JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon:

Ber regjeringskameratene om holde ord om minstepensjonister og uføre. Se hva Ap svarer

SVs Kirsti Bergstø vil at regjeringspartiene skal følge opp løfter fra Hurdalsplattformen.

SVs Kirsti Bergstø vil at regjeringspartiene skal følge opp løfter fra Hurdalsplattformen.

Sissel M. Rasmussen

SV får ikke støtte for sine forslag for å styrke pensjonen for uføre og minstepensjonister og anklager Ap og Sp for løftebrudd. Kom tilbake til høsten, sier Ap.

2022061609181520220616095129

gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no

Stortinget behandler trygdeoppgjøret torsdag og SV hadde håpet å få med regjeringspartiene på å styrke inntekten til dem som får minst. Det får de ikke.

– Jeg er alvorlig bekymret for minstepensjonistene og de uføre. Mange sliter fra før av med å få endene til å møtes, og de rammes ekstra hardt når prisene på mat, drivstoff og strøm øker, sier partiets nestleder Kirsti Bergstø. Hun er også leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Anne (58) sitter igjen med minstesats etter 40 år i arbeidslivet

– Urettferdig

Bergstø er skuffet over at regjeringspartiene ikke støtter deres forslag om å øke minstepensjonen for enslige med 4.000 kroner i statsbudsjettet til høsten. De får heller ikke flertall for å skjerme uføres alderspensjon mot effekten av levealdersjusteringen. Det siste betyr at hver enkelts alderspensjonen blir justert etter forventet levealder for årskullet de tilhører.

– Uføre kan ikke «stå i jobb» lenger for å kompensere for tapet. Det er utrolig urettferdig at folk som ikke kan jobbe lenger, får kuttet pensjonen som følge av levealdersjusteringen, sier Bergstø.

Regjeringspartiene har lovet både skjerming av uføre og å heve minstepensjonene i Hurdalsplattformen. Arbeiderpartiets Tuva Moflag kaster likevel ballen tilbake til SV.

Toppledere tjener over 15 millioner. Næringsministeren truer med å kaste flere styrer

Viser til budsjettforhandlingene

– SV vet veldig godt når vi forhandler om penger. Det gjør vi i forbindelse med statsbudsjett på høsten og i revidert budsjett på våren, sier Moflag til NTB.

– De må selv svare for hvilke prioriteringer de har gjort i forhandlingene.

– Må ikke dere også svare for løftene dere selv har gitt?

– Vi står fast ved at vi skal øke minstepensjonene som beskrevet i Hurdalsplattformen. Det vil bli vurdert i ordinær budsjettprosess, sier Moflag.

Hun vil likevel ikke forskuttere om det kommer noe forslag om å øke minstepensjonene når regjeringen legger fram forslag til statsbudsjett i oktober.

Slik vil LO at regjeringa skal øke pensjonen til «sliterne»

Pensjonsrapport

I regjeringsplattformen loves et skjermingstillegg for uføre som blir pensjonister «slik at de skjermes for deler av levealdersjusteringen». Moflag viser imidlertid til evalueringen av pensjonsreformen, som legges fram omtrent samtidig som Stortinget behandler trygdeoppgjøret torsdag.

Utvalgsleder Kristin Skogen Lund har uttalt at systemet må oppmuntre til arbeidet.

– Hvis uttellingen av å jobbe blir for liten, forsvinner jo insentivet, sier Skogen Lund i et intervju med NTB.

– Men samtidig må vi ha et system som sikrer alle en pensjon man kan leve av, også i framtiden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy