JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da foreningen skulle feire nytt medlem nummer hundre, hadde Jimmy allerede vervet ti til

Jimmy Vegara, hovedtillitsvalgt og superverver i Asor

Jimmy Vegara, hovedtillitsvalgt og superverver i Asor

Sidsel Hjelme

Mange steder sliter fagforeningene med synkende medlemstall. I helseselskapet Asor i Oslo går derimot tallene rett til værs. Jimmy Vegara er mannen som får æren for suksessen. Han har alene vervet over hundre medlemmer.

2018070312271020230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Det er stekende oslosommer og snart ferietid for mange av oss. Hos Asor, et privat selskap som tilbyr hjemmetjenester, praktisk bistand og brukerstyrt personlig assistanse i Oslo er det fullt trøkk sommeren gjennom. Syke og hjelpetrengende drar som kjent sjelden på ferie.

For de ansatte som holder koken i 30 graders varme blir det en kjærkommen pustepause når Fagforbundet pleie og omsorg dukker opp med en diger marsipankake i armene.

Marit fra Kristiansand er Fagforbundets medlem nummer 350.000

Rekordvekst

Jimmy Vegara har jobbet i Asor siden 2010, men det var først for tre år siden fagforeningsarbeidet i bedriften skjøt fart. På det tidspunktet var 17 av de i dag 330 ansatte organisert. I dag er 120 av dem medlemmer i Fagforbundet.

– Hvordan har du klart å verve så mange?

– Først og fremst er jeg alltid tilgjengelig. Jeg er her, har tid til å snakke og forklare det som folk lurer på. Og her er vi mer enn kolleger, vi er også venner. De fleste ansatte, inklusive meg selv, er fra Filippinene, så vi har også en felles bakgrunn og ingen språkproblemer oss imellom.

– I tillegg har sjefen vært positiv hele veien, også da vi krevde tariffavtale.

Stipendet lokker

«Hvor mye koster det?» er gjerne første spørsmål som møter de som skal verve. En brosjyre fra Fagforbundet proppet med tall og fakta gir svar, men også info om fordelene i kroner og øre med medlemskapet. I Asor har spesielt stipendordningen vært avgjørende for at folk har meldt seg inn seg, forteller Jimmy:

– De fleste som jobber her har sykepleierutdanning fra Filippinene, men får bare godkjenning som helsefagarbeidere i Norge. For å få autorisasjon som sykepleier må de ta en dyr tilleggsutdanning, og da er inntil 12.000 i stipend godt å få med seg.

LO kan tape kampen om framtidas arbeidstakere

Verver mange i privat sektor

Mens stadig flere Asor-ansatte flokker seg rundt oss, har Fredrik Olstad og Tim Sørensen, henholdsvis nestleder og opplæringsansvarlig i Fagforbundet pleie og omsorg, satt kakespaden i marsipanlokket. Rundt oss smiler de ansatte fornøyd.

– Jeg ville verve meg fordi det gir mer trygghet i jobben, svarer flere av dem på spørsmålet om hvorfor de ville bli med i Fagforbundet.

– Men hvorfor er privat sektor så viktig for Fagforbundet? Er det ikke en motsetning mellom denne vervingen og Fagforbundets uttalte mål om å rekommunalisere offentlige tjenester?

– Vi må jobbe i to spor samtidig. Selv om rekommunalisering er ønskelig fra et politisk ståsted, kan vi ikke lukke øynene for alle som jobber i privat sektor. Vi må jobbe for at de ansatte får like god behandling enten de er ansatt i en bydel i Oslo kommune eller i Asor, sier Fredrik Olstad og legger til at av de 44 klubbene i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo er bare 16 kommunale.

Han har stor respekt for jobben som gjøres her på Asor, men innrømmer med et smil at det noen ganger går for fort i svingene:

– Planen var å feire medlem nummer 100, men før vi kom så langt, var det allerede 110. Og nå er det 120!

Verving på høygir i Oslo

Vervearbeidet har gitt resultater hele året, og de siste månedene har det vært en medlemsboom over all forventning, opplyser Fagforbundet Oslo og gir æren for dette til alle som har vært ute på arbeidsplassbesøk de siste månedene. Fagforeningene i Fagforbundet Oslo har satset på unge tillitsvalgte som blant annet Maren Oddvang, Jørgen Aanerud og Suzanne Mengkroken. Fra mars til juli har regionen vervet nesten 1500 nye medlemmer, noe Fagforbundet Oslo karakteriserer som «supertall».

Bare i løpet av Fagforbundsuka ble det vervet 94 nye medlemmer, 47 av disse var under 30 år.

Foreløpig finnes det ikke tall på hvor mange medlemmer over hele landet som totalt ble vervet i løpet av fagforbundsuka.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy