JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune: – Det er uakseptabelt å godta et tilbud som ikke bevarer kjøpekraften

NEI TAKK: – Tilbudet ivaretar ikke en lønnsutvikling i samsvar med frontfagets ramme og tar heller ikke hensyn til mindrelønnsutviklingen, sier Per Egil Johansen.

NEI TAKK: – Tilbudet ivaretar ikke en lønnsutvikling i samsvar med frontfagets ramme og tar heller ikke hensyn til mindrelønnsutviklingen, sier Per Egil Johansen.

Privat

Lønnsoppgjøret for de ansatte i hovedstaden ender hos Riksmekleren, i likhet med oppgjørene i staten og resten av kommunal sektor.

2021043015093020210430154708

marte.bjerke@fagbladet.no

– Det tilbudet som står der nå er det første som kom fra Oslo kommune på 2,7 prosent, forteller Per Egil Johansen, LOs forhandlingsleder i Oslo kommune og leder av Kommuneansattes forhandlingssammenslutning i Oslo (KAH).

Han legger til:

– Det ivaretar ikke en lønnsutvikling i samsvar med frontfagets ramme og tar heller ikke hensyn til mindrelønnsutviklingen.

– Avstanden er for stor

I går ble det brudd i tariffoppgjøret i staten og tidligere i dag meldte også kommunesektoren om brudd.

– Det foreligger ikke noen ramme i tariffoppgjørene i staten og KS, altså i offentlig sektor for øvrig, og derfor ble det også vanskelig å få til noe i Oslo kommune, forklarer Johansen.

Han sier at avstanden mellom partene nå er for stor til at det er mulig å komme til enighet.

– Det er uakseptabelt å godta et tilbud som ikke bevarer kjøpekraften, konkluderer han.

Kan bli streik hvis mekling ikke fører fram

Med sine nærmere 52.000 ansatte er Oslo kommune en av landets største arbeidsgivere. Blant dem er 15.800 organisert i Fagforbundet.

– Vi krever et generelt, flatt tillegg i tråd med rammen for frontfagsoppgjøret, sa Johansen til Fagbladet etter første overlevering av krav 23. april.

– Å bevare kjøpekraften – det er målet, fastslo han.

I tillegg til å holde seg til frontfagsrammen, har KAH krevd at oppgjøret i Oslo tar hensyn til mindrelønnsutviklingen i 2020. I fjor hadde de ansatte i privat sektor høyere lønnsvekst enn de ansatte i offentlig sektor. LO vil at de ansatte i Oslo kommune skal få tettet dette gapet.

Lønnsveksten i offentlig sektor var i fjor på 1,7 prosent, mens den i privat sektor var på 2,2 prosent, ifølge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).

Kommunen beklager

Oslo kommune understreker også at det ikke var grunnlag for å komme til enighet i forhandlingene. Kommunen mener de er nødt til å holde ramma for frontfaget.

– Kommunen beklager at det ikke har vært mulig å komme frem til en forhandlingsløsning. Kommunen er avhengig av å gjennomføre tariffoppgjørene innenfor en forsvarlig økonomisk totalramme, og har derfor lagt rammen fra privat sektor til grunn. Det må konstateres at kravene fra forhandlingssammenslutningene til dels er langt over dette, sier forhandlingssjef Per Steinar Aasebø i Oslo kommune i en pressemelding.

Fare for streik

Partene møtes hos Riksmekleren til oppstartsmøte 5. mai. Meklingen foregår 25. og 26. mai, med frist til å bli enige ved midnatt 26. mai. Hvis ikke meklingen fører fram, blir det streik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy