JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber foreldre forberede seg på flere stengte barnehager: – Tilbudet vil kunne bryte helt sammen

LEKEN ER AVLYST: Flere barnehager kan risikere å måtte stenge ned tilbudet på grunn av sykefravær, hevder barnehageforbundet PBL.

LEKEN ER AVLYST: Flere barnehager kan risikere å måtte stenge ned tilbudet på grunn av sykefravær, hevder barnehageforbundet PBL.

Ole Martin Wold

Foreldre må trolig forberede seg på å hente før eller være hjemme med barna, varsler Private Barnehagers Landsforbund. Nå går de private barnehagene sammen med KS om å be om et økonomisk løft.

2022022115484220220222092218

OYSTEIN.WINDSTAD@FAGBLADET.NO

Etter gjenåpningen av Norge har omikronsmitten skutt i været. Dette har ikke minst rammet barnehagene, som sliter med å finne nok vikarer. Marius Iversen er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Private Barnehagers Landsforbund (PBL):

– For mange barnehager har det vært en krevende periode. Det er forventet at dette vil vedvare i noen uker til. Dessverre risikerer vi at tilbudet vil kunne bryte helt sammen fordi barnehagene ikke får tak i nok folk. Det er helt ekstraordinært høyt fravær, sier Iversen.

Store problemer med å skaffe nok folk til barnehagene

Forventer midlertidig stengning

PBL organiserer 2100 private barnehager. Iversen forteller at de siste ukene har vært flere barnehager som sliter og har redusert åpningstid. Og at det også er avdelinger som har måtte stenge midlertidig på grunn av sykefravær og vikarmangel. Nå håper han småbarnsforeldre kan være fleksible:

– Foreldre må forvente at barnehagen deres i korte perioder kun er i stand til å gi redusert tilbud. Eller at den må stenge helt ned i en kort periode. Vi oppfordrer til lokalt samarbeid mellom barnehager og foreldre. Barnehagene strekker seg langt og vi håper foreldrene kan vise stor grad av smidighet i ukene som kommer. Før dette forhåpentlig vis roer seg, sier Iversen.

FORVENTER STENGNING: Berit Tevik i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo tror også enkelte barnehager og avdelinger blir midlertidig stengte.

FORVENTER STENGNING: Berit Tevik i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo tror også enkelte barnehager og avdelinger blir midlertidig stengte.

Andre Martinsen

Jobber i barnehage: Sliter med lang-covid

Halvparten vikarer

Berit Tevik er leder av Fagforbundet Barn og Oppvekst i Oslo. Hun forteller at i enkelte barnehager i en bydel i Oslo er 50 prosent av barnehagepersonalet vikarer:

– Jeg oppfordrer ansatte til å være ærlig om hvordan situasjonen er på jobb. Jeg håper at foresatte har forståelse for at ikke er nok hender og øyne til å passe på barna. Da går det på sikkerhet og det er derfor det har blitt redusert åpningstid og stengninger. Dagens bemanningsnorm er et minimum og er derfor veldig sårbar. Da skal det ikke mye fravær til før bemanningen blir kritisk, sier Tevik i Fagforbundet Barn og Oppvekst i Oslo.

{s1}

Tre av ti fortsatt på hjemmekontor

Sliter med ekstra store utgifter

PBL og KS kom i dag med en felles uttalelse. Mens de kommunale barnehagene får kompensert for de økte utgiftene under pandemien nå, må de private vente i to år:

– Regjeringa har sagt at det ikke skal stå på penger for barnehagene som har stort behov for overtidsbruk og vikarer. Dessverre har de ikke fått på plass et system som sikrer at disse midlene kommer ut til de private barnehagene, sier Iversen.

OMIKRON: Etter gjenåpningen av samfunnet har spesielt barnehager blitt rammet av ekstremt høyt sykefravær, forteller Marius Iversen i PBL.

OMIKRON: Etter gjenåpningen av samfunnet har spesielt barnehager blitt rammet av ekstremt høyt sykefravær, forteller Marius Iversen i PBL.

PBL

Han legger til en liten bønn:

– Vi oppfordrer innstendig kommuner om å forskuttere tilskuddene slik at barnehagene kan få finansiert kostnadene nå som de har dem.

Jeg håper at foresatte har forståelse for at ikke er nok hender og øyne til å passe på barna.

Berit Tevik, leder av Fagforbundet barn og oppvekst i Oslo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy