JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framtidens brann- og redningsvesen:

Brann-Norge har talt: Her er rådene som skal sikre oss bedre mot farer og branner

Se lista over de viktigste anbefalingene

NYE UTFORDRINGER: Skogbranner blir hyppigere, og er blant utfordringene som kan kreve regional eller nasjonal myndighet til å prioritere ressursene.

NYE UTFORDRINGER: Skogbranner blir hyppigere, og er blant utfordringene som kan kreve regional eller nasjonal myndighet til å prioritere ressursene.

Werner Juvik

Nå har justis- og beredskapsminister Mehl fått nær 300 sider med utfordringer, frustrasjoner og mangler i brann og redningsvesen - og råd for framtiden.

2023061614075120230616140751

ola.tommeras@fagbladet.no

Brannkonstabel Kjetil Sivertsen fra Trondheim Brannkorps Forening har representert Fagforbundet i arbeidsutvalget bak rapporten.

– Han har fått gjennomslag for mange Fagforbundssaker, fastslår leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Ingunn Reistad Jacobsen som var med på overrekkelsen i går. Blant annet er et helt avsnitt i den nesten 300 sider tjukke rapporten dedisert de ansattes rolle i dag og framtiden.

BUNKE MED RÅD: Johan Marius Ly fra DSB ledet arbeidsgruppa og overleverte den ferdige rapporten til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl fredag.

BUNKE MED RÅD: Johan Marius Ly fra DSB ledet arbeidsgruppa og overleverte den ferdige rapporten til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl fredag.

Ola Tømmerås

{f1}

Stortingsmelding snart

– Foran røyk- og kjemikaliedykkerbilen til Briskeby brannstasjon, mottok justisminister Emilie Enger Mehl rapporten fra arbeidsgruppa. I den ligger bunkevis med utfordringer, frustrasjoner og nødvendige tiltak fram mot 2040 og klare beskjeder om hva hun bør prioritere (Se faktaboks).

Å trygge innbyggerne er en av samfunnets viktigste oppgaver. De lokale brann- og redningsvesen er mange steder den nærmeste beredskapen, sa Emilie Enger Mehl under overrekkelsen.

– Beredskap er høyt prioritert, og vi ønsker et spesielt fokus mot brann. Derfor nedsatte vi utvalget for å få mer kunnskap om utfordringene vi står overfor, sier hun og lover at arbeidet skal munne ut i en stortingsmelding før året er omme.

Fastslått viktigheten av fotfolket

Både Sivertsen og Jacobsen legger vekt på at rapporten har et helt kapittel dedisert ansattes rolle i brann- og redningsvesen i dag og i framtiden.

FIKK GJENNOMSLAG: Kjetil Sivertsen representerte fotfolket i arbeidsutvalget.

FIKK GJENNOMSLAG: Kjetil Sivertsen representerte fotfolket i arbeidsutvalget.

Ola Tømmerås

Sivertsen er selv på reise i Italia og fikk ikke vært med på overleveringen av rapporten fredag, men sier på telefon til Fagbladet:

– Vi har fått fastslått hvor viktig det er med gode velferdsordninger når det oppstår yrkesskade og yrkessykdom som kreft, og hvordan å avverge det i framtiden. Også behov for kompetanse, tid til øving, lederutdanning og deltidsutfordringer har vi fått på plass, sier han.

Forberedt på skogbranner. Fritid kan ryke.

Mye må på plass

Da andre blålysetatene – helse og politi – bruker brann og redning til assistanse mer enn noen gang før. De siste ti årene er brann- og redningsvesenets oppgaver blitt mye mer omfattende, og alt tyder på at det blir enda mer av det i framtiden, fastslås det i rapporten. Den påpeker en lang rekke forventede endringer i samfunnet som vil påvirke brann- og redningsvesen. Og endringer vil skje på mange områder. (Se faktaboks)

– Det er fornuftig å bruke brann og redning som en ressurs til annet enn primæroppgavene, men det må på plass avtaler og sikres kompetanse. Det må til opplæring, avklares med forsikringer og ansvar og økonomien må på plass. Når brannvesenet brukes av andre etater, er det kommunene som sponser helseregioner og stat, påpeker Sivertsen.

Ingunn er blant landets sprekeste kvinner, men strøk på ny røykdykkertest

Mye godt – mye må forbedres

– Det er veldig mye bra i det norske brannvesen, men det er også mange utfordringer, sier Sivertsen. Det understreket også leder av arbeidsgruppa, avdelingsdirektør Johan Marius Ly ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som overleverte rapporten til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl fredag formiddag.

– La oss slå fast med en gang. Veldig mye fungerer bra, men det er også et forbedringspotensial, sier Ly.

– Utfordringene framover er størst for de brannvesen som i liten grad samarbeider med andre og de som har høy grad av deltidsansatte. Det gjelder 80 prosent av brann- og redningsvesen, sa han og beskrev de store forskjellene på landets brannvesen.

– De er så store at det er vanskelig å beskrive. Vi har brann- og redningsvesen med bare heltidsansatte, de med en kombinasjon og de med bare deltidsansatte. I siste tilfelle har ofte de ansatte svært små stillingsprosenter. Mange er for små til å håndtere mangfoldet av oppgaver, sa han.

Ingen har myndighet

Han rådet justis- og beredskapsministeren til å få på plass nasjonale og regionale beredskapssentre og lovverk for dette.

– I motsetning til andre nordiske land, så har vi ingen nasjonale eller regionale beredskapssenter utover skogbrann og redningsinnsats til sjøs. Når en hendelse brer seg utover den enkelte kommune, så er det ingen som har myndighet til å prioritere ressursene på tvers. Kommunene samarbeider, men ingen har myndighet til å beordre på tvers av disse, sa han.

Får endelig rett på erstatning ved skader på øvelse.

En stor bunke råd

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl har mye lesestoff framover. I forrige uke framla Totalberedskapskommisjonen sin NOU. Den vil bli sett i sammenheng med rapporten om framtidens brann- og redningsvesen.

– Nå har vi i regjeringen veldig mye kunnskap og et bredt grunnlag for å vurdere beredskap i framtiden. Det er vi veldig fornøyd med, sier Mehl.

Noen råd fra utvalget:

MINIMUM STANDARD: Etablere en grunnportefølje for beredskaps- og forebyggende oppgaver som alle brann- og redningsvesen skal kunne håndtere.

REGIONALT SAMARBEID: Etablere regionalt samarbeid mellom brann- og redningsvesen innenfor de geografiske grensene til 110-sentralene.

LOVHJEMLER: Etablere hjemler for nasjonal myndighet til å kunne prioritere ressurser og personell på tvers av brann- og redningsvesen ved store hendelser.

KOMPETANSE: Fortsette satsingen på kompetanseheving gjennom å styrke deltidsopplæringen og starte arbeid med etablering av lederutdanningen.

AVKLARINGER: Etablere tydeligere rammer for bistand fra brann- og redningsvesen til politiet og helsemyndighetene, slik at oppgavene klargjøres i lov og forskrifter.

FORSKNING: Etablere et langsiktig forskningsprogram for å legge til rette for en kunnskapsbasert utvikling av brann- og redningsvesenet.

ANSATTE OG REKRUTTERING: Sikre gode arbeidsvilkår for ansatte i brann- og redningsvesen, slik at rekrutteringen og beredskapen sikres i fremtiden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy