmark får en tilsvarende innstilling på sitt bord.

Det finnes også en del fagforeninger som sa nei til gratis alkohol for lenge siden. Fagforbundet Trondheim har hatt denne praksisen siden 2002. Fagforbundet avd. 743 Sørlandet Sykehus Arendal kuttet gratisdråper omtrent på samme tid, mens vedtaket i Fagforbundet Helse, sosial og velferd Oslo er fra stiftelsesårsmøtet i 2013. Fagforbundet Asker sa nei i 2012 – for å nevne noen.

Powered by Labrador CMS