Brudd i lønnsforhandlingene for ansatte i varehandelen
BRUDD: HK-leder Christopher Beckham (t.h.) og Virkes forhandlingsleder Bjørn Westbye ble ikke enige i lønnsforhandlingene. Bildet er tatt da forhandlingene startet tirsdag.
Erlend Angelo
Virke ville ikke godta HKs krav om full lønn under sykdom. Dermed brøt HK forhandlingene. Nå må partene til Riksmekleren.
lene.svenning@lomedia.no
Etter å ha forhandlet siden tirsdag, valgte Handel og Kontor i Norge å avbryte forhandlingene med arbeidsgiverforeningen Virke klokka 02.30. natt til fredag. Årsaken er at arbeidsgiverne avviste å innfri forbundets krav om full lønn under sykdom. Kravet innebærer at arbeidsgiverne utbetaler full lønn under sykdom også etter arbeidsgiverperioden på 16 dager, og selv sørger for å få pengene refundert fra Nav. Det betyr dessuten at arbeidstakerne får opparbeidet feriepenger også av sykefravær utover de første 48 dagene av sykefraværet, og at det utbetales full lønn også utover 6G, om lag 600.000 kroner – for dem som har så mye lønn.
• 975 kroner i generelt tillegg til ansatte i Spekter-virksomheter
– Vårt koronakrav
– HKs medlemmer i varehandelen er blant de som ikke får full lønn fra arbeidsgiver når de er syke. De må vente på å få sykepengene fra Nav. I en pandemisituasjon som nå er det derfor ekstra viktig for HK å beskytte arbeidstakerne, sier forbundsleder Christopher Beckham.
– Dette er vårt koronakrav, som ville være med på å beskytte de ansatte som står i butikkene og som hver dag utsetter seg selv for smitte, sier Beckham til HK-Nytt.
– At arbeidsgiverne tok på seg denne kostnaden ville gi forutsigbarhet for de ansatte, fortsetter han.
• Dette betyr industrioppgjøret for deg: Snart starter lønnsforhandlingene i offentlig sektor
– Langt ut over frontfaget
«Virke mener HKs krav, som går langt utover frontfagsrammen, betyr tapte muligheter for kompetansebygging og grønn omstilling», heter det i en pressemelding fra arbeidsgiverorganisasjonen. Videre skriver Virke:
– Det er synd at HK setter krav som går langt ut over frontfaget og dermed blokkerer muligheten for å omstille næringen til fordel for arbeidstakere, virksomheter og norsk økonomi, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i samme pressemelding.
Til mekling
Nå må partene få hjelp av Riksmekleren for å finne en løsning. Blir det ikke enighet her, går det mot streik. Datoen for mekling er ikke fastsatt.