JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brann- og redningsarbeidere som skades på øvelse, skal få rett på erstatning

USIKRET: Å øve på jobben er viktig for brann- og redningsarbeidere, men har hittil vært forbundet med en risiko for å pådra seg skader uten yrkesskadeerstatningsrett. Her fra Plivo-øvelse i Oslo.

USIKRET: Å øve på jobben er viktig for brann- og redningsarbeidere, men har hittil vært forbundet med en risiko for å pådra seg skader uten yrkesskadeerstatningsrett. Her fra Plivo-øvelse i Oslo.

Bjørn A. Grimstad

Blir brann- og redningsarbeidere skadet under øvelse eller trening, så har det hittil ikke blitt ansett som yrkesskade. Nå lover regjeringen endringer.

2023053013591520230531100055

ola.tommeras@fagbladet.no

Både yrkesskaderegelverket og lista over yrkessykdommer er til gjennomgang. For yrkesskader varslet regjeringen rett før pinsen, at ansatte i brann og redning samt fengselsansatte vil bli sikret ved øvelser og under trening. Lista over yrkessykdommer skal også revideres. Den er godt og vel 60 år gammel.

Årelang kamp

Brann- og redningsarbeidere har lenge reagert på at de mangler dekning dersom de skader seg under pålagte øvelser eller trening. Fagforbundet har jobbet i årevis med å få det på plass. Nå er det altså gjennomslag.

– Dette har vi jobbet hardt for, sier leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen. Hun konstaterer at brann- og redningsansatte i tillegg til ansatte i kriminalomsorgen, nå blir sikret på lik linje som politiansatte under øvelser.

– Nå jobber Fagforbundet videre med å sikre også andre yrkesgrupper på samme vis, blant annet ansatte i ambulansetjenesten, opplyser Reistad Jacobsen.

Brannkonstabel Lise ble skadet på jobb: Måtte dekke alt selv

– En god start

PÅ VEI: Et godt skritt i riktig retning, mener leder av Norsk brann- og redningsforum, Ketil Sivertsen.

PÅ VEI: Et godt skritt i riktig retning, mener leder av Norsk brann- og redningsforum, Ketil Sivertsen.

Norsk brann- og redningsforum

– Dette er et godt skritt i riktig retning, sier leder av norsk brann- og redningsforum, Ketil Sivertsen, men legger til at det er en lang vei å gå før yrkesskade og yrkessykdommer er godt nok dekt i sektoren.

– Det er en lang vei å gå før vi er dekt for yrkessykdommer, sier han. Det gjelder ikke bare faren for kreft for røykdykkere, som er behørig omtalt de siste åra.

– Vi har forebyggere (feiere) som er jevnlig utsatt for sotpartikler og fallfare. Også ansatte på alarmsentralen 110 er utsatt for slitasje som kan gi skade. De sitter kontinuerlig med traumatiske hendelser rett på øret og med et stort ansvar i innledende fase, sier han.

Politiet er sikret. Brann- og redningsarbeidere får ikke yrkesskadedekning.

Statsråden tok signaler

15. mai deltok Fagforbundet på innspillsmøte med arbeidsminister Marte Mjøs Persen.

– Yrkesskaderegelverket skal forbedres, lovte Marte Mjøs Pedersen etter møtet.

Maria Aasen-Svensrud (A) i Stortingets justiskomité, har engasjert seg lenge for yrkesgrupper som faller utenfor dekning.

URETTFERDIG: Maria Aasen-Svensrud (A) mener det var en grov urettferdighet at politi er sikret mens brannkonstabler ikke er det, på de samme øvelsene.

URETTFERDIG: Maria Aasen-Svensrud (A) mener det var en grov urettferdighet at politi er sikret mens brannkonstabler ikke er det, på de samme øvelsene.

Kristian Horpestad

Det var en grov urettferdighet at politiet under forrige regjering fikk denne ordninga på plass, mens andre yrkesgrupper i justissektoren ble oversett. Dette er en skikkelig gladnyhet til arbeidsfolka i kriminalomsorgen, og brann- og redningsetaten, sier Maria Aasen-Svensrud (Ap) i en e-post til Fagbladet.

Fagbladet får bekreftet at også definisjonen på yrkesskade skal gjennomgås. Fagbladet har tidligere omtalt at brannkonstabler som skades under arbeid, i noen tilfeller ikke har fått yrkesskadedekning fordi hendelsen ikke var uforutsett nok.

Et sjokk når ikke fungerer

HASTER: Folk skal være dekt dersom de blir skadet på jobb, mener YST-leder i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.

HASTER: Folk skal være dekt dersom de blir skadet på jobb, mener YST-leder i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.

Leif Martin Kirknes

Ingunn Reistad Jacobsen forteller at det for medlemmer har vært et sjokk å oppleve at de ikke er dekket ved skader under øvelser eller trening.

– De fleste tar som en selvfølge at skader på jobb er yrkesskade. Hadde det vært et sterkere fokus på dette, tror jeg mange hadde revurdert om de ville ta sjansen på yrket. Sikkerhetsnettet må fungere om ansatte blir syk eller skadet på eller av jobben. Derfor er endringer helt avgjørende å få på plass så fort som mulig, sier Ingunn Reistad Jacobsen.

Også Ketil Sivertsen i Norsk brann- og redningsforum opplever at manglende yrkesskadedekning er ukjent.

– Vi er rett og slett ikke klar over hvor dårlig dekning vi har før det skjer en uheldig hendelse under øvelse, og den ansatte står midt oppe i det, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy