Så mye får du ekstra

De neste ukene står de røde dagene i kø: Dette har du krav på om du må jobbe røde dager

17.mai er en rød dag, og gir ekstra penger i kassa for den som jobber.

17.mai er en rød dag, og gir ekstra penger i kassa for den som jobber.

YouTube

Det kan være ganske mye ekstra å tjene om du skal jobbe røde dager de neste ukene.

2018050415053520180504150535

knut.nygaard@fagbladet.no

En trøst for alle som må jobbe røde dager de neste ukene er at det i alle fall kommer inn litt ekstra i lommeboken.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

De røde dagene som gjenstår i mai og juni – ut over de vanlige søndagene – er:

• Kristi himmelfartsdag

• Nasjonaldagen 17. mai.

• Dagene i pinsehelgen

Konsekvensene av det hele er en kø av røde dager, og muligheter for en ekstra slant eller to for den som vil og kan jobbe disse dagene.

17. mai er en fredag i år. Denne dagen er også helt rød – noe som betyr at du også her får 1 1/3 lønn i tillegg per time du jobber.

Dersom du jobber på den knallrøde dagen Kristi Himmelfartsdag, kan du legge til 1 1/3 lønn oppå hver time du jobber.

• Se om du har krav på tillegg julaften

Neste "røde fare" er pinsehelgen.

Her er det slik at pinseaften først blir rød etter klokka 15.00. Men er du omfattet av tariffavtalen mellom Fagforbundet og KS, skal du imidlertid ha "rød betaling" fra klokka 12 til 24.

1. pinsedag og 2. pinsedag er røde dager – du skal altså ha 1 1/3 lønn i tillegg per time begge disse dagene. 1. pinsedag utløser også lørdags- og søndagstillegget, mens 2. pinsedag kun utløser helligdagstillegg, siden det er en mandag.

Tillegget på 1 1/3 av timelønnen er hentet fra hovedtariffavtalene mellom Fagforbundet og KS, og Spekter Helse område 10 og Fagforbundet. Er du på en annen avtale, kan tillegget være mindre, men du har krav på minst 100 prosent tillegg. Er du derimot ikke omfattet av en tariffavtale, har du som hovedregel kun krav på vanlig timelønn.

Her finner du en oversikt over de viktigste tariffavtalene – også for privat sektor.

Hva skjer hvis jeg er syk på en rød dag?

Hvis du jobber turnus og er satt til å jobbe på en rød dag, har du rett til full lønn. Det inkluderer tillegget på 1 1/3 av ordinær timelønn. Dette ifølge tariffavtalen med KS. Dette er hjemlet i Hovedtariffavtalen Kapittel 1, § 8 Lønn under sykdom …. punkt 8.1.2 Full lønn. Med full lønn i § 8 menes ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg etter oppsatt turnusplan.

Hvis arbeidsstedet ikke har den sykelønnsbestemmelsen gjennom tariffavtale eller arbeidsavtale, vil arbeidsgiver i større grad definere hva som skal beregnes for utbetaling av sykepenger.

Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Hvor mange røde dager kan jeg jobbe?

Du kan bli pålagt å jobbe høytidsdager, såkalte røde dager. Da må i så fall arbeidets art gjøre arbeid på disse dagene nødvendig. Jobber du for eksempel turnus på et sykehjem eller i en bolig, inngår som regel arbeid på helligdager.

Kan jeg bli tvunget til å jobbe flere dager på rad?

Det finnes selvsagt unntak. Dersom du (eller tillitsvalgt) og arbeidsgiver har avtalt å gjennomsnittsberegne røde dager, kan du som arbeidstaker jobbe tre søndager eller helligdager på rad, så lenge du i gjennomsnitt har hatt fri annenhver søndag eller helligdag over en periode på 26 uker.

Men dersom det ikke eksisterer en slik avtale på din arbeidsplass, skal du bare kunne jobbe annenhver rød dag. For eksempel vil dette si at du skal ha fri 1. mai, dersom du jobber søndag 30. april.

Er det frivillig å jobbe røddager?

Noen vil kanskje jobbe mye i pinsen eller på de andre røddagene for å tjene ekstra penger, eller av andre grunner, men det er ikke vanlig å bli tvunget til å jobbe alle helligdager, eller at samme person jobber kveldsvakt på de samme røde dagene hvert år.

– Det løser seg som regel når turnuslistene settes opp. Det er god praksis å fordele dagene, og at ikke de samme jobber kveld påskeaften år etter år, sier Arne Løseth, rådgiver i forhandlingsavdelingen i Fagforbundet.

Disse røde dagene kommer nå

• Kristi himmelfartsdag: 10. mai

• 17.mai

• Pinseaften, 1. og 2. pinsedag: 19-21. mai

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy