Får fortsette i jobben etter full seier i retten
Brannmester Frode (48) ble oppsagt på grunn av varsling
VIL TILBAKE: Frode Negård vant retssaken, og skal nå tilbake som brannmester i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR).
Cathrine Loraas Møystad, Østlendingen
- Jeg er sjeleglad for at jeg har hatt rett, sier brannmester og fagforbundsmedlem Frode Negård etter seier mot arbeidsgiveren.
knut.nygaard@fagbladet.no
– Jeg gjorde bare jobben min som hovedtillitsvalgt, sa Frode Negård til Fagbladet da rettssaken startet tidlig i januar.
Frode Negård er brannmann og stevnet Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) for retten fordi han hevder han ble skviset etter å ha varslet om det han mener er sjefens dårlige lederstil. Han er medlem i Fagforbundet og ble representert av forbundsadvokat Kjetil Edvardsen under rettssaken.
Anklaget brannsjef gråt i rettssalen
Enstemmig rett
En enstemmig rett har kommet fram til at 48-åringen ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse som følge av varsling, ifølge dagbladet.no.
– Dette er så bra. Jeg er sjeleglad for at jeg har hatt rett, sier Negård til dagbladet.no.
– Jeg er så glad jeg skal tilbake i jobben jeg hadde – det er det jeg liker best å gjøre. Jeg fikk et sug i magen da jeg fikk dommen, sier han videre.
– Dette er veldig gledelig, sier advokat Kjetil Edvardsen til Fagbladet, som ikke er overrasket over utfallet.
– Nergård er sjeleglad for at han får fortsette i jobben sin som han hele tiden har hatt et ønske om, legger Edvardsen til.
Nå forventer avdokaten at MHBR leser dommen nøye og reflekter over det som står der.
Ønskes tilbake
I løpet av den åtte dager lange rettssaken skal retten ta stilling til to forhold: Ble Frode Negård utsatt for en ulovlig gjengjeldelse og degradert fra brannmester til brannkonstabel fordi han varslet om kritikkverdige forhold? Og sa han selv fra seg stillingen sin som brannmester i et såkalt 15-1 møte? (se faktaboks).
– Jeg ønskes tilbake av de fleste av mine kollegaer. Og kollegastøtten jeg har opplevd denne tøffe tiden har vært drivkraften min, sa Negård til fagbladet.no da rettssaken startet.
Måtte møte i retten etter å ha gjort jobben sin som tillitsvalgt
Varslet i åresvis
Brannmann Frode Negård hevder han bare gjorde jobben som hovedtillitsvalgt og ble degradert som følge av at han i en årrekke har varslet om Haagenruds lederstil.
I artikkelen fortalte Negård at han ikke lenger så noen annen løsning på den interne konflikten enn å gå til media.
Dette er saken:
•I mars i fjor sto Negård sammen med en kollega fram i Dagbladet fordi de mente arbeidskonflikten mellom brannmester Frode Negård og brannsjef Nils Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) hadde forsinket røykdykkerne da det brant i en bolig i Elverum.
•En mann i 60-åra omkom i brannen.
•Negård fikk ikke delta i røykdykkingen fordi han var satt til såkalt dagtidsarbeide, ifølge ham selv som følge av av at han hadde varslet mot Haagenruds lederstil i 2013 og 2016. Han monterte derfor trygghetsalarmer i eldres boliger rundt om i kommunen.
•Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gransket dødsbrannen, og fant at ingen regler var brutt.
•Arbeidsgiver og Negård har siden forsøkt å komme til enighet, uten hell, fordi Negård hevder seg usaklig degradert.
•Negård har stevnet arbeidsgiveren sin for retten. Frode Negård ber om at MHBR dømmes til å betale erstatning og oppreisning til ham på 500 000 kroner, i tillegg forsinkelsesrenter. Han ønsker også å stå i stillingen til rettssaken er avgjort, og at MHBR skal betale sakens omkostninger. Han mener han er utsatt for en ulovlig gjengjeldelse etter varsling. MHBR mener de har gitt ham en saklig oppsigelse. Saksøker mener en slik avtale ikke foreligger. Negård nsatt som brannmester fram til saken er rettsskraftig.
•KS bedrift ser ikke på Frode Negårds bekymringsmeldinger som varsler, ifølge prosesskrivet til retten, og vil argumentere for at MHBR hele tida har forsøkt å løse situasjonen.
•Den sivile rettssaken starter i Sør-Østerdal tingrett onsdag 3. januar og holder på i åtte dager.
Kilde: dagbladet.no
Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver plikt til drøftelser ved oppsigelse
Arbeidsmiljøloven § 15-1 sier følgende om plikten til å gjennomføre drøftelsesmøte:
Før arbeidsgiver fatter beslutning om oppsigelse, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.
Både grunnlaget for oppsigelsen og eventuell utvelgelse mellom flere ansatte av hvem som skal sies opp, skal drøftes.
Kilde: juridiskabc.no