JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Busstreiken: Riksmekleren frykter korona-smitte. Nå kaller han inn sjåførene og arbeidsgiverne til møte

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Riksmekler Mats Ruland går til et svært uvanlig skritt: Han ber partene gjenoppta meklingen lenge før de etter loven må gjøre dette.

2020092915301220200930125922

torgny@lomedia.no

– Dette er et eksraordinært tiltak, og det er opp til partene i busskonflikten å komme, sier riksmekler Mats Ruland til FriFagbevegelse.

Mette Nord: – NHO har begått et uhørt avtalebrudd overfor bussjåførene

Fellesforbundets leder Jørn Eggum bekrefter overfor FriFagbevegelse at forbundet stiller på møte onsdag. Yrkestrafikkforbundet stiller også, ifølge NTB.

– Vi stiller selvsagt. Vi er innkalt og stiller alltid når Riksmekler ber om det, skriver direktør i NHO Transport, Jon Sotrdrange i en SMS til FriFagbevegelse.

Det er Riksmeklerenes eget initiativ for å få en slutt på streiken som nå har vart i ni dager.

– Det er smittesituasjonen og omfanget av streiken som gjør det, sier Ruland.

Derfor streiker bussjåførene

Fire uker

Arbeidstvistloven som regulerer arbeidskamp sier at partene ikke har plikt til å møte til ny mekling før etter fire uker. Riksmeklerens initiativ er svært uvanlig, men lovlig. Det var opp til partene å stille opp på Riksmeklerens kontor onsdag.

Busstreiken startet søndag 20. september, og det ble oppsummert at partene sto så langt fra hverandre at Riksmekleren ikke en gang hadde laget en skisse til løsning.

Fagforbundets forhandlingsleder er rasende: – NHO farer med blank løgn fra meklingen

Tror Riksmekleren har noen ideer

Fafo-forsker Kristine Nergård, mener at riksmeklerens initiativ tyder på at han har noen idéer om hvordan konflikten kan løses. Hun mener at riksmekleren antagelig har tatt en ringerunde og opplever at posisjonene ikke er så fastlåste som de var da partene forlot hverandre da streiken startet.

– Men det er slett ingen garanti for at det blir noen løsning, sier hun til FriFagbevegelse. I tidligere streiker har det også vært møter hos Riksmekleren uten at det har blitt noen løsning.

Hun mener å ha observert at det ofte skjer noe i en streik etter ti dager.

Sint første uka, deretter begynner partene å se etter løsninger

– Den første uka er en sint, men så etter en uke begynner en bli mør og ser etter mulighet for løsning, mener Nergård.

– Det som er spesielt med denne streiken er smittesituasjonen, koronapandemien.

– Men det er ikke så spesielt. I alle streiker er det et helseaspekt. Da vekterstreiken ble tatt til tvungen lønnsnemnd var det noen ambulansefly som ikke fikk lande. Vaskeristreiken ble stoppet da det var problemer med rent tøy på et sykehus. Under hotell- og restaurantstreiken var det snakk om pasienthotellene, så ofte kommer Helsetilsynet inn og vurderer virkningene.

Ingen opptrapping

Nergård mener streiken så langt har vært forholdsvis rolig. Det har vært lite konflikter mellom partene og krangling om dispensasjoner. Hun legger også merke til at det ikke er varslet noen opptrapping av streiken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy