Budsjettet skal bidra til å få flere ut i jobb
– Det er veldig bra at driftsbevilgningen øker. Da har Nav muligheten til å beholde viktig kompetanse og å sikre flere hoder og hender på kontorene til å følge opp den enkelte innbygger, sier Trond Finstad.
Werner Juvik
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 250 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Økningen skal bidra til å inkludere flere fra utsatte grupper inn i arbeidslivet. Trond Finstad i Fagforbundets politiske ledelse er godt fornøyd.
per.flakstad@fagbladet.no
– Regjeringens mål er full sysselsetting. Da må vi bidra til at de som trenger litt mer opplæring eller arbeidserfaring får det, slik at de kan komme seg ut i arbeidslivet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
• Nå får pensjonistene mer å rutte med
Arbeidsmarkedstiltakene skal få flere utsatte grupper i arbeidslivet, som personer med nedsatt arbeidsevne og fordrevne fra Ukraina.
– Prisstigningen som krigen i Ukraina og etterdønningene av pandemien har medført har blitt alvorlig for mange. Derfor synes jeg det er helt riktig at vi nå får prisjustert veiledende satser for sosialhjelp og på alle ytelser, sier Torbjørn Vereide som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på stortinget for Arbeiderpartiet..
– Beholder viktig kompetanse
Leder i Fagforbundets Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Trond Finstad er glad for økningen i budsjettet: – Det er veldig bra at driftsbevilgningen øker. Da har Nav muligheten til å beholde viktig kompetanse og å sikre flere hoder og hender på kontorene til å følge opp den enkelte innbygger, sier han.
• Mette Nord: Regjeringen styrker velferden og reduserer forskjellene
Finstad har tidligere jobbet ved kommunale skatteetater og vet hva det vil si å ha ansvar for å hjelpe mennesker som er i en vanskelig fase av livet.
– Regjeringen har tatt den spesielle situasjonen vi står i på alvor. De som står utenfor arbeidsmarkedet i dag trenger mer tid for å få den kompetansen arbeidsmarkedet trenger. Vi er derfor veldig glad for at tiltakene for å flere i jobb styrkes i så stor grad.
– Vi er også glad for å se at ytelsene etter folketrygdloven og de veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp prisjusteres. Det har stor betydning for den enkelte innbygger, men også for våre medlemmer som ofte står nærmest dem som har det mest krevende, sier Finstad.
– Handler om tryggheten vår
Nav får økt justert opp sine driftsbudsjetter for pris- og lønnsvekst, og får i tillegg 100 mill. kroner. En styrking av Nav handler om tryggheten vår. Vi kan alle oppleve å få trøbbel med helsa og arbeidslivet. Derfor er dette en helt nødvendig prioritering. Hvorfor Høyre vil holde frem med å kutte i sikkerhetsnettet får de svare for selv, sier Torbjørn Vereide.
Torbjørn Vereide.
Jostein Vedvik
– I løpet av de siste året har vi fått over 100.000 flere i arbeid. Likevel er jobben langt ifra over. Det er fremdeles veldig mange unge vokse som har falt på utsida av både utdanning og arbeidslivet. Nå er det deres tur, derfor satser vi 250 millioner kroner mer på arbeidsmarkedstiltak slik at flere kan få den hjelpen de trenger, sier han.
Tiltaksplasser
Av de 250 millionene går 140 millioner til nye tiltaksplasser. Det tilsvarer rundt 1500 ekstra plasser per måned. I annet halvår vil dermed gjennomsnittlig antall tiltaksplasser per måned være på om lag 57 000. Resterende 110 millioner går til å betale for tiltaksaktiviteter som ble gjennomført i fjor.
– Sammen med ungdomsgarantien, som trer i kraft 1. juli, fortsetter regjeringen jobben med en betydelig satsing for å øke arbeidsstyrken. Vi øker også budsjettet til Nav med 60 millioner kroner, slik at de opprettholder sitt arbeid samtidig som de leverer på nye oppgaver, sier Marte Mjøs Persen.
I tillegg styrkes trygderetten for å sikre bedre saksbehandling.